Boston korak do finala konferencije, Dončićev Dallas poražen

Foto: Profimedia

KOŠARKAŠI Boston Celticsa korak su do plasmana u finale Istočne konferencije NBA lige nakon što su u Clevelandu porazili Cavalierse sa 109:102 i poveli s 3-1 u seriji na četiri pobjede. Prvu meč loptu za ulaz u konferencijsko finale, u kojem će igrati protiv pobjednika susreta Indiana - New York, Boston će imati za dva dana u svom TD Gardenu.

"Trebalo nam je malo vremena da se pokrenemo, prestanemo gledati loptu i zaigramo košarku," rekao je Jaylen Brown nakon utakmice, a Jayson Tatum dodao: "Nema boljeg osjećaja od pobjede u doigravanju na gostovanju. Bilo je ovo teško okruženje, publika je bila sjajna. Sada je vrijeme da se vratimo u Boston i odigramo dobro pred našim navijačima."

Upravo su Tatum i Brown vukli Boston do gostujućeg trijumfa. Tatum je upisao 33 koša, 11 skokova i pet asistencija, a Brown s 27 koševa i osam skokova. Jrue Holiday je dodao 16 koševa, sedam skokova i pet asistencija.

Na suprotnoj strani najefikasnije je bio Darius Garland s 30 koševa i sedam asistencija, dok su Evan Mobley i Caris LeVert dodali po 19 koševa.

Oklahoma izjednačila

U drugom susretu večeri Oklahoma City Thunder je na gostovanju pobijedila Dallas Maverickse sa 100:96 izjednačivši na 2-2 u polufinalu Zapada. Peta utakmica je za dva dana u Paycom Centru u Oklahoma Cityju.

Bila je to utakmica u kojoj su Mavericksi vodili veći dio vremena, u pojedinim trenucima i s 14 razlike, no Thunder je u zadnje četiri minute uspio izboriti važnu pobjedu. U napetoj i neizvjesnoj završnici, jedan od važnijih trenutaka bila je "krađa" lopte Luguentza Dorta i koš Jalena Williamsa za 96:91 minutu prije kraja. Luka Dončić je 10 sekundi prije kraja imao dva slobodna bacanja i priliku za izjednačenje, no zabio je samo jedno.

Gosti su uzvratili s dva koša za prednost 98:95, devet sekundi prije kraja. Tri sekunde prije kraja Dallas je dobio nova dva slobodna bacanja, no P.J. Washington je realizirao samo jedno, dok je s druge strane Shai Gilgeous-Alexander zabio oba bacanja za konačnih 100:96.

Kobna slobodna bacanja

Dallas je u posljednjih 60 sekundi, kada se lomio rezultat, imao šest slobodnih bacanja pri čemu su domaći igrači promašili tri što se pokazalo kobnim. Ukupno je Dallas na susretu imao skromnih 12/23 s linije slobodnih bacanja.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Shai Gilgeous-Alexander s 34 koša, uz osam skokova i pet asistencija. Chet Holmgren je dodao 18 koševa, devet skokova i četiri blokade, a Dort 17 koševa i osam skokova. U ekipi Dallasa, koja je imala 13 blokada što je rekord franšize u play-offu, najefikasniji je bio Washington s 21 košem uz 12 skokova, dok je Luka Dončić ostvario "triple double", 18 koševa, 12 skokova i 10 asistencija. Gađao je loših 6/20 iz igre, a imao i sedam izgubljenih lopti.

"Samo moramo raditi na slobodnim bacanjima. Ubacili smo 52 posto. To je neprihvatljivo," poručio je Dončić.

Pročitajte više