Brončana Martina Zubčić je nepravedno završila u Pekingu na štetu svjetske viceprvakinje!

CIJELA Hrvatska slavi još jednu hrvatsku olimpijsku medalju taekwondašice Martine Zubčić, ali zna li javnost preko koga je Martina došla na Igre?

> Zlatnim bodom do bronce: Martina Zubčić uzela treću hrvatsku medalju!

Ana Zaninović, 21-godišnja Splićanka je prošle godine osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu u kategoriji do 51 kg, ali to nije bilo dovoljno da je Hrvatski taekwondo savez uvrsti među kandidate za svjetske kvalifikacije za OI koje su se u rujnu prošle godine održale u Manchesteru.

Kao i ostali savezi, hrvatski je imao pravo na kvalifikacije poslati dvije natjecateljice, a isto toliko ih može i putovati na OI ukoliko to uspiju izboriti.

Zubčić ispala u prvom kolu olimpijskih kvalifikacija na koje svjetska viceprvakinja nije mogla ići!?

Umjesto svjetske viceprvakinje Ane Zaninović, izbornik reprezentacije, Korejac Hong Seung Ki se odlučio za Martinu Zubčić i Sandru Šarić. Šarić je na SP-u osvojila broncu u kategoriji do 67 kg, a od danas brončana olimpijka Zubčić i europska prvakinja iz 2005. godine, je na posljednjem velikom natjecanju - spomenutom SP-u u Pekingu, ispala u 1. kolu natjecanja do 55 kg.

Izbornik Ki je tada svoju odluku pravdao kontinuitetom izabranih, ali je Ana Zaninović prošle godine ostvarila 24 pobjede i tek dva poraza, od kojih je jedan u finalu svjetskog prvenstva od trostruke svjetske prvakinje i to tijesno, rezultatom 4:3.

Pogledajmo što je o cijelom slučaju prošle i ove godine pisala Slobodna Dalmacija, koja je i otkrila aferu: "U četiri godine olimpijskoga ciklusa najvažnija je predolimpijska godina, ma koliko god se muljalo s kriterijima. Ana se nakon pauze od 11 mjeseci, prouzročene iščašenjem lakta lijeve ruke, vratila početkom 2007. godine i od tada bilježi 27 pobjeda uz tri poraza. Dva poraza nanijela joj je trostruka svjetska prvakinja Španjolka Brigitte Yagou, oba puta samo za bod, dok je treći djelo drugoplasirane s OI u Ateni Daniele Montenegio (opet samo bod)".

Zubčić izabrana zbog zagrebačkog lobija u taekwondo savezu?

Poznavatelji prilika u Savezu i reprezentaciji, uvjereni su kako je razlog zbog kojeg je na OI išla Martina, a ne Ana, taj što je "Dubrava", zagrebački klub kojeg je Zubčić članica, mnogo veće specifične težine nego "Marjan" iz Splita, za koji nastupa Zaninović. Odnosno, čelnici "Dubrave" drmaju Savezom.

Zaninović ni drugi put nije dobila priliku...

Ako se prvi put nepozivanje na kvalifikacije u Manchesteru Ane Zaninović moglo još shvatiti kao "slučajno", što tek reći za nepozivanje ove fighterice na europske kvalifikacije za OI u Izmiru, na kojima je mogla nastupati tek jedna predstavnica Hrvatske.

Sandra Šarić se u Manchesteru uspjela kvalificirati za OI, ali to nije uspjelo Martini Zubčić koja je već u drugom kolu kvalifikacija izgubila 5:0. To nije smetalo izborniku da opet pošalje nju, a ne Anu Zaninović u europski baraž za OI.

...a ni treći

Završni udarac nastojanjima Ane Zaninović da zahvaljujući svojim odricanjima i rezultatima bude tamo gdje joj je mjesto - na najvažnijim europskim i svjetskim natjecanjima - zadao je izbornik Hong, kada jednu od najboljih taekwondašica svijeta nije pozvao ni na EP u Rimu u travnju ove godine!

Među 12 imena nije se našlo njeno ime, ali zato je njene sestre Lucije, koja se ne može podičiti ni približno Aninim dostignućima.

Izbornik novinarima: Budete li pisali kao do sada, neće biti dobro

Da bi stvar bila gora, sva ova izostavljanja Ane Zaninović imaju korijen u sukobu njenog trenera Tonija Tomasa s izbornikom Hong Seung Kijem, što je izbornik i sam priznao u razgovoru s novinarom Slobodne: "Tomas je u nekoliko navrata rekao kako ništa ne radim i da on daje gotove borce. On gura svoje djevojke radi svojih interesa. Ne može se tako odnositi prema reprezentaciji! Ja ću sam napraviti novu Anu Zaninović ako treba - grmio je vidno uvrijeđeni Hong, a na pitanje hoće li Ana biti pozvana na buduće turnire u svom je stilu kazao:
- Vidjet ćemo. Ovisi o Tomasu, Ani i vama novinarima."

A.K.
Foto: AFP,
www.taekwondobanija.hr

Pročitajte više