LIGA PRVAKA

Britanci Olma uvrstili među klince od kojih se u Ligi prvaka najviše očekuje

Foto: Guliver Image/ Getty Images

VRAĆA se Liga prvaka. Odmah u prvom kolu imat ćemo prigodu gledati neke fantastične dvoboje. Paris Saint-Germain će ugostiti Real Madrid, Napoli igra protiv Liverpoola, Borussia Dortmund dočekuje Barcelonu, a Atletico Madrid talijanskog prvaka Juventus kojem se ima priliku osvetiti za ispadanje u osmini finala prošle godine.

Svake sezone klubovi u Ligi prvaka u svojim momčadima imaju velik broj mladih zvijezdi koje tek trebaju zasjati. Ova sezona neće biti izuzetak, a posebnu pažnju plijenit će neka imena za koja još sigurno niste čuli. Britanski Daily Mail sastavio je listu od 10 mladih nogometaša od kojih se očekuje da isplivaju na površinu, a među njima je i Dinamov Dani Olmo.

Dani Olmo

21-godišnji Španjolac igrat će u dresu hrvatskog prvaka u skupini C protiv Manchester Cityja, Atalante i Šahtara iz Donjecka. Britanski dnevni list navodi da je Olmo "brzi krilni igrač i reprezentativac U-21 Španjolske koji je napustio Barcelonu sa 16 godina kako bi u Dinamu iz Zagreba igrao redovitije".

"Iako je izabrao nešto manje prohodan put do velike scene, Olmo je zaista postao standardni prvotimac i golgeter za Dinamo s kojim je osvojio četiri ligaške titule i tri kupa", pišu Britanci pa dodaju da je Olmo ovoga ljeta osvojio Euro U-21 postigavši pobjednički gol za Španjolsku u finalu protiv Njemačke.

"Olmo je pomogao Dinamu da se napokon probije u grupnu fazu Lige prvaka, nakon što je u posljednjim sezonama doživljavao šokove protiv Salzburga i Young Boysa", dodaje Daily Mail.

Joao Felix (Atletico Madrid)

Popis desetorice mladića od kojih se očekuju velike stvari očekivano predvodi Joao Felix, Atleticovo rekordno pojačanje od 120 milijuna eura koje je ovo ljeto stiglo iz Benfice. Reprezentativac Portugala prošle je sezone zabio 20 golova i upisao 11 asistencija u dresu Benfice, dok je u madridskom klubu u četiri nastupa upisao gol i asistenciju.

Joao Felix će morati pokazati svoj talent i pomoći Atleticu proći neugodnu skupinu s Juventusom, Bayerom iz Leverkusena i moskovskim Lokomotivom

Luka Jović (Real Madrid)

Neizostavan na ovom popisu je, naravno, i Luka Jović, srpski golgeter koji je ljetos prešao iz Eintrachta u Real Madrid za 60 milijuna eura. Jović još čeka na prvijenac u dresu Kraljevskog kluba, malo su ga u tome usporile ozljede, ali i Realova loša forma. No Srbin je prošle sezone pokazao golgeterski instinkt s 27 golova i šest asistencija u svim natjecanjima. Zidaneu će biti na ispomoći u skupini s PSG-om, Club Bruggeom i  Galatasarayem.

Tammy Abraham (Chelsea)

Slijedi Tammy Abraham iz Chelseaja, čudesno otkriće Franka Lamparda koje je za vikend zabilo hat-trick u pobjedi nad Wolverhamptonom 5:2. Ovaj 21-godišnjak je osvajao uzastopne titule najboljeg igrača UEFA-ine Lige prvaka za mlade, a sad predvodi Chelseajev napad u pomlađenoj verziji zbog suspenzije transfera koju londonski klub ima. Bit će glavna Lampardova uzdanica i u Ligi prvaka, gdje igraju protiv Ajaxa, Valencije i Lillea.

Lautaro Martinez (Inter Milan)

Interova mlada uzdanica u Ligi prvaka ove sezone bit će Lautaro Martinez. Ovaj Argentinac ima bolji početak u dresu reprezentacije nego Lionel Messi, Gabriel Batistuta i druge legende južnoameričke selekcije. Iako tek puni 22 godine, napadač Intera iz Milana ima fenomenalan reprezentativan start u dresu Argentine. Lautaro je zabio 9 pogodaka u 13 utakmica za Gaučose.

U Serie A još nije zabio, ali je postigao hat-trick za Argentinu u prijateljskoj utakmici protiv Meksika prije nekoliko dana.

Ansu Fati (Barcelona)

Ansu Fati proživljava najljepše trenutke karijere ovih dana. Mladi 16-godišnji klinac iz Gvineje Bisao u prošlom je kolu zabio svoj prvijenac za Barcelonu u remiju (2:2) kod Osasune, a ovaj vikend u sedam minuta postigao je gol i asistirao u velikoj pobjedi 5:2 nad Valencijom u četvrtom kolu La Lige. Vjerni pratitelji Lige prvaka za mlade već ga otprije poznaju, zabijao je četiri puta prošle sezone u tom natjecanju, od čega dva puta u polufinalnom porazu od Chelseaja koji je kasnije postao prvak.

Ernesto Valverde ga je uvrstio u prvu momčad na temelju 56 golova u 29 utakmica za mlađe selekcije Blaugrane, a u Ligi prvaka će igrati protiv Borussije Dortmund, Intera iz Milana i praške Slavije.

Kai Havertz (Bayer Leverkusen)

Popisu mladih talenata priključio se i Kai Havertz, supertalentirani veznjak Bayera iz Leverkusena kojeg Niko Kovač želi dovesti kao posljednji dio megaslagalice kojom želi pokoriti Europu. Cijena je oko 100 milijuna eura, a ovog 20-godišnjaka poznavatelji njemačkog nogometa smatraju najvećim njemačkim talentom u posljednjih desetak godina.

Lani je u Bundesligi, igrajući na poziciji veznjaka, postigao 17 golova, a i debitirao je za Elf u prijateljskoj utakmici protiv Srbije.

Jeff Reine-Adelaide (Olympique Lyon)

Lyon, poznat po stvaranju i afirmiranju mladih igrača, također ima svog konja za ovu utrku. To je Jeff Reine-Adelaide, daroviti veznjak kojeg je Lyon platio 22,5 milijuna eura Angersu, a koji je odigrao prve dvije utakmice u novoj sezoni. Prethodnih godina francuski klub stvorio je i skupo prodao nekoliko sjajnih veznjaka kao što su Ndombele, Fekir, Tolisso, Gonalons, Grenier... Isto se nadaju i s Reine-Adelaideom koji će svoju cijenu u Ligi prvaka dizati kroz utakmice s RB Leipzigom, Benficom i Zenitom iz St. Petersburga.

Ferran Torres (Valencia)

I na kraju ostaje najmlađi s ovog popisa, 19-godišnji Ferran Torres iz Valencije. Već je igrao Ligu prvaka prošle sezone pa mu ove to neće biti stran pojam. Krilni napadač koji je u španjolskom klubu od svoje šeste godine konačno se afirmirao u prvoj momčadi, postao je standardni prvotimac, igrao za Španjolsku U-21 zajedno s Olmom i osvojio Euro za igrače do 21 godine.

Izniman ga je užitak gledati, njegov stil igre mješavina je Sterlinga i Özila, ima odličan dribling i 1 na 1 dueli stvaraju velike probleme braničima koji protiv njega igraju. Tako će posebno morati paziti obrane Ajaxa, Chelseaja i Lillea kad budu imale Ferrana Torresa na suprotnoj strani ove sezone.

Pročitajte više