SAMOSTREL

Brat i sestra Pereglin iz Hrvatske najbolji strijelci svijeta u samostrelu

Foto: crossbow-croatia.hr

VALENTINA i Domagoj Pereglin iz Dubrave pokraj Vrbovca najbolji su strijelci svijeta u 2018. godini. 

Brat i sestra Pereglin naslove su osvojili u ruskom Orelu, gradu 350 kilometara udaljenom od Moskve, u kojem je prošlog vikenda održano finale Svjetskog kupa u samostrelu.

Na turniru je nastupilo šest hrvatskih strijelaca koji su se u Hrvatsku vratili s odličnim rezultatima.

Na gala svečanosti dodijeljeni su i veliki kristalni globusi za najbolje strijelce svijeta u muškoj i ženskoj konkurenciji field samostrelom, a njih su dobili aktualni prvaci Europe Valentina i Domagoj Pereglin. 

Domagoj Pereglin je osvojio veliki kristalni globus za najboljeg strijelca svijeta te mali kristalni globus za pobjedu u finalu. U muškoj konkurenciji sjajno drugo mjesto iza Domagoja osvojio je još jedan hrvatski predstavnik, Martin Oborovečki. Valentina Pereglin je također bila odlična. Ona je proglašena za najbolju na svijetu u 2018. godini, a u finalu je izgubila od Ruskinje Manturove te osvojila srebro.

U finale Svjetskog kupa plasiralo se po 16 muških i ženskih strijelaca, a u finalu su kroz kvalifikacijski rezultat dobivali protivnike za međusobne dvoboje. Još jedan član hrvatske reprezentacije iz Dubrave je prošao prvi krug, a riječ je o Marijanu Kajfešu, no on je u drugom krugu dobio Domagoja Pereglina, koji je kasnije osvojio zlato, a Marijan je natjecanje završio na osmom mjestu.

Obitelj Pereglin je jedna od najuspješnijih hrvatskih sportskih obitelji. Dolaze iz Općine Dubrava, mjesta od pet tisuća stanovnika, udaljenom 40-ak kilometara od Zagreba.

Valentina, Domagoj i otac Branko Pereglin.

Mama Branka je čak četiri puta bila svjetska prvakinja. U srpnju 2017. godine Valentina i Domagoj su postali svjetski prvaci u istom sportu i na istom prvenstvu, a to je dosad uspjelo samo Janici i Ivici Kosteliću 2003. u St. Moritzu.

Zanimljivo, uspješnu obitelj trenira otac Branko, a za turnire i velika natjecanja se pripremaju u dvorištu iza obiteljske kuće.

Reprezentacija Hrvatske s olimpijskom pobjednicom u umjetničkom klizanju (Soči 2014.) Adelinom Sotnikovom iz Rusije.

Pročitajte više