Bruno Marić o odlasku Strahonje: Odluku je donio nakon huliganske poruke

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ŠEF HRVATSKIH sudaca Bruno Marić gostovao je u emisiji Sport nedjeljom tijekom koje je prokomentirao aktualnosti iz nedavno završenog prvog dijela sezone. Govorio je u suđenju u derbiju Dinama i Hajduka, korisnosti VAR-a, značaju Marka Livaje i Brune Petkovića, ali i odlasku Marija Strahonje s pozicije sudačkog analitičara u HTV-ovoj emisiji Stadion.

"Bezbroj puta sam rekao, i stojim kod toga, da su suci privilegirani time što znaju da imaju drugu šansu kod donošenja teških odluka. Kao posljednji primjer uzmimo derbi na kojem smo imali ruku napadača, koju sudac Kolarić nikako nije mogao vidjeti uživo. Ali mogao ju je vidjeti VAR. Zamislite da ga nikad nismo imali.

Derbi je završio pošteno i ispravno. Nismo donijeli odluku kojom smo grubo pogriješili i prekršili pravila nogometne igre, a jedna ekipa je zbog toga pobijedila. Već je to uspjeh", rekao je pa o suđenju dodao:

"Mi suci nismo normalni. To je mazohistički poziv u kojem ti dolaziš na utakmicu da te svi psuju. Ali kad se netko zarazi suđenjem, teško iz toga izlazi. Želja mi je napraviti posao dobro u tolikoj mjeri da onaj tko će doći iza mene nema problema kakve sam ja imao kad sam postao predsjednik komisije nogometnih sudaca."

Nahvalio Livaju i Petkovića

Dvojica najistaknutijih igrača SuperSport HNL-a danas su najveće zvijezde Hajduka i Dinama, Marko Livaja i Bruno Petković. Marić ovako o njima priča:

"Nogometni genijalci, oni su najveći magnet u hrvatskom nogometu. Zbog njih ljudi dolaze na utakmice, zbog njih se djeca žele baviti nogometom, zbog njih je nogomet u Hrvatskoj veći nego što bi bio da ih nema. Zbog njih su i suigrači u Hajduku i Dinamu bolji nego što bi bili. Zbog njih su i derbiji između Dinama i Hajduka bolje utakmice. Oni su idoli mladima, a nama je privilegija što smo zajedno s njima."

Marić: Odlazak Strahonje je poraz komentiranja na HRT-u

Marić se osvrnuo i na odlazak Strahonje.

"Komentiranje sudačkih odluka je izuzetno težak zadatak. Osobito u javnom prostoru. U komentaru uvijek može biti netko nezadovoljan time kako si ti analizirao neku situaciju. Posao koji je radio bio je težak, izazovan, pun stresa i emocija. Sigurno je kroz taj posao razmišljao o odlasku, a kada je izašao potpuno neprimjereni transparent, donio je odluku da više ne želi biti ondje.

Za mene je to poraz komentiranja na HRT-u. Očekivao sam veću zaštitu HRT-a i njegove sportske redakcije prema njemu. Sigurno nije bilo ugodno ni njemu ni njegovoj obitelji pročitati takvu huligansku poruku. Zato je otišao."

Podsjetimo, Strahonja je svoju odluku o odlasku s pozicije na kojoj je bio javno obznanio ni dva tjedna nakon što mu je Torcida zaprijetila na utakmici protiv Gorice na Poljudu transparentom "Nemoj, Strahonja, da te brige more, zašto više ne možeš na more".

Pročitajte više