Braća Šapina ponovo uhićeni: 200 sumnjivih utakmica, među njima dvoboji Lige prvaka i HNL-a

HRVATSKA se nalazi među devet zemalja koje su pod istragom zbog mogućeg namještanja nogometnih utakmica u novoj kladioničarskoj aferi koja potresa Europu.

Uefa je potvrdila u petak kako surađuje s njemačkim vlastima u istrazi oko 200 sumnjivih utakmica u europskim ligama.

Vjeruje se kako je kladioničarska mafija podmićivala nogometaše, trenere, suce i službenike kako bi namještali utakmice. Sve su utakmice koje se nalaze pod sumnjom odigrane ove godine.

Pretresi su ovih dana izvršeni u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Švicarskoj, a zaplijenjena je gotovina i roba u vrijednosti većoj od milijun eura. Uefa je objavila kako je pomogla u istrazi šutem svoga Sustava za otkrivanje kladioničarskih prijevara. Sustav nadzire sva Uefina natjecanja i sve utakmice prvih i drugih liga u Europi.

"Sve sumnjive utakmice u europskim kupovima, 12 u Europa ligi i tri u Ligi prvaka, odnose se na kvalifikacijske faze tih natjecanja. O kojim se utakmicama radi, bit će objavljeno kasnije. Najveći se broj sumnjivih utakmica odnosi na domaće lige u devet zemalja", stoji, među ostalim, u Uefinom priopćenju.

Tih devet država su Njemačka, Belgija, Švicarska, Hrvatska, Slovenija, Turska, Mađarska, Bosna i Hercegovina i Austrija. Što se tiče Hrvatske, pod sumnjom su utakmice u Prvoj HNL, dok su u Njemačkoj, Belgiji i Švicarskoj pod povećalom i niže lige.

Njemačko je tužilaštvo objavilo kako je uhićeno 15 osoba u Njemačkoj i dvije u Švicarskoj, a dobici na kladionicama koje su ostvarivali kreću se u milijunima eura.

Njemački mediji javljaju da su među petero uhićenih osoba u Berlinu i braća Šapina, Ante i Milan. Braća Šapina su prije četiri godine bili u središtu afere zbog namještanja utakmica u kojima je sudjelovao i sudac Robert Hoyzer.

Ante Šapina je tada završio dvije godine i 11 mjeseci u zatvoru, a Milan se izvukao s uvjetnom kaznom. Koji je ovaj put bila njihova uloga još nije poznato, ali je objavljeno da se vodi istraga protiv međunarodne grupe koja je djelovala pod vodstvom iz Berlina.

Skupina je uplaćivala ogromne iznose u kladionica ne samo u Njemačkoj već i u inozemstvu. Kladili su se i u Aziji, jer tamošnje kladionice nemaju tako stroga ograničenja kod uplata kao što je to slučaj kod njemačkih kladionica.

Pročitajte više