Europa liga

Brodom je pobjegao od gladi i neimaštine. Sinoć je zaigrao protiv Manchester Uniteda

Foto: Guliver

EBRIMA DARBOE pamtit će početak svibnja 2021. godine do kraja života. Prvo je u nedjelju debitirao u talijanskoj ligi odigravši sedam minuta u porazu Rome od Sampdorije, a zatim je sinoć upisao i prvi nastup u Europa ligi u pobjedi 3:2 protiv Uniteda.

Darboe je protiv slavnog kluba u polufinalu Europa lige dobio priliku već nakon pola sata zbog ozljede Chrisa Smallinga i gledatelji su ostali oduševljeni igrom i mirnoćom koju je pokazao 19-godišnjak iz Gambije.

"Bio sam jako nervozan kad sam ulazio u igru. Prije četiri-pet godina gledao sam te igrače na TV-u, a sad sam dijelio teren s njima. Bio sam jako uzbuđen zbog svega toga", rekao je Darboe nakon polufinala u kojem je Roma ispala s ukupnih 5:8.

Mladi veznjak imao je 14 godina kada se pozdravio se s majkom, bratom i sestricama i iz Bakoteha u Gambiji te s jedva pedesetak kilograma krenuo prema Europi. Otac mu je umro dok je bio dijete, a on je pobjegao od gladi i neimaštine kako bi pokušao zaraditi novac obitelji.

Trenerima u Romi bilo je dovoljno gledati ga 15 minuta prije nego što su ga odlučili zadržati

Prekrcan i neudoban autobus iz Bakoteha odveo ga je u Libiju, odakle se brodom otisnuo prema Europi. Takvi su brodovi znali biti krajnje odredište za putnike, više smo puta čitali o migrantima koji nisu živi stigli do obale Staroga kontinenta. Ali Ebrima je imao sreće. Stigao je u Siciliju, gdje su ga primili u prihvatni centar, a zatim proslijedili jednoj obitelji u Rieti.

Tamo se susreo s nogometom. Ubacili su ga na teren u miješanom društvu dječaka i djevojčica. Sa 180 cm i 50 kg bilo je lako zamijetiti njegovu pojavu, ali jednog je promatrača zaintrigiralo i ono što je radio s loptom. Pozvao je prijatelja, lovca na talente, koji ga je odveo u Rim. Trenerima u Romi bilo je dovoljno gledati ga 15 minuta prije nego što su ga odlučili zadržati.

Klub se brinuo o njemu i hranio ga, upisao ga u školu, ali Ebrima godinu i pol dana nije mogao igrati jer ga je bilo teško registrirati zbog komplicirane procedure. Onda je konačno debitirao za Rominu juniorsku momčad. Tad se već približio težini od 70 kg, dobro koristi fizičke predispozicije, a zna se služiti i desnom i lijevom nogom.

Kao 18-godišnjak je potpisao ugovor za Romu. Prema tom ugovoru po sezoni zarađuje 50 tisuća eura i većinu tog novca šalje majci.

Pročitajte više