Bruno Marić tuži Uefu: "Istragu o namještanju utakmica nisu smjeli prepustiti HNS-u"



BRUNO MARIĆ, hrvatski sudac koji je bio na meti kritika zbog suđenja utakmice Dinama i Cibalije, odlučio je očistiti svoje ime od svih optužbi vezanih za njegovo loše suđenje i sudjelovanje u namještanju utakmica. 

> Što je Uefa htjela od Marića: "Daj nam bilo što protiv Mamića i Markovića i slobodan si"

Marić je najavio tužbu protiv Uefe kojom će tražiti javnu ispriku te otvoreno priznanje da je ta organizacija pogriješila tijekom istrage o namještanju utakmice Dinama i Hajduka 2009. godine, a zahtijevat će i odštetu u visini od milijun kuna!

Marić se pred novinarima pojavio uz svog odvjetnika Vladimira Gredelja koji je najavio kako Uefa ima rok od deset dana da ponudi bilo kakve dokaze koji bi hrvatskog suca povezalo s namještanjem utakmica ili da objave javnu ispriku pod uvjetima koje predlažu. Ukoliko se to ne dogodi, pravdu će tražiti na sudu u Hrvatskoj.

"Okidač za ovaj potez bila je utakmica u Vinkovcima kada su mi sa tribina dovikivali odvratne stvari uz strašne psovke, a danima prije utakmice neki su treneri i predsjednici klubova pozivali na moj linč preko medija", rekao je Marić misleći pritom na izjave vodećih ljudi i igrača Cibalije da je "u Vinkovce stigao suditi po zadatku".

"Nisam ljut na one sa tribina, nego na osobe koje su dale povoda da se takve stvari događaju. Od kad se moje ime spomenulo u istrazi o namještanju utakmica, rade pritisak na mene gdje god dođem. Nije lako suditi u tim uvjetima", dodao je Marić.

Tužbu će, doznajemo od Marićevog odvjetnika, pokrenuti na nekom od sudova u manjim mjestima, jer bi u Zagrebu, strahuju, moglo predugo trajati. "Razmišljamo o sudu u Bjelovaru jer je najažurniji, ali još nismo odlučili", kaže odvjetnik i najavljuje kako će u slučaju suđenja kao svjedoci biti pozvani i Srebrić, Marković, Bokšić, Limacher...

"Pozivamo sve koji imaju bilo kakve dokaze protiv Brune Marića da se javi i pokažu ih tako da sve raščistimo", pozvao je Gredelj.

Odvjetnik: Srebrić nam je rekao "Nemojte, imat ćete cijelu državu protiv sebe"

Odvjetnik Gredelj otkrio je kako je već dva puta slao pisma Uefi, točnije bivšem šefu Uefinog Disciplinskog ureda Peteru Limacheru i glavnom tajniku Gianniju Infantinu, a zatražio je i pomoć HNS-a u nastojanju da dođe do bilo kakvog dokaza protiv Brune Marića. Pošto odgovor nije dobio, odlučili su se na ovakav korak.

"Kada smo HNS obavijestili da ćemo s ovom tužbom izaći u javnost Zorislav Srebrić nam je rekao 'Nemojte, imat ćete cijelu državu protiv sebe'. Tražimo od Uefe dokaze koje ima protiv Brune Marića. Prepuštanje istrage namještanja utakmica HNS-u bila je pogreška. Istraga se morala provesti do kraja jer bi onda Bruno mogao jasno reći da je čist. Ovako se čini da je cijela priča zataškana, a Uefa kao da svjesno ignorira taj slučaj", rekao je Gredelj objasnivši kako je Uefa odgovorna za štetu nanesenu njegovom klijentu jer su Peter Limacher i Robin Bokšić djelovali u njeno ime. Podsjećamo, Bokšić je dobio otkaz u Uefi nakon što je otkrio kako postoje dokazi da bi utakmica Zenita i Bayerna u polufinalu Kupa Uefe mogla biti namještena od strane ruske mafije. Bokšić je ekspresno potjeran, dok je Limacher dao ostavku i preselio na manje važnu funkciju u Uefi.

"Kada se pričalo o namještenoj utakmici, Uefa je najavila istragu, ali prepustili su sve HNS-u. Ispada da je Uefi stalo da se to sve zaboravi, ne žele da se to razjasni. A oni su krivi jer su vjerovali Limacheru, a onda ga smijenili kada je "nagazio" moćni Bayern", dodaje Gredelj.

"Nije mi do novca. Ako Uefa pristane na nagodbu, tražit ćemo samo ispriku, bez ijedne kune", najavio je Marić, a Gredelj je dodao: "Svaka cifra je premala za ljudsko dostojanstvo. Milijun eura je normalna cifra jer se radi o velikoj organizaciji kao što je Uefa koja mora osjetiti da je pogriješila".

Otac igrača Cibalije prijetio je smrću pomoćnom sucu: "Od sada ću prekidati utakmice zbog uvreda i rasizma"

Dosta je riječi bilo i o situaciji iz Vinkovaca. Marić tuži predsjednika Željka Čulu, a njegov odvjetnik objasnio kako je policija morala isprazniti stadion na toj utakmici.

"Zašto je jebanje majke na stadionu prihvatljivo, a na drugim mjestima nije? Ovim putem apeliramo i na sva tijela u hrvatskoj da spriječe rasizam i divljaštvo. Zar je jedna utakmica tako važna da se to tolerira? Policija je morala reagirati i isprazniti tribine. Žalili smo se HNS-u ali njima se ne sviđa ideja da isprazne stadion", rekao je Gredelj osvrnuvši se posebno na reakcije Cibalijinog predsjednika:

"To je bilo divljaštvo i za takve ljude ne smije biti mjesta u nogometu. Hrvatski nogomet treba očistiti od takvih stvari".

"Ponosan sam kako sam sudio tu utakmicu u Vinkovcima i ljut sam na one koji dovode u pitanje moje poštenje. Alex Ferguson, trener Manchester Uniteda, dobio je tri utakmice suspenzije i veliku novčanu kaznu zbog izjave protiv sudaca. Rekao je da 'čim je vidio tko mu sudi, znao je kako će proći', što je puno manja stvar od onoga što su meni neki govorili", kaže Marić koji je otkrio kako je pomoćni sudac Saša Fegeš dobio prijetnje smrću nakon utakmice Cibalije i Dinama.

"Fegeš mi je priznao da je pogriješio, ja nisam kriv za poništeni pogodak. Kasnije ga je nazvao otac igrača kojemu je poništen pogodak i prijetio mu smrću. Pitam se jesam li siguran u Hrvatskoj... Ne mislim odustati, sudit ću i dalje prema pravilima nogometne igre. Ali, najavljujem kako ću od sada reagirati na svaki ispad sa tribina, svaki slučaj rasizma i vrijeđanja, primijeniti naputke Uefe i HNS-a. Upozorit ću, prekinuti utakmicu, a onda ju i trajno prekinuti", kaže Marić.

Osim Uefe i Čule, Marić podiže tužbu i protiv novinara Sportskih novosti Antuna Samovojske i novinara Indexa Marka Čeke zbog određenih tekstova u kojima su pisali o sucu Mariću.

Pročitajte više