roland garros

Brutalna klinka stigla je Serenu. Za Venus joj treba još jedna pobjeda

Foto: EPA-EFE

IGA SWIATEK plasirala se u finale Roland Garrosa nakon što je danas za 66 minuta razbila Dariju Kasatkinu 6:2, 6:1. Ruskinja se držala do 2:2 u prvom setu, a onda je prva tenisačica svijeta podignula nivo svoje igre i došla do 34. uzastopne pobjede.

Zheng, Samsonova, Kerber, Tauson, Kalinjina i Golubić. Tih pet tenisačica jedine su joj u tom nevjerojatnom nizu uspjele uzeti set, a sve ostale tenisačice su se protiv brutalne 21-godišnje Poljakinje uglavnom ponašale kao promatračice. Mirisalo je na senzaciju kad je Swiatek u osmini finala prosula 5:2 u gemovima u tie-breaku prvog seta te propustila ukupno pet set-lopti.

Nema nikakvu konkurenciju na Touru

Kineskinja je osvojila taj set, ali bolje da nije. U sljedeća dva uzela je dva gema i to nakon što ih je izgubila osam zaredom. Swiatek je 34. pobjedom zaredom stigla niz Serene Williams, koja je imala također 34 pobjede zaredom, a da stigne sestru Venus treba joj još jedna pobjeda.

Dođe li do 36 u nizu, postavit će rekord najviše uzastopnih pobjeda u ovom stoljeću. Apsolutna rekorderka je i dalje Martina Navratilova, koja 1984. godine dobila 74 meča zaredom i taj rekord vjerojatno nikad nitko neće skinuti.

Swiatek je dobila 54 od zadnjih 56 setova koje je igrala. Ima 13 uzastopnih pobjeda protiv igračica iz top 20 i trenutačno u ženskom tenisu nema apsolutno nikakvu konkurenciju. U finalu će igrati protiv 18-godišnje Amerikanke Coco Gauff, a ako pobijedi, to će joj biti druga Grand Slam titula nakon što je 2020. također slavila u Roland Garrosu. Ukupno je dosad osvojila osam turnira.

Pročitajte više