BRAZIL - KOSTARIKA 2:0 Coutinho i Neymar u sudačkoj nadoknadi zabili za prvu pobjedu na SP-u

Foto: EPA

BRAZIL je protiv Kostarike upisao prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Golovima Coutinha i Neymara slomili su autsajdere tek u sudačkoj nadoknadi za pobjedu 2:0.

Brazilci su jedva probili Kostariku nakon niza promašenih prilika, poništenog jedanaesterca i sjajnih obrana vratara Kostarike Keylora Navasa. Strijelac prvog pogotka u 91. minuti bio je Philippe Coutinho na asistenciju Gabriela Jesusa, a pobjedu Brazila potvrdio je Neymar u 97. minuti, nakon ubačaja Douglasa Coste.

Neymar, Gabriel, Coutinho i ostale zvijezde uputili su više od 20 udaraca, ali niti polovica nije ušla u okvir gola. Navas je skupio sedam obrana i do posljednjih je minuta držao prvu nulu na Svjetskom prvenstvu.

U 13. minuti Celso Borges je natrčao na loptu na osam metara od vrata, a njegov šut prošao je pored vratnice. U 27. minuti Neymar je bio zamalo prekratak, a dvije minute kasnije Marcelo puca tik pored gola. To je bilo sve u vrlo siromašnom prvom dijelu. Brazilci su drugi dio počeli puno odlučnije pa je u 49. minuti peterostruki prvak svijeta propustio čak dvije prilike u istom napadu. Prvo je Jesus udarcem glavom zatresao gredu, a potom je šut Coutinha blokiran u zadnji trenutak. U 57. minuti Navas brani šut Neymara, a kostarikanski vratar dvije minute kasnije brani i šut Coutinha.

Nevjerojatno je što su sve promašili neki od najboljih napadača u Europi ove sezone. Frustracije Brazilaca izašle su na svjetlo dana nakon posljednjeg zvižduka, kada je Neymar briznuo u plač, a suigrači su ga tješili. Nakon niza propuštenih šansi Neymar je u očaju pokušao iznuditi jedanaesterac bacanjem na leđa u kaznenom prostoru u 78. minuti. 

Nakon sjajne akcije Brazila Costa je dodao Jesusu na rubu kaznenog prostora, a on atraktivno petom gurnuo do Neymara koji pada pred golom. Sudac Bjorn Kuipers dosudio je jedanaesterac, ali nije bio siguran. Nakon pregleda VAR snimke, postao je prvi sudac koji je na ovom SP-u poništio dosuđen jedanaesterac. Snimka je pokazala da nije bilo prekršaja. Neymar je ljutito bacio loptu i dobio žuti karton.

Kostarika nije bila bez šansi, zaprijetili su velikom favoritu nekoliko puta, ali ni s trojicom u kaznenom prostoru Brazila nisu uspijevali uputiti udarac u okvir gola.

U 91. minuti Brazil je konačno probio bunker Kostarikanaca. Ubačenu loptu smirio je Gabriel Jesus za natrčalog Coutinha, koji iz blizine jakim udarcem pogađa mrežu. U sedmoj minuti sudačke nadoknade u strijelce se konačno upisao i najskuplji igrač svijeta Neymar koji je nakon ubačaja Douglasa Coste lako pogodio praznu mrežu.

Kostarika je porazom ostala bez ijednog boda iz dvije utakmice te ostala bez mogućnosti za plasman u osminu finala, a Brazil je sa četiri boda preuzeo vodeću poziciju, ispred Srbije s tri i Švicarske s jednim bodom.

U drugoj utakmici u ovoj skupini od 20 sati u Kalinjingradu se sastaju Srbija i Švicarska.  

BRAZIL - KOSTARIKA 2:0

Tijek utakmice:

KRAJ

96` GOOOOL! NEYMAR JE USPIO ZABITI! Asistirao mu Costa, a Neymar iz blizine u skoku poslao loptu u mrežu.

96` Marcelo je ubacio pred gol Kostarike, novi korner za Brazil

94` i dalje prijete Brazilci, ali Kostarika se uz malo sreće obranila

90` GOOOOOL!  Brazil je ipak zabio u sudačkoj nadoknadi! Coutinho je sa sedam metara zabio kroz noge Navasu za 1:0!

90` igrat će se šest minuta sudačke nadoknade

78` PENAL ZA BRAZIL! Nakon sjajne akcije Brazila Costa je dodao Jesusu na rubu kaznenog prostora, a on atraktivno petom gurnuo do Neymara koji pada pred golom. Suci nisu sigurni, pogledat će VAR snimku. PONIŠTENA ODLUKA! Sudac Bjorn Kuipers prvi je sudac koji je poništio dosuđeni jedanaesterac na ovom SP-u. Snimka je pokazala da nije bilo prekršaja. Neymar je ljutito bacio loptu i dobio žuti karton.

76` Neymar je izborio korner i ubacio iz kuta, ali obrana Kostarike bila je spremna

72` velika šansa Neymara, i opet je promašio! Pucao je s ruba šesnaesterca malo pored stative.

68` velika šansa Kostarike! Nakon glavometa pred golom Brazila ipak nisu uspjeli uputiti udarac. Firmino je ušao umjesto Paulinha.

64` pogriješili su Brazilci na sredini, ali Alisson je istrčao daleko izvan šesnaesterca i otklonio opasnost

60` Kostarika je zaprijetila iz kornera, Brazilci jedva izbacili loptu iz svog šesnaesterca, a brza kontra završila je prejakom asistencijom Neymara za Costu. Prije kornera sudac je oštro opomenuo Neymara i pokazao mu da previše priča.

58` Navas opet spašava Kostariku! Coutinho je odlično pucao sa 16 metara, ali Realov golman još jednom je sjajno reagirao

57` nova šansa Brazila! Neymar je odlično pucao glavom, ali Keylor Navas brani!

49` Kakve dvije prilike Brazila na otvaranju drugog dijela! Prvo je Gabriel Jesus pucao glavom i pogodio gredu, a onda je odličan udarac Coutinha blokirao Gamboa pred gol linijom. Iz kornera Brazilci nisu uspjeli zaprijetiti.

46` Douglas Costa je ušao u igru umjesto Williana

Poluvrijeme.

Jako loša utakmica, koja po svemu djeluje kao pripremna, prijateljska, a ne ključna za obje momčadi u skupini SP-a.

40' Marcelo prostor na lijevoj strani koristi za udarac iz daljine. Dobro je opalio, ali Navas još bolje pokriva svoj bliži kut.

38' Willian je izborio prvi korner na utakmici, ali ga je zatim jako loše izveo. 

30' Coutinho pokušava ponoviti gol iz daljine protiv Švicarske, ali ovaj šut na isti način s gotovo identične udaljenosti, odlazi pored vrata. 

28' Velika prilika za Brazil! Coutinho sjajnom loptom s centra prebacuje cijelu obranu suparnika i poslužuje Neymara u naletu. On puca, ali Navas mu u pravi čas ulazi u šut i tako spašava svoja vrata. 

23' Neymar centrira iz slobodnjaka, Thiago Silva je najviši, ali njegov udarac glavom ide preko gola. 

20' Brazilski napadač Gabriel Jesus potpuno je odsječen, još nije imao nijednu akciju.

15' Nova prijetnja Kostarike. Oviedo je također poslužio Borgesa prizemnom loptom. Ali, on ni ovaj put ne uspijeva dobro zahvatiti loptu u kaznenom prostoru.

13' Velika prilika za Kostariku! Gamboa je sjajno prohujao po desnoj strani i servirao odličnu povratnu loptu Borgesu. Ali on, iako neometan i iz idealne pozicije, s desetak metara puca pokraj gola. 

12' Casemiru krvari nos nakon zračnog duela, pa je otišao do ruba terena po liječničku pomoć.

10' Prilika za Brazil nakon što je Guzman ispred kaznenog prostora srušio Williana. Neymar centrira, ali obrana suparnika izbija.

8' Kostarika ne izlazi iz svoje polovice. Brazilci kruže oko njih pokušavajući ih probiti ili zaobići. Za sada ne uspijevaju.

5' Kostarika se brani u dva bloka, a rupicu među njima nalazi Coutinho. Opalio je ruba kaznenog prostora, ali visoko preko gola.

1' Nizozemski sudac Bjorn Kuipers označio je početak utakmice.

Sastavi:

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više