BRAZIL - ŠVICARSKA 1:1 Najveća senzacija Svjetskog prvenstva

Foto: EPA-EFE

IAKO JE bio veliki favorit, Brazil je osvojio samo bod protiv Švicarske u 1. kolu skupine E Svjetskog prvenstva. Brazil je u Rostovu poveo u 20. minuti fantastičnim golom Coutinha, a bod Švicarcima osigurao je Zuber nakon kornera u 50. minuti.

Nakon što se Francuska namučila s Australijom, Argentina kiksala protiv Islanda, a Njemačka iznenađujuće izgubila od Meksika, Brazil je bio taj od kojeg se očekivalo da će rutinski poderati svojeg protivnika u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva i opravdati titulu jednog od glavnih favorita. Možda Brazilci na kraju priče i osvoje titulu, ali za to će morati puno bolje igrati.

Titeova momčad plasirala se na SP još u ožujku prošle godine, što iz ove perspektive može biti i dvosjekli mač. Naime, Brazil je od te pobjede protiv Paragvaja odigrao 12 utakmica od kojih nijedna praktički nije imala nikakvog rezultatskog značaja. Svejedno je bilo s koje pozicije će ići na SP pa mu utakmice u kvalifikacijama nisu bile prevažne osim uigravanja za SP, a pet uvjerljivih pobjeda i remi u zadnjih šest prijateljskih utakmica možda su im ugradile i previše samopouzdanja.

Jer kad su u zadnjih deset minuta susreta u Rostovu shvatili da ovo nije prijateljska utakmica i da Švicarci nisu bezveznjaci, bilo je kasno. A, kako obično biva u tim situacijama, onda ti i sreća okrene leđa.

Brazil je krenuo odlično. Od prve minute su zagospodarili terenom i već u 11. minuti Paulinho je u mrtvoj šansi promašio loptu. Nisu Švicarci imali odgovora na njihove brze akcije, a u 20. minuti ni puno jače momčadi ne bi se spasile primljenog gola. Lopta je došla do Coutinha na 20 metara od gola koji je fantastičnim udarcem od stative pogodio suprotni kut za 1:0.

I, potpuno neočekivano, Brazil je u tom trenutku stao. Titeova momčad kao da je zaključila da je to dovoljno za tri boda, nestale su one brze kombinacije, a svaka akcija svodila se na Neymarove neuspjele akcije jedan na jedan. Kako je vrijeme odmicalo, Švicarci su shvatili da se ne moraju braniti svih 90 minuta i počeli igrati. Tako su u 50. minuti izborili korner i, na opće iznenađenje, izjednačili.

Shaqiri je ubacio iz kornera, a Zuber je bio potpuno sam među šest (!!!) brazilskih igrača. Mirandu je prvo držao za ruku, a onda ga i odgurnuo s leđa te glavom zabio kraj ukopanog Alissona za 1:1. Čisti prekršaj u napadu, ali sudac je priznao gol, a društvo iz VAR studija nije se oglasilo.

Brazil se i dalje orijentirao na solo akcije Neymara, koji je na ovoj utakmici pretrpio nevjeroatnih deset prekršaja, ali nedovoljno spreman ni on nije mogao ništa sam. Ubacio je Tite Roberta Firmina, Fernandinha i Renata Augusta, ali tek do završnice Brazil nije krenuo odlučno po pobjedu. Nije se ni Švicarska očajnički branila, čak je i aktivno igrala, a Južnoamerikanci su pobjedi najbliže bili u zadnjih par minuta kad su morali iskoristiti jednu od tri velike prilike.

Prvo je u 90. minuti Neymar ubacio iz slobodnog udarca, ali je Sommer fantastičnom reakcijom obranio Firminov udarac glavom. Nakon tog kornera lopta se u gužvi odbila na noge Mirandi, ali njegov udarac odlazi nekoliko centimetara kraj gola. U šestoj minuti sudačke nadoknade Neymar je izborio slobodan udarac na 20 metara od gola. Očekivao se izravan udarac, ali je Neymar ubacio, Fernandinho u gužvi pucao po golu, ali je Schär izbio loptu s crte.

Prevelike drame u Brazilu vjerojatno neće biti, jer je Titeova momčad prekvalitetna da protiv Srbije i Kostarike ne bi izborila prolazak skupine. No, morat će se hitno prebaciti iz mentaliteta prijateljskih utakmica ako misli nešto napraviti u Rusiji. Imaju sve predispozicije da odu do kraja, ali pristup im mora biti puno, puno ozbiljniji. Švicarska možda je izjednačila iz sumnjivog gola, ali to nije nikakvo opravdanje reprezentaciji koju se smatra favoritom za naslov.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.

Pročitajte više