BRAZIL - BELGIJA 1:2 Brazil ispao sa SP-a u strašnoj utakmici, Belgija u polufinalu

Foto: EPA

DERBI ČETVRTFINALA na SP-u i najbolja utakmica na prvenstvu pripala je Belgiji. Pobijedila je Brazil 2:1 i u utorak igra polufinale protiv Francuske zahvaljujući golmanu Thibautu Courtoisu. 

Svaka čast napadačkom trojcu, ali Belgiju je u četvrtfinale i polufinale odveo golman

Svaka čast fenomenalnoj napadačkoj trojci De Bruyne - Lukaku - Hazard, sjajno su odigrali prvo poluvrijeme, ali do kraja je presudio njihov vratar nizom velikih obrana, među kojima se ističe ona u zadnjoj minuti sudačke nadoknade. Neymar je s ruba kaznenog prostora sjajno gađao, ali Courtois nevjerojatno čupa loptu ispod grede i tako spašava pobjedu i osigurava da utakmica ne ode u produžetke. Prisjetite se čudesnog belgijskog preokreta protiv Japana u osmini finala. Tada je Courtois ne samo počeo akciju za gol i pobjedu 3:2 nego je i fantastičnom obranom Hondinog slobodnjaka nekoliko sekundi ranije spriječio da Japan ne slavi istim rezultatom.

Belgija je povela u 13. minuti. Chadli je centrirao iz kornera na lijevoj strani, a Fernandinho ''krasno" zakucao glavom. Ali u pogrešnu mrežu. Vodstvo je Belgija poduplala u 32. minuti. Neymar je centrirao iz kornera, ali Fellaini odbija glavom i kreće kontra koju maestralno vodi Lukaku. U trku prelazi pola igrališta kroz sredinu i u pravom trenutku gura loptu nadesno za De Bruynea, koji s 20 metara zakucava loptu u suprotni Alissonov kut. 

Brazil se u utakmicu vratio u 76. minuti. Coutinho je velemajstorski vanjskom s lijeve strane poslao loptu u prostor pred gol, a Renato Augusto tek što je ušao u igru utrčava i glavom zabija za konačan rezultat. 

Utakmicu je odlučila uvertira: Tite je stijenu momčadi mijenjao tragičarem, a Martinez napravio niz kadrovskih i taktičkih promjena i sa svima pogodio

Iznimno važnom za igru i rezultat pokazala se uvertira u utakmicu, točnije promjene igrača na koje su izbornici bili prisiljeni. Kod Brazila je suspendiranog Casemira u sredini zamijenio Fernandinho. Veznjak koji je prije četiri godine skrivio dva gola u epskom debaklu 1:7 protiv Njemačke u polufinalu SP-a u Brazilu. Sada je protiv Belgije bio tek malo manje loš.

Belgijski izbornik Roberto Martinez dao je najveću nagradu najzaslužnijima što je Belgija dospjela u polufinale. Jer u osmini finala Japan je sve do 69. minute vodio 2:0 i bio na pragu senzacije. Ali onda kreće jednako senzacionalni preokret Belgije do 3:2 u režiji Marouanea Fellainija i Nacera Chadlija koji su pet minuta ranije ušli umjesto Yannicka Carrasca i Driesa Mertensa. Upravo je ovu dvostruku zamjenu Martinez napravio od početka za utakmicu četvrtfinala. U odnosu na momčad koja je pobijedila Japan bila su još dvije važne taktičke promjene: Kevin de Bruyne je s centra gurnut naprijed, prema Hazardu i Lukakuu, a u obrani je izbornik prešao na igru sa četvoricom.

Sve ove odluke belgijskog izbornika bile su pun pogodak. Fellaini je nekažnjeno namlatio Neymara i društvo te blokirao i zatvorio brojne akcije Brazila, Chadli je ubacio za prvi gol Belgije, a ofenzivniji De Bruyne majstorski je zabio drugi, odlučujući pogodak. Također, spomenuta nova dvojka zgusnula je sredinu i tako skratila manevarski prostor Neymaru i Coutinhu.

Trijumfalno poluvrijeme belgijskog izbornika i igrača: Brazil su dotukli kontrama, promjenama taktike i načina igre

Belgijski izbornik i igrači u prvih pola sata taktički i igrački dominirali su protiv Brazila. Suparnika su ubijali kontrama, promjenama taktike i načina igre, jer postava 4-1-2-1-2, dakle s rombom u sredini, kakvom se Belgija branila, prešaltala bi se na igru s ofenzivnim bekovima prilikom napada.

Na oba kraja terena Belgija je bila impresivna i daleko bolja te potpuno zasluženo vodila 2:0 nakon pola sata.

Moramo naglasiti da je Brazil u prvom dijelu imao dvije velike prilike. Neymar je u 7. minuti ubacio iz kornera s lijeve strane, a Thiago Silva sam s tri metra pogodio stativu. U 37. minuti počinje Courtoisova partija života. Belgijski golman prvo je u korner odbio jako opasan ubačaj Marcela, a zatim dugim letom u svoju lijevu stranu sjajno iz mreže vadi loptu koju je u gol poslao Coutinho. 

U 37. minuti počinje Courtoisova partija života

Ipak, do kraja poluvremena dva puta će gol i svoju momčad od teškog poraza morati spašavati brazilski vratar Alisson. Ispod prečke je izvadio De Bruyneov slobodnjak s ruba kaznenog prostora te Kompanyjev šut petom nakon kornera. Da, Belgija je igrala tako da je njen stoper zamalo petom zabio Brazilu za 3:0!

Isti taj Kompany drugo poluvrijeme počeo je tako što je profesorski oduzeo loptu Neymaru na rubu kaznenog prostora i tako potvrdio da Belgija dominira u obrani i napadu. 

Ali od 52. minute i velike Firminove prilike, kada Marcelov oštri ubačaj šalje pokraj gola sa samo pet metara, do kraja utakmice terenom je vladao Brazil, koji je presložen u superofenzivnih 4-2-4 Belgiju izbombardirao s 27 šuteva prema golu. Coutinho dva puta nakon sjajno ostavljenih Neymarovih lopti te Renato Augusto jednom nevjerojatno su loše pucali kada su bili sami u situacijama iz kojih su morali poentirati.

Brazil je u drugom poluvremenu vladao terenom, ali srećom po Belgijce isto je između stativa i posebno ispod prečke radio Courtois

Srećom po Belgiju, među vratnicama, te posebno ispod prečke, vladao je Courtois. U 40 minuta, tijekom kojih je Belgija imala samo jednu opasnu kontru i šut Hazarda, Brazil je pored nabrojanih prilika propustio još niz velikih šansi zato što ih je obranio belgijski golman. 

Douglasu Costi dva puta, zatim Paulinhu, te konačno i ono što je na samom kraju nadoknade čudesno skinuo Neymaru i tako se pridružio Llorisu, koji je također danas istaknuo kandidaturu za najbolju obranu SP-a

Belgija je poput Hrvatske na ovom SP-u doživjela dva ključna preobražaja: Konačno su joj narasla muda i više nije skup sjajnih pojedinaca, nego prava momčad

Kao i Hrvatska, Belgija je na ovom SP-u sazrela kao momčad. Točnije, napokon je postala ekipa, a ne skup zvijezda kojima se u drugoj polovici dvadesetih i početkom tridesetih tepa da su "potencijal" i "zlatna generacija" a da to nisu potvrdile ni išta osvojile. Kao što je Hrvatska borbenost i momčadski duh pokazala protiv Danske, Belgija je to impresivno dokazala preokretom protiv Japana i onda potvrdila preživljavanjem brazilske ofenzive. Iako, za to daleko najveće zasluge idu njenom golmanu.

Tijek utakmice:

KRAJ. BELGIJA JE U POLUFINALU SP-a. 

90+4' Velika prilika za Brazil i velika obrana Courtoisa! Neymar s ruba kaznenog prostora sjajno gađa pod prečku, ali Courtois nevjerojatno čupa loptu ispod grede!

90' Pet minuta sudačke nadoknade. 

87' Zamjena kod Belgije: Tielemans umjesto Lukakua.

84' Velika prilika za Brazil! Neymar ulazi s lijeve strane i na pladnju poslužuje Coutinha za izjednačenje, Ali ovaj s 12 metara puca nevjerojatno loše. 

83' Prva zamjena kod Belgije: Vermaelen umjesto Chadlija. 

81' Velika prilika za Brazil! Renato Augusto probio se kroz sredinu, sam je na udarcu. Ali, njegov šut s ruba kaznenog prostora prolazi pokraj gola.  

77' Velika prilika za Brazil! Neymar je odlično poslužio Coutinha, ali ovaj iz peterca puca preko gola.

76. minuta: GOOOL za BRAZIL! 1:2, strijelac RENATO AUGUSTO! Coutinho perfektno, velemajstorski vanjskom s lijeve strane šalje loptu pred gol, a Augusto tek što je ušao glavom zabija za smanjenje vodstva suparnika. 

75' Velika prilika za Brazil! Douglas Costa opet ulazi s desne strane i sjajno puca, ali Courtois spašava gol.

73' Zadnja zamjena kod Brazila: Renato Augusto umjesto Paulinha.

71' Douglas Costa odličan je otkako je ušao. Sada je dobro pucao s 20 metara iskosa, ali Courtois je siguran.

70' Meunier neće igrati u polufinalu ako Belgija prođe! Upravo je nakon faula nad Neymarom dobio žuti karton koji ga eliminira iz te utakmice. 

63' Velika prilika za Brazil! Douglas Costa ulazi u kazneni prostor i prizemno puca. Courtois brani i čini se da lopta pada Paulinhu na petercu. Ali, ništa od toga. 

62' Velika prilika za Belgiju! Nova brza kontra na kraju koje Hazard puca ljevicom s lijeve strane iskosa. Lopta leti blizu suprotne,  Alissonove lijeve vratnice.

57' Druga zamjena kod Brazila: Douglas Costa umjesto Gabriela Jesusa. 

55' Čini se da je Brazil oštećen za nedosuđeni penal! Jesus je u kaznenom prostoru na desnoj strani gurnuo loptu kroz noge Meunieru, zatim prolazi Kompanyja, koji ga s poda zaustavlja nogom u tijelo. Brazilac pada, sudac Mažić zaustavlja utakmicu. Ipak, nakon konzultacija s VAR-om, ništa od penala. Čini se da je Belgija teško oštećena,. 

54' Velika prilika za Brazil! Paulinho se probija sve do pred gol i puca, ali Courtois mu ulazi u šut. 

52' Velika prilika za Brazil! Marcelo šalje oštru loptu pred gol, a Firmino s dva metra šalje loptu pokraj vrata.

49' Kompany je profesorski oduzeo loptu Neymaru na rubu kaznenog prostora. Belgija dominira u obrani i napadu. 

48' Alderweireld je prvi igrač na utakmici sa žutim kartonom. Dobio ga je za prekršaj na Paulinhu. 

46' Počeo je drugi dio s promjenom kod Brazila - Firmino je u igri umjesto Williana. 

Kraj poluvremena.

42' Kompany zamalo pogađa petom! Chadlijevu loptu iz kornera branič Kompany dočekuje na prvoj stativi i puca petom, ali Alisson brani. 

41' Velika prilika za Belgiju! Hazard je izborio prekršaj na metar od ruba kaznenog prostora. De Bruyne dobro puca, ali Alisson čupa loptu ispod prečke. 

38' Belgija uneređuje Brazil iz kontri. Lukaku je sada majstorski petom proigrao Meuniera, kojem je tako ispraznio desnu stranu. Ali, belgijski desni bočni predugo je čekao. 

37' Velika prilika za Brazil i fantastična obrana Courtoisa! Belgijski golman prvo je u korner odbio jako opasan ubačaj Marcela, a zatim dugim letom u svoju lijevu stranu sjajno iz mreže vadi loptu koju je u gol poslao Coutinho. 

35' Velika prilika za Brazil! Neymar centrira, ali Gabriel Jesus s desetak metara puca loše glavom. 

32. minuta: GOOOL za BELGIJU! 0:2, strijelac KEVIN DE BRUYNE! Neymar centrira iz kornera, ali Fellaini odbija glavom i kreće kontra koju maestralno vodi Lukaku. U trku prelazi pola igrališta kroz sredinu i u pravom trenutku gura loptu na desno za De Bruynea, koji u trku s 20 metara zakucava loptu u suprotni Alissonov kut. 

30' Belgija odlično napada, ali se jednako dobro i brani. Fellaini je sada glavom izbio Willianov ubačaj iz slobodnjaka, nakon čega Witsel sjajno blokira šuteve Neymara i Paulinha.

28' Neymar se drži za list i traži liječničku pomoć! Na igralište se vraća šepajući. 

20' Coutinho puca s 20-ak metara, ali lopta koja se odbija od poda završava u Courtoisovom naručju.

15' Nove prijetnje Brazilaca: Courtois paradom odbija Willianov centaršut, pa odmah zatim Jesusov šut u petrcu završava u bloku.

13. minuta: GOOOL za BELGIJU! 0:1, strijelac FERNANDINHO, autogol! Chadli je centrirao iz kornera na lijevoj strani, a Fernandinho "krasno" zakucao glavom. Ali, u pogrešnu mrežu.

12' De Bruyne sjajno proigrava  Fellainija u prostor. Njegov udarac odlazi od bloka u korner. 

11' Velika prilika za Brazil! Paulinho je nakon kornera sam na desetak metara od gola, ali lopta mu prelazi preko noge. 

10' Nova prilika za Brazil. Gabriel Jesus se sjajnim driblingom probio kroz sredinu kaznenog prostora, lopta dolazi do Paulinha, ali on puca u blok od kojeg se lopta odbija u korner. 

8' Velika prilika za Belgiju! Lukaku se sjajno probio po lijevoj strani i dodao Chadliju, koji dobro puca s ruba kaznenog prostora, ali lopta odlazi iz Alissonovu desnu vratnicu. 

7' Velika prilika za Brazil, stativa! Neymar je ubacio iz kornera s lijeve strane, a Thiago Silva sam s tri metra pogađa stativu. Veliki promašaj brazilskog braniča!

6' Fellaini pokazuje zašto ga je Martinez postavio u početnu postavu. U samo dvije minute pokosio je Coutinha i Neymara. Oba puta prošao je bez žutog kartona. 

3' Neymarova prva akcija je centaršut s lijeve strane kaznenog prostora, ali Courtois lako hvata loptu. 

2' Belgija prva prijeti. De Bruyne prolazi Fernandinha, probija se kroz sredinu i onda loše puca s 20 metara.

1' Počeo je drugi četvrtfinalni susret na SP-u, ali ova utakmica zaslužuje izlizani epitet "finale prije finala"!

Belgijcima od prve igraju oba heroja preokreta protiv Japana

Kod Brazila suspendiranog Casemira u sredini mijenja Fernandinho, dok se Marcelo vratio na lijevi bok.

I dok je u tom sastavu sve očekivano, kod Belgije nekoliko promjena. Izbornik Roberto Martinez dao je najveću nagradu najzaslužnijima što je Belgija danas ovdje. Jer u osmini finala Japan je sve do 69. minute vodio 2:0 i bio na pragu senzacije. Ali, onda kreće jednako senzacionalni preokret Belgije do 3:2 u režiji Marouanea Fellainija i Nacera Chadlija koji su pet minuta ranije ušli umjesto Yannicka Carrasca i Driesa Mertensa. Upravo je ovu zamjenu Martinez napravio od početka za utakmicu četvrtfinala. U odnosu na momčad koja je pobijedila Japan još je jedan zamjena, ali taktička. Kevin de Bruyne je sa centra gurnut naprijed, prema Hazardu i Lukakuu.

Sastavi:

BRAZIL

Alisson; Fagner, Miranda, Thiago Silva, Marcelo - Coutinho, Fernandinho, Paulinho - Willian, Jesus, Neymar.

BELGIJA

Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertoghen, Meunier, Chadli, Witsel, Fellaini, De Bruyne, Hazard, Lukaku.

Pročitajte više