Borjan je '95. bježao iz Knina kao dijete. Navijači Hrvatske rugali su mu se zastavom

Foto: Profimedia

MILAN BORJAN (35), golman Crvene zvezde i Kanade rođen u Kninu, u kojem je živio do operacije Oluja, tvrdi da ne potječe iz Dalmacije i Hrvatske, nego iz "Srpske Krajine". Navijači Hrvatske su ga cijelo vrijeme utakmice SP-a, u kojoj je njihova reprezentacije pobijedila Kanadu 4:1, provocirali i vrijeđali skandiranjem "Borjane, Turčine, napuši se kur*ine", "Milane, Srbine, napuši se kur*ine", "Žena ti je kur*a, Borjane", "Borjane, ustašo".

Posebnu pažnju privukla je zastava Johna Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo "Knin 95", a slogan tvrtke "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan". John Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a navedeno prijevozno sredstvo simbol je masovnog zbijega Srba tijekom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja.

U kolonama je u kolovozu te godine tzv. "Republiku Srpsku Krajinu" napustilo oko 200 tisuća Srba, među kojima i tada 7-godišnji Borjan. Spomenuti slogan poznate tvrtke u prijevodu znači "Ništa ne radi/ne vozi kao Deere", ali prepravljen s imenom srpskog golmana na vratima Kanade te uz aluziju na srpski zbjeg tijekom Oluje, čita se "Nitko ne bježi kao Borjan".

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ TRANSPARENT KOJIM SU NAVIJAČI HRVATSKE PROVOCIRALI BORJANA

Pročitajte više