Boysi objasnili stihove na ćirilici protiv Rijeke: Ovo je zabranjeno u Rusiji

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

BAD BLUE Boysi su na utakmici između Dinama i Rijeke istaknuli dvije velike koreografije. Na prvoj su odali počast podgrupi Exil Boys, koja slavi 20 godina postojanja. Riječ je o jednoj od najdugovječnijih i u navijačkom svijetu najuglednijih grupa, a čine je Bad Blue Boysi iz dijaspore.

Druga koreografija bila je posvećena ratu u Ukrajini. Boysi su dignuli koreografiju koja prikazuje ukrajinskog ratnika u "dresu" kijevskog Dinama uz natpis "War Boys Club". Glavna skupina navijača kijevskog Dinama, s kojom su Boysi u prijateljskim odnosima, zove se "White Boys Club". Navijači hrvatskog prvaka su tako odali počast svim ukrajinskim braniteljima, posebno onima koji dolaze iz navijačkog svijeta.

Boysi pojasnili o čemu je riječ

U priopćenju na svojim stranicama Boysi su objasnili o čemu je točno riječ. "Sjever je početkom drugog poluvremena istaknuo koreografiju uz stihove popularne ukrajinske domoljubne koračnice 'Oj, u luzi červona kalyna' koja je postala simbol prkosa i otpora ukrajinskog naroda kroz povijest.

Pjesma potječe iz druge polovice 19. stoljeća i stekla je planetarnu popularnost kada ju je, netom nakon početka opće agresije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, izveo ukrajinski glazbenik Andriy Klyvnyuk. Nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014., a zatim i invazije Rusije na Ukrajinu 2022., pjevanje ove 'nacionalističke himne' na Krimu i drugim okupiranim područjima zakonom je zabranjeno", stoji u priopćenju.

Boysi su već više puta nedvosmisleno podržali Ukrajince u borbi protiv agresora. Na svakoj utakmici se skuplja novčana pomoć te organiziraju humanitarne akcije i večere kojima nastoje pomoći svojoj navijačkoj braći.

Pročitajte više