Borba Cro Cop - Fedor proglašena najboljom u povijesti MMA-a

MIRKO FILIPOVIĆ kao da je u najboljim danima. Strani MMA mediji prepuni su vijesti o hrvatskom borcu koji je prije nekoliko dana isprašio nedoraslog australskog Hrvata Anthonyja Perosha u "njegovom" Sydneyju.

Gotovo sigurno Barry

Iako je odmah, iste noći, vrh UFC-a najavio da bi se Cro Cop već za mjesec dana u Abu Dhabiju trebao boriti protiv svog originalnog protivnika iz Australije, Bena Rothwella, situacija se preko noći promijenila.

Kako sada stvari stoje, Filipović će gotovo sigurno u oktogon s vrlo opasnim američkim kick boksačem Patom Barryjem, dok će se Rothwell iste noći u Vancouveru suprotstaviti Nizozemcu Gilbertu Yvelu.

Navodno je Barry u razgovoru za jednu radiopostaju i osobno potvrdio borbu, za razliku od Mirka koji za sada ne želi istrčavati s izjavama dok ne dođe službena informacija iz UFC-a. Prema pisanju nekoliko stranih MMA medija, Dana White je bio toliko impresioniran Barryjevom voljom da stane nasuprot hrvatskom policajcu, da mu je jednostavno morao dati priliku. Kada je Amerikanac doznao da je Rothwell zbog bolesti morao otkazati borbu u Sydneyju, bio je spreman uskočiti u prvi avion za daleku Australiju. Prilika je, evo, došla...

Mirko humanitarac?

Osim zbog budućih planova, Cro Cop se i dalje spominje zbog svoje izjave da je protiv Perosha išao sa smanjenim gasom iz respekta prema svom sunarodnjaku koji je uskočio u posljednji trenutak. Poznati Sherdog se pita je li se radilo samo o isprici za pomalo "lijenu" borbu protiv puno slabijeg protivnika kojeg je trebao puno ranije završiti ili je Cro Cop dopustio da mu njegova humanost utječe na "posao". Ukoliko je postao "humanitarac", autor teksta piše kako bi Filipović onda trebao biti na oprezu jer mu Perosh ne bi vratio istom mjerom da se on našao u pobjedničkoj situaciji.

"Ako imaš milosti prema svom protivniku, onda moraš biti spreman na to da je on neće imati prema tebi", stoji u tekstu uz opasku da je Cro Cop nekoć bio nemilosrdan. Treba se samo sjetiti njegove borbe protiv Wanderleija Silve kojem je skoro iščupao glavu high kickom u trenucima kada se Brazilac nije mogao braniti zbog potpune sljepoće uzrokovane brutalnim ozljedama koje je pretrpio ranije u borbi.

Borba Mirko - Fedor najbolja u povijesti MMA-a

I na kraju jedno priznanje za Filipovića. Njegova legendarna borba protiv najboljeg od najboljih Fedora Emelianenka u nekoliko je izbora proglašena najboljom borbom u povijesti MMA-a. Posjetitelji stranice lowkick.com izabrali su ovaj dvoboj iz 2005. s Prideova Final conflicta ispred borbe Griffin - Bonnar te okršaja Randyja Couturea i Tima Sylvije, u kojem je The Natural vratio teškašku UFC-ovu titulu u svoje vlasništvo.

"Dvojica boraca susrela su se na Prideovu Final conflict eventu 2005. Borba je bila dugo iščekivana, posebno zbog toga što je Cro Cop nokautirao Fjodorova mlađeg brata Aleksandera, nakon čega je javno izazvao nepobjedivog Rusa. U tom su trenutku Mirko i Fjodor bili najbolji teškaši MMA svijeta u svojim najzrelijim godinama. Smatralo se da bi Fjodor mogao doći do prednosti ako borbu dovede u parter, a da će Cro Cop nokautirati Rusa ako uspije ostati u stojci. Obojica su sjajno odradila posao - Filipović je pokazao sjajne udaračke tehnike, dok ga je Fjodor rušio demoliravši ga snažnim ground&pound udarcima", stoji u objašnjenju.

Pročitajte više