KOŠARKA

Božo Maljković na vrhuncu Jordanove slave: Taj bi u Europi postizao 16 koševa

Foto: Guliver

LEGENDARNI srpski košarkaški stručnjak Božo Maljković, koji je s Jugoplastikom osvojio prva dva naslova europskog prvaka, nije imao visoko mišljenje o Michaelu Jordanu te ga je smatrao "običnim košarkašem koji bi u Europi postizao 16 koševa po utakmici".

Zahvaljujući knjizi Jeffa Pearlmana Three-Ring Circus: Kobe, Shaq, Phil, and the Crazy Years of the Lakers Dynasty u javnost je izašla stara Maljkovićeva izjava o najboljem košarkašu svih vremena, i to iz 1996., kad je Jordan bio na vrhuncu slave.

Bullsi su upravo bili osvojili četvrti naslov nakon rekordne sezone od 72 pobjede

Bila je to godina u kojoj su Chicago Bullsi osvojili svoj četvrti naslov prvaka, nakon što su postavili NBA rekord sa 72 pobjede. Bio je to prvi naslov nakon Jordanova prvog povratka iz mirovine i prvi u kojem je sudjelovao bivši Maljkovićev miljenik Toni Kukoč.

Maljković je tada bio trener Panathinaikosa, u koji je stigao John Salley, iskusni centar koji je taman osvojio spomenuti naslov s Jordanom, Kukočem i Bullsima. On je autoru knjige ispričao tu anegdotu.

"Salley kaže da mu je Maljković, nedugo nakon što su se upoznali, rekao da je Michael Jordan bio običan igrač i da bi u Europi imao prosjek od 16 koševa po utakmici. Uskoro je Salley shvatio da će njegovo vrijeme u Europi biti kratko. Trajalo je sedam tjedana", piše u Pearlmanovoj knjizi.

Maljković je tom izjavom izgubio svaki kredibilitet kod Salleya, koji poslije toga tri godine nije igrao košarku, ali se vratio 1999. kao član LA Lakersa i osvojio svoj četvrti naslov prvaka. Prije onog s Bullsima, dva je osvojio s Detroit Pistonsima.

Pročitajte više