Brleković: Bruka i sramota! Država treba ukinuti ovakav nogometni savez

Foto: Hina 

BIVŠI HNS-ov dopredsjednik Ivan Brleković dugo godina bio je u samom vrhu hrvatskog nogometnog saveza, koji je konačno napustio jer kao predsjednik nekad aktivne HNS-ove antikorupcijske komisije od samog tadašnjeg vodstva nije mogao dobiti dokumente o UEFA-inoj istrazi o finalu hrvatskog Kupa 2009. godine. Brleković je, kao pravni mastermind djelovao u savezu Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića, preciznije, u vrijeme kada je Zdravko Mamić tek gradio temelje za preuzimanje potpune kontrole nad nogometom.

Što vam danas prolazi kroz glavu dok gledate uhićenja svojih bivših suradnika? 

"Prođe mi kroz glavu da bi država trebala imati snage ukinuti ovakvu udrugu Hrvatski nogometni savez. Ovo je stvarno bruka i sramota, a druge stane je fascinantan fenomen da unatoč kaosu koji vlada reprezentacija i dalje postiže iznadprosječno dobre rezultate. Imamo bismo momčad za polufinale Eura, kada bi savez vodili stručni i moralno časni ljudi. Ne želim nikoga osuditi unaprijed, no sumnje su jasne"

Kada kažete da treba ukinuti ovakav HNS, kako biste to konkretno izveli? 

"Nažalost, po starom Zakonu o udrugama državni odvjetnik mogao je djelovati u slučaju učestalog kršenja zakona od strane pojedine udruge ii njezinih istaknutih članova, ali i u slučaju izrazito štetnih javnih ispada, poput svastike na Poljudu ili demonstracija u Splitu. Državni odvjetnik mogao je u ime zaštite društvenih interesa od suda zatražiti suspenziju pa čak i trajno ukidanje pojedine udruge. U novom zakonu ta odredba, nažalost, ne postoji. No, novi Zakon o sportu koji predviđa nove izbore u HNS-u do veljače"

Što ako HNS ne provede nove izbore? Mogu li jednostavno odbiti novac iz proračuna, koji dobivaju preko HOO-a i nastaviti djelovati po svom? 

"Mislim da će ipak birati novu Skupštinu, sportska inspekcija može im u suprotnom zabraniti rad. Ukoliko u međuvremenu i sama nije postala dio HNS-a"

Kako komentirate činjenicu da Davor Šuker danas nije stao pred javnost i navijače Hrvatske? 

"Uvijek kada zagusti, Šuker u pravilu nije u Hrvatskoj. To se ponovilo i danas. Ozbiljnost njegove funkcije nalaže da se već sutra vrati u Hrvatsku, jer uhićena su dva njegova najbliža suradnika u savezu. Osnovna građanska dužnost nalaže da se odmah stvori tu i rukovodi brodom koji tone"

Pojedini dužnosnici saveza, poput dopredsjednika Ante Kulušića, inzistiraju da su uhićenja u nogometu politički montirana.

"Ne mislim da riječ o politički montiranom procesu. Posljednjih dana na udaru je i pravosuđe zbog sumnje o nevjerojatne razmjere korupcije i nerada. Cijela politička Hrvatska priča o tome i vjerujem da će političke promjene vezane uz formiranje izborne koalicije, uskoro donijeti i određena poboljšanja pravosudnog sustava. Smatram da će doći vrijeme kada će svi imati jednak tretman pred zakonom. Danas to nemamo, neki izlaze iz pritvora, drugi ostaju u njemu, pa se opet vraćaju i tako u krug. Nova uhićenja u hrvatskom nogometu nisu me nimalo iznenadila. USKOK je očito nakon analize najunosnijih transfera poput Modrićevog i Lovrenovog tijekom akcije u srpnju krenuo češljati i ostale igrače. Moglo bi se pokazati ključnim da je Zdravko Mamić cijelo vrijeme imao krive pravne savjetnike. Antidatiranje aneksa ugovora, o kojem smo imali prilike čitati, jednostavno je suludo"

Smatrate li da Davor Šuker ima kapacitete da preživi na mjestu predsjednika Saveza? 

"Kvaliteta naših igrača zaslužuje puno bolje i kvalitetnije rukovodstvo. Vjerujem da to rukovodstvo iznjedriti novi izbori u HNS-u koji se moraju provesti. Županije će izabrati nove skupštinare HNS-a. Vrijeme je za promjene. Ne znam postoji li razlog da Šuker bude procesuiran, ali ukoliko je točno da su prekopali i njegove urede, neka sumnja postoji. Bez obzira na to hoće li biti procesuiran, vjerujem da će uskoro biti dio povijesti HNS-a te da će hrvatski nogomet dobiti bolje i kvalitetnije ljude na čelu"

Pročitajte više