HRVATSKI IGRAČI

Briljira u Bayernu, želi ga Njemačka, a on je odabrao Hrvatsku. Uskoro ga čeka poziv

Foto: Passion2Press Markus Fischer/Guliver Image

JOSIP STANIŠIĆ je 21-godišnji branič Bayern Münchena hrvatskih korijena koji posljednje četiri godine igra u bavarskom velikanu. Iako je imao ponudu da zaigra za Njemačku, zbog svojih korijena je bio vrlo interesantan i hrvatskoj reprezentaciji.

Indexu je potvrđeno kako je Stanišić donio odluku te će zaigrati za hrvatsku reprezentaciju.

Tko je Stanišić? Šansu mu je dao Niko Kovač

Riječ je o 186 centimetara visokom 21-godišnjem braniču koji u drugoj Bayernovoj momčadi redovito igra na poziciji desnog beka, a u zadnjih mjesec i pol triput je igrao stopera u 3. njemačkoj ligi. Prošle sezone je za Bayern II igrao i lijevog beka, a na jednoj utakmici je čak zaigrao na poziciji zadnjeg veznog.

Za Bayernovu U-19 momčad je uglavnom igrao stopera, a bio je i kapetan. U ljeto 2018. Niko Kovač ga je kao 18-godišnjaka poveo na američku turneju i od prve minute ga je gurnuo u momčad protiv PSG-a te je u pobjedi 3:1 odigrao 45 minuta. Odigrao je i 90 minuta protiv Union Berlina u prvenstvu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Stanišić je po igračkim karakteristikama vrlo sličan Davidu Alabi, koji je u Bayernu također igrao sve pozicije u obrani osim lijevog beka. U reprezentativnoj karijeri odigrao je jednu utakmicu za njemačku U-19 reprezentaciju. Budući da ima i hrvatsku putovnicu, moguće je da jednog dana zaigra i za Hrvatsku. Na njegovoj poziciji desnog beka Hrvatska je jako tanka te ovisi praktički isključivo o zdravlju Šime Vrsaljka. 

Večeras bi mogao startati za Bayern na otvaranju prvenstva

Bayern od 20:30 u Mönchengladbachu protiv Borussije otvara Bundesligu i kreće u obranu naslova. U prvoj momčadi Bayerna prema najavama bi se sutra trebao naći i Stanišić. Njemački mediji pišu da je hrvatski branič najveći dobitnik Bayernovih priprema i da je na utakmicama i treninzima oduševio trenera Juliana Nagelsmanna.

Desni bek Benjamin Pavard je lakše ozlijeđen i propustit će početak sezone, a priliku u prvih 11 trebao bi dobiti Stanišić. U prvih 11 Bayerna sutra ga vide i novinari SkySportsa. Stanišić je rođen u Njemačkoj, ali su mu i majka i otac Hrvati. Prema našim izvorima, uskoro bi trebao dobiti reprezentativni poziv i otkloniti svaku sumnju u to za koju će reprezentaciju igrati u karijeri.

Pročitajte više