Braća Janić očekuju medalje i na SP u Zagrebu

Dovođenjem braće Janić u hrvatski kajak znali smo da ćemo bitno poboljšati kvalitetu našeg športa, a oni su osvajanjem dviju zlatnih medalja na Mediteranskim igrama u Almeri i Stjepanove bronce na Europskom prvenstvu u Poznanu već potvrdili naša očekivanja, rekao je danas na prigodnoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza (HKS) Marko Čurković napominjući da od Miće i Stjepana Janića očekuje da se i na Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama, koje se od 25. do 28. kolovoza održava na zagrebačkom Jarunu, nađu na pobjedničkom postolju. L

Stjepan Janić naglasio je da će na SP-u na Jarunu nastupiti u utrci na 500 metara, a s bratom Mićom u K-2 na 1000 metara te da će u obje utrke ići na osvajanje prvog mjesta. Braća Janić nastavit će treninge u Mađarskoj za koju nastupa i njihova sestra Nataša, koja će na Jarunu nastupiti u tri discipline, ali ni u jednoj u pojedinačnoj konkurenciji.

Sin našeg proslavljenog kanuista Matije Ljubeka Nikica nije imao uspješan nastup u Poznanu. "Ostao sam bez partnera u C-2, jer su i Funtak i Horvatiček završili karijere, a kako treniram i bez trenera, objektivno je teško očekivati da ponovim plasmane koje sam ima kao sedamnaestogodišnjak", rekao je Ljubek koji je uz braću Janić naš jedini seniorski reprezentativac.

Zato je HKS angažirao poznatog veslačkog stručnjaka Mladena Marinovića, koji je napravio četverogodišnji plan razvoja mladih kajakaša i kanuista po kojemu bi već na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. uz Ljubeka i braću Janić mogao nastupiti i netko od šestorice izuzetno talentiranih kanuista i kajakaša predvođenih Lukom Bačmagom iz Belišća.

Glavni tajnik HKS-a Branko Lovrić rekao je da će na SP-u na Jarunu nastupiti rekordan broj od čak 79 reprezentacija i više od 700 kajakaša i kanuista iz cijeloga svijeta.

Po riječima Marka Čurkovića, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora prvenstva, nabavom stroja za odmuljivanje otklonjen je najveći problem za održavanje prvenstva.

"Jarunska staza jedna je od najboljih u svijetu, ali se od Univerzijade u nju nije sustavno ulagalo pa se na dnu nataložilo gotovo 50 centimetara mulja iz kojega su izrasli lopoči. Kako je zbog nesređenog stanja s vlasničkim odnosima na ŠRC-u Jarun organizator došao u vremenski tjesnac, odmuljivanje će se obaviti samo na dijelu staze na kojoj će se održati natjecanja", rekao je Čurković.

Po njegovim riječima, napravljena su i dva scenarija svečanog otvaranja, koje će se najvjerojatnije održati u srijedu, 24. kolovoza, u 20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a u slučaju kiše u isto vrijeme u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

(Hina) xad yad

Pročitajte više