Brbić pisao HNS-u: Išlo nekima na živce ili ne, Hajduk neće prestati ukazivati na nepravilnosti

Foto: Hajduk.hr

PREDSJEDNIK Hajduka Marin Brbić večer prije derbija uputio je službeni dopis Hrvatskom nogometnom savezu. U dopisu stoji kako neće prihvatiti maćehinski odnos Hrvatskog nogometnog saveza prema Hajduku te piše kako neće prestati upozoravati na nepravilnosti u hrvatskom nogometu, bez obzira išlo to nekima na živce ili ne.

Priopćenje Hajduka prenosimo u cijelosti:

"Predmet: molba za pojašnjenje odluka Natjecateljske komisije Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i Povjerenstva za natjecanje Hrvatskog nogometnog kupa u predmetima po zahtjevu za odgodu utakmice MAXtv Prve Hrvatske nogometne lige u natjecateljskoj sezoni 2014/2015 između HNK Hajduk š.d.d. i HNK Rijeka s.d.d. održane 5. 10. 2014. te po zahtjevu za odgodu utakmice 1/4 završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku sezonu 2015/2016 između NK Inter-Zaprešić i GNK Dinamo koja je bila zakazana za 2. 12. 2015. godine.

1/ Obraćamo Vam se ponukani činjenicom da su Natjecateljska komisije Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i Povjerenstvo za natjecanje Hrvatskog nogometnog kupa u predmetima po zahtjevu za odgodu utakmice MAXtv Prve Hrvatske nogometne lige u natjecateljskoj sezoni 2014/2015 između HNK HAJDUK š.d.d. i HNK Rijeka s.d.d. održane 5. 10. 2014. te po zahtjevu za odgodu utakmice 1/4 završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku sezonu 2015/2016 između NK Inter-Zaprešić i GNK Dinamo koja je bila zakazana za 2. 12. 2015, donijele u cijelosti suprotne odluke, iako su činjenice u oba predmeta praktički istovjetne pa Hajduku ne preostaje ništa drugo nego da od gore navedenih povjerenika, komisije i odbora pokuša doći do suvislog objašnjenja zbog čega je tome tako.


Naime, dana 29. 9. 2014. godine Hajduk je, uz pisanu suglasnost Rijeke, podnio zahtjev za odgodu utakmice MAXtv Prve HNL koja je bila zakazana za 5. 10. 2014., a zahtjev je odbijen uz obrazloženje u kojem je u bitnome navedeno da u konkretnom slučaju povjerenik za natjecanje nije mogao donijeti odluku o izmjeni datuma odigravanja predmetne utakmice jer se nije radilo o slučaju predviđenom Propozicijama MAXtv Prve lige za natjecateljsku godinu 2014/2015, pa stoga i natjecateljska komisija nije mogla uvažiti predmetni zahtjev Hajduka, s tim da je u obrazloženju, između ostalog, navedeno i da zamjena travnjaka na terenu za igru ne predstavlja razlog više sile, a da se odgodom odigravanja ove utakmice nakon što se odigra prvo slijedeće kolo, a bez da su utvrđeni opravdani razlozi odgode, krše navedene propozicije.

Istovremeno, zahtjevu Dinama za odgodu utakmice 1/4 završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku sezonu 2015/2016 između Intera i Dinama, koji je dan uz suglasnost Intera (ili obratno, u potpunosti je nevažno) je udovoljeno te je navedena utakmica odgođena za 10. 2. 2016. godine iz nama nepoznatih razloga budući sadržaj obrazloženja predmetne odluke nije poznat, s tim da iz medijskih napisa proizlazi da je navedena utakmica odgođena ili zbog predstojećeg susreta UEFA Lige prvaka između Dinama i FC Bayerna ili da bi se sačuvao travnjak na Interovom stadionu.

Dokaz: - pregled Hajdukovog zahtjeva za odgodu utakmice MAXtv Prve Hrvatske
nogometne lige u natjecateljskoj sezoni 2014/2015 između Hajduka i Rijeke,
supotpisanog od Rijeke,
- pregled odluke Natjecateljske komisije, od 30. 9. 2014. godine,
- pregled Službenog izvješća Povjerenstva HNK, od 27. 11. 2015. godine
3/ Članak 17. Pravilnika o nogometnim natjecanjima Hrvatskog nogometnog saveza
propisuje kako slijedi:

Utvrđeni raspored prvenstvenih i kup utakmica organ koji vodi natjecanje može izmijeniti
samo na osnovu utvrđenih kriterija predviđenih propozicijama odnosnog natjecanja, s tim
da pomicanje određenih utakmica ili određenog kola natjecanja ne može ići na štetu
drugih zainteresiranih klubova, niti može davati natjecateljsku prednost klubovima čija se
utakmica pomiče u odnosu na ostale sudionike iste natjecateljske grupe.“

Članak 4. Propozicija MAXtv Prve lige za natjecateljsku godinu 2014/2015, između ostalog,
propisuje kako slijedi:

„Povjerenik za natjecanje može u opravdanim slučajevima (sudjelovanje klubova u UEFA  natjecanjima, vremenske nepogode i sl.) odobriti izmjenu dana i satnice odigravanja pojedinih

utakmica na način da se iste odigraju prije ili poslije rasporedom utvrđenog datuma, odnosno najkasnije prije odigravanja utakmica sljedećeg kola, osim ako Natjecateljska komisija HNS iz opravdanih razloga ne odluči drugačije. U slučaju da se neka utakmica zbog razloga više sile nije mogla odigrati prije narednog kola, odigrat će se u prvom mogućem slobodnom terminu prema odluci Povjerenika za natjecanje.“

Članak 30. Propozicija završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup Hrvatskog
nogometnog saveza propisuje kako slijedi:

„Završni dio natjecanja za Hrvatski nogometni kup odvijat će se prema službenom kalendaru
natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza. Povjerenstvo za natjecanje HNK-a može zakazati odigravanje pojedinih utakmica i u drugom terminu, pod uvjetom da se ne dovodi u pitanje regularnost i normalni tijek odvijanja natjecanja.“

Slijedom svega navedenog, jasno da je činjenična osnova za donošenje odluke u gore navedenim predmeta praktički ista, a pravna jako slična pa stoga Hajduk inzistira na odgovoru na pitanje zbog čega nadležni povjerenici i komisije Hrvatskog nogometnog saveza u takvim pravnim situacijama donose jednu odluku kad je u pitanju Hajduk, a sasvim drugu kada je u pitanju neki drugi nogometni klub. Ako pođemo od pretpostavke da su svi klubovi jednaki pred nadležnim komisijama i povjerenstvima Hrvatskog nogometnog saveza, kako je moguće da u konkretnom slučaju, kada je u pitanju bio Hajduk, nadležna komisija tumači propise na način da je utakmicu, čak i uz suglasnost drugog kluba, gotovo pa nemoguće odgoditi, dok istovremeno, kad je u pitanju neki drugi klub, za odgodu nije potrebno praktički ništa drugo nego suglasnost obaju klubova da se utakmica odgodi.


Ako je za odgodu utakmice dovoljan dogovor dvaju klubova, zašto ne bi klubovi svako prvenstveno kolo sebi namještali pogodnije termine za utakmice, ovisno o vremenskoj prognozi, zdravstvenom stanju momčadi i drugim parametrima koji mogu utjecati na konačni ishod utakmice.

Ponovno ističemo da nismo spremni bespogovorno prihvatiti takav, u najmanju ruku, nekorektan odnos Hrvatskog nogometnog saveza, ponavljamo, Hrvatskog nogometnog saveza prema Hajduku.

Nećemo prestati ukazivati na nepravilnosti unutar hrvatskog nogometa dokle god se iste u cijelosti ne isprave, koliko god to nekima išlo na živce ili smetalo. Inzistiramo na argumentiranom odgovoru na naše zahtjeve.

S poštovanjem,

Marin Brbić, predsjednik Hajduka"

Pročitajte više