SUĐENJE U HNL-u

Bruno Marić odgovorio Batiniću i poslao poruku hajdukovcima

Foto: Baza EVA / FAH

BRUNO MARIĆ novi je šef hrvatskih sudaca. Njegovo imenovanje izazvalo je žestoku reakciju iz Osijeka, grada koji desetljećima drma sudačkom organizacijom HNS-a. Osječki sudac Damir Batinić bio je glavni konkurent Mariću za mjesto šefa, ali Izvršni odbor HNS-a odlučio ga je imenovati dopredsjednikom sudačke komisije. Već idući dan u Savez je stigla Batinićeva ostavka. U njoj navodi da izbori nisu provedeni transparentno te da čelnici Saveza uopće nisu razgovarali s kandidatima, a kao ključni problem ističe Marićevo imenovanje. U pisanoj ostavci Batinić je poručio Davoru Šukeru i članovima odbora da predsjednik sudačke komisije "mora biti netko tko se može othrvati pritiscima i onaj tko neće biti daljinski navođen iz Međugorja".

Podsjetimo, HNS je prošli mjesec zbog očajnog suđenja tijekom sezone razmontirao cijelu sudačku komisiju na čelu s dosadašnjim predsjednikom i veteranom HDZ-a Antom Kulušićem, a u novi saziv imenovani su Damir Batinić, Bruno Marić, Ivica Modrić, Vlado Svilokos, Edi Šunjić, Ante Vučemilović Šimunović mlađi i Šime Vukić.

O ciljevima sudačke organizacije, kvaliteti suđenja i Batinićevoj ostavci razgovarali smo s Brunom Marićem.

Kako komentirate Batinićev potez i optužbe da radite na daljinski iz Međugorja? 

U tekstu kolege Damira Batinića jedino je točno da ja i on nismo isti svijet, ni blizu. Žao mi je što je Batinić tako istupio. Nakon što je imenovan u Komisiju, otvorila mu se šansa da pokaže da ima znanje koje može pomoći u razvoju suđenja. Ovakav njegov potez sigurno nije pravi smjer. Žao mi je zbog toga. Nisam pod pritiskom i nemam daljnji komentar na Batinićev istup.

Jeste li razgovarali s članovima Komisije prije izbora i u kakvim ste odnosima dosad bili s Batinićem? Je li vas iznenadila njegova ostavka? 

Smatram da to nije trebao napraviti. Koliko znam, bili smo u korektnom odnous. Ne trebaju nam podjele, imamo puno posla i probleme možemo riješiti samo otvorenim pristupom. Ako svi želimo bolji nogomet, onda ćemo se lako dogovoriti da u tome surađujemo. Suci, klubovi, navijači i mediji - svi u tom pogledu imamo isti cilj, zar ne? Razgovarao sam s pojedinim članovima Komisije i primio sam brojne čestitke od naših sudaca, no sad je manje važno tko je čestitao, a tko ne.

Zašto je HNS izabrao vas?

Izabran sam na vrlo odgovornu dužnost i zahvalan sam HNS-u što je prepoznao moj rad. Posao koji sam obavljao kao instruktor za VAR bio mi je temeljna referenca. Uvođenje VAR-a u HNL bio je veliki projekt, prošao sam brojne edukacije i dokazao se u sudačkoj karijeri i četiri puta nogometaši iz HNL-a proglasili su me najboljim sucem. Smatram da mogu ponuditi dobra rješenja kao predsjednik Komisije.

Poznato nam je da ste već ranije napisali strategiju suđenja, je li ona ujedno i vaš program? Batinić tvrdi da kandidati nisu izabrani temeljem programa.

Moj program je opširan, a strategija postoji i ljudi u Savezu su je vidjeli. Prvo ćemo napraviti program aktivnosti za Komisiju za naredna tri mjeseca jer naš mandat kreće u lipnju. Dotad moramo biti potpuno spremni za konkretne korake.

Koji su to koraci?

Komisija svojim radom mora pokazati spremnost da donese radikalne promjene po pitanju suđenja. Ona mora biti isključivo mjesto gdje se donose odluke o sucima i njihovoj kvaliteti. Kvaliteta suđenja mora biti temeljni kriterij, nije bitno odakle tko dolazi, već je bitno da sudi kvalitetno. Dakle, kvaliteta suđenja je ključna. Možemo imati sve suce iz Splita ako su oni dobri. Liste sudaca moramo dovesti na razinu kako to predlaže Uefa i omogućiti sucima da sude više utakmica i time budu u puno boljoj formi.

Zašto baš iz Splita? 

Naveo sam to kao primjer, bez posebnog razloga. No moram istaknuti da me izuzetno veseli što u Komisiji imamo Splićanina Edija Šunjića koji će artikulirati promišljanja Dalmacije oko suđenja. Članovi Komisije su još Vlado Svilokos i Ivica Modrić iz zagrebačke regije, Šime Vukić iz Rijeke te Ante Vučemilović - Šimunović ml. iz Osijeka. Mislim da  je to jako dobar tim koji se može nositi s izazovima koji nas čekaju.

Zašto je suđenje ove sezone bilo loše? Jesu li problem suci na terenu, VAR-soba ili nešto treće? 

VAR-soba sigurno nije problem. Činjenica je da suđenje u HNL-u nije na razini na kojoj  treba biti. To moramo promijeniti. U kojoj ćemo mjeri uspjeti ovisi ponajprije o kadru koji ćemo predlagati. VAR je alat od neprocjenjive vrijednosti ako se koristi na ispravan način. U zadnja tri kola to je izgledalo onako kako bih ja volio da izgleda uvijek. Moramo stremiti da se u izvedbi približimo najvećim natjecanjima poput Lige prvaka.

Zbog VAR-a protestiraju treneri u HNL-u, ali i u najjačim ligama svijeta. Očito je da pravila nisu jasna, a linije zaleđa i dalje izazivaju sumnju. Kako ćete to riješiti? 

Mi Hrvati smo temperamentan narod i znam da bi mnogi voljeli vidjeti više odluka VAR-a, ali on postoji da ispravlja očite pogreške i propuštene incidente, a ne da sudi. Ako sudac nije kvalitetan, VAR ne može puno pomoći. Kvaliteta VAR-a ovisi o kvaliteti suca, to je ono što treneri i navijači moraju shvatiti.

Naši navijači, a očito i klubovi, nemaju povjerene u suce. Zašto je tomu tako i što mislite poduzeti? 

Percepcija suđenja u Hrvatskoj nije onakva kakva bi trebala biti. Nećemo puno dobiti vraćanjem u prošlost, već zajedničkim radom da se stvari poboljšaju. Suci se prije svega moraju otvoriti prema javnosti, moraju reći svoje mišljenje. Tek tada kritike koje dobivaju mogu biti opravdane. Ovako u eter dolaze razne konstrukcije i krive procjene. Moramo učiti jedni od drugih. Imamo alate, a sada moramo pronaći pravi kadar. Nadam se da ćemo napraviti selekciju sudaca koja će biti na zadovoljstvo svih koji se bave HNL-om na bilo koji način.

Griješe li suci u HNL-u zbog straha, s obzirom na to da često sude pred gazdama klubova koji su ujedno i najviši dužnosnici Saveza? 

Kod nekih sudaca vidi se preveliki respekt, to je činjenica. Iz toga proizlazi i njihova nesigurnost. Na tome moramo raditi. Izvršni odbor izabrao me na temelju programa i ono što sigurno mogu reći jest da na nas nitko neće utjecati. Vjerujem da u Komisiji sada imamo najstručnije ljude.

Kako komentirate istup Damira Miškovića koji je pokrenuo smjene u suđenju i jeste li razgovarali s njim? 

Nikada u životu nismo razgovarali, ali sigurno hoćemo u budućnosti. Uvest ćemo radne sastanke s ljudima iz klubova da čujemo njihove ideje. Svaki klub imat će šansu da se njegov glas čuje, ali to će biti dio sustava, a ne pojedinačna akcija ili pritisak. Nećemo dopustiti klubovima da se upliću u ono što je naš posao. Sudačka komisija mora biti neovisna, a neovisnost znači povjerenje i stručnost. To će biti temelj našeg rada.

Nakon dugo vremena ne čuju se prigovori Hajduka, jeste li iznenađeni time? 

Veseli me to. Shvatio sam da su nam dali priliku da pokažemo stručnost i znanje. Hajduk nam je ukazao povjerenje i to ćemo im vratiti, kao i svakom klubu. Naš cilj je da klubovi, navijači i javnost budu zadovoljni kvalitetom suđenja.

Veliki broj navijača ne vjeruje da se kvaliteta suđenja može popraviti dok su u sustavu isti ljudi. Kako to komentirate?

Osobno sam prvi put u Komisiji i ovim putem molim za povjerenje. Na mene se ne može utjecati, neovisan sam i želim vratiti povjerenje svih u hrvatske suce. Za godinu dana ćemo pričati, pa me tada pitajte jesmo li napravili nešto ili ne. To je moja poruka navijačima i javnosti i nadam se da će brzo osjetiti pozitivne promjene.

> Pogledajte životni intervju Brune Marića koji je nedavno gostovao u Index Studiju 

Pročitajte više