Buđenje iz sna u 99. minuti: Anorthosis lakoćom uzvratio Šibenčanima i izbacio ih iz Europe

ŠIBENČANI su pali u 99. minuti, u lovu na zlatni gol. Okkas Yianninis zabio je euro-gol, vanjskim dijelom kopačke s 18 metara i probudio je Šibenčane iz europskog sna. S ukupnih 3:2 Amnorthosis je prošao u sljedeću rundu Europa lige. Znali su "domaćini" da na Poljud putuju na težak zadata. Rezultat s Cipra sugerirao je drugačije, ali Anorthosis je kvalitetna, iskusna ekipa i dva gostujuća pogotka Šibeniku nisu bila dovoljno jamstvo, uz sve probleme s kojima su ušli u novu sezonu.


Pokazalo se već od starta utakmice da će igračima Branka Karačića, koji je zbog ozljeda morao izmijeniti formaciju i zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji, biti izuzetno teško. No, nisu se nadali da će već nakon pola sata prosuti svu prednost iz prve utakmice. Pred ugodno popunjenom zapadnom tribinom Poljuda, i 30-ak ciparskih turista, Anorthosis je puno ozbiljnije krenuo u susret. Najavljivali su Šibenčani da neće igrati bunker, no ni alternativa šibenskog stratega nije upalila. Ni približno. Puštalo je na bokovima, a izuzetno kvalitetni ofenzivni trojac Anorthosisa Okkas - Cafu - Da Silva bio je prevelik problem za nagriženu obranu Šibenika.


Dva pogotka gostiju u samo 25 minuta

Inicijativa Ciprana na Poljudu brzo je urodila plodom, Laban je lako s desne strane ušao korak-dva u šesnesterac Šibenika čiji blok kasni, a Blažević nije uspio pokriti bliži kut. U 16. minuti zabilježili smo pogodak koji je išao na dušu vratara. Nisu se Šibenčani stigli ni trgnuti, a zaplet je bio upravo onakav kakvog smo se pribojavali. Već u 25. minuti na semaforu je zatitralo 0:2. Fantastičan solo prodor Da Silve. koji je vidio prostor (opet)  na desnoj strani Šibenika, provozao Eleza poput kakvog kadeta, i odmjereno plasirao loptu u donji desni Blaževićev kut.

Pogubili su svaku nit igrači Šibenika. Nalikovali su na onu momčad iz Dugopolja, gdje su u euro-premijeri protiv Slieme igrali praktički bez veznog reda. Karačićev napad bio je bezopasan i činilo se da im još 90 dodatnih minuta ne bi bilo dovoljno da zabiju. Moglo se dogoditi tek da koji pokušaj Alispahića iz slobodnjaka, koje je Šibenčanima u opasnoj zoni uporno poklanjao Laban, završi u mreži Ciprana. Alispahić nije uspio iz dva pokušaja iskosa s lijeve strane, kao niti Elez s udaljenosti od 20 metara. Najizglednije šanse u prvom dijelu otišle su u vjetar. Ciprani su igrali agresivno, hitro, i pukom srećom još koja lopta nije završila iza Blaževića.

Šibenčani se trgnuli u drugom poluvremenu

Karačić je  rupu na desnoj strani pokušao zatvoriti Bakovićem, koji je u vezu pred kraj poluvremena ušao prije kraja prvog dijela. Elez je na desnom boku "junački" plivao, ali pitamo se, gdje je bio Bačelić -Grgić? Vidjeli smo ga doduše kada je u 63. minuti umalo matirao vlastitog vratara. Nakon slobodnjaka Ciprana, lopta je ipak odsjela na prečki.

Šibenčani su u nastavku ostali bez Bulata čije je mjesto na desnom boku zauzeo Gusić. Trgnula se njihova veza u drugom dijelu, dok su Ciprani polako ostajali bez daha. Nakon sat vremena igre konačno smo vidjeli presing Šibenika. Trajalo je kratko, prekratko. U kontri dva na dva, Jakoliš je lijepo poslužio Bakovića, no velika šansa prohujala je pored desne vratnice. Već u sljedećoj minuti Baković ide sam na vratara Arguella, koji uz pomoć delegacije na gol crti uspijeva omesti veznjaka Šibenika.

Prekrasan pogodak Okkasa u 99.minuti

Jedino što su uspjeli izboriti, bili su produžeci. A jedino što je zadovoljilo, opet je bila gaža Funcut. Ciprani odmah prijete iz slobodnjaka nakon prekršaja Cerića na 18 metara, ali na sreću Blaževića, Maragos je pucao u živi zid. No, bilo je samo pitanje trenutka kada će Šibenik pasti. Našao se Blažević u problemu već u sljedećem naletu Ciprana; vadio je loptu ispod prečke, pa uklizao na novi pokušaj gostiju. A onda je, u 99. minuti, taj sjajni Okkas s lijevog krila, potvrdio epitet igrača utakmice. Skočila je ciparska klupa, kao i navijači Anorthosisa. Šibenik je ponudio malo, za Europu premalo. Njihova nemoć ipak je bila u drugom planu, jer Ciprani su na Poljudu pružili i ponešto od nogometa...

Šibenik: Blažević, Cerić, Elez, Alispahić, Bačelić-Grgić, Jakoliš, Medvid, Fuštar, Božić, Bulat, Bloudek

Anorthosis: Arguello, Katsavakis, Garcia, Marangos, Okkas, Leiwakabessy, Cristavao, Cafu, Laban, Janicio, Georgiou

Pročitajte više