Hrvatska bez pola momčadi: "Najteža utakmica do Eura"

Foto: Hina

NAKON što je pobijedila Izrael, Hrvatska u subotu od 18 sati u Budimpešti igra drugu prijateljsku utakmicu u sklopu završnih priprema za Euro u Francuskoj. Ante Čačić tvrdi da je riječ o najjačoj provjeri pred Euro, u kojoj ne može računati na veliki broj igrača: nakon Pjace, Rakitića i Srne, otpali su Kalinić i Badelj.

Čačić u Budimpešti na raspolaganju ima samo 16 igrača i svega jednog pravog napadača, Marija Mandžukića. Izbornik ipak smatra da nije trebao zvati zamjene.

"U ovim kontrolnim utakmicama moram dobiti određena saznanja kako Hrvatska u pojedinim trenucima može igrati. U sustavu 3-5-2 stvorili smo protiv Izraela 2-0 te propustili još nekoliko šansi, iako nam je Izrael zaprijetio iz protunapada. Činjenica je da nismo imali ozbiljan trening i protiv Izraela smo saznali na čemu moramo raditi na završnim pripremama za EP.  Što se problema sa zdravljem tiče, Hrvatska ne ovisi o 10 ili 11 igrača, nego ima 16 do 17 igrača koji igraju na visokoj europskoj razini i mogu odgovoriti zahtjevima reprezentacije", kaže Čačić o potrazi za formacijom i onima koje će u nju posložiti.

Mađari nakon 1986. godine prvi put na velikom turniru 

Pohvalio je domaćina i čestitao im na borbi za Euro.

"Mađari zaslužuju čestitke za odlazak na EP nakon toliko godina, zasluženo su tamo nakon zahtjevnog doigravanja s Norveškom, a svim žiteljima Mađarske te državnom rukovodstvu treba čestitati na toliko sagrađenih nogometnih zdanja. Mi možemo biti itekako, nažalost, ljubomorni, premda smo puno učinkovitiji s obzirom na dugogodišnje održavanje visoke razine"

Hrvatska je trenirala na novom, prekrasnom novom stadionu Ferencvaroša.

Mađari će nakon svjetskog prvenstva 1986. godine prvi put sudjelovati na jednom velikom natjecanju.

"Naravno, gledali smo Mađare i njihov način igre. To ćemo prenijeti igračima iako nemamo previše vremena. Radi se o organiziranoj, tehnički dotjeranoj momčadi koja je satkana od iskusnih igrača poput Kiralyja i Gere te igrača u najboljim godinama, Szalaija i Dzsudzsaka, ali naglasak želim staviti na zahtjeve svoje momčadi. Ovo nam je možda i najzahtjevnija utakmica prije Francuske i vjerujem da ćemo gledati natjecateljsku utakmicu koja će zadovoljiti puni stadion. Hrvatska će, kao i protiv svakoga, tražiti pobjedu", nastavio je Čačić.

Osvrnuo se i na veliki uspjeh mlade hrvatske reprezentacije, koja je u četvrtak pobijedila Španjolsku u gostima 3:0 te se vratila na prvo mjesto na tablici, u borbi za odlazak na EP.

"Simbioza između A reprezentacije i U-21 prijeko je potrebna, mlada selekcija zadnji je filter mlađim igračima. Radili smo na tome da se U-21 prezentira kako i zaslužuje, ovo je zaista veliki rezultat te sam nazvao izbornika Gračana i čestitao im. Pobjeda u Španjolskoj pokazuje da se Hrvatska ne treba brinuti za budućnost", zaključio je izbornik Čačić.

Pročitajte više