KORONAVIRUS U SPORTU

Capak: Ako kihnete u tenisku lopticu, bacite je protivniku i on je uzme u ruku...

Tomislav Pavlek/PIXSELL/EPA

DANAS je započela prva od tri faze popuštanje mjera zaštite tijekom pandemije koronavirusa, a od prije četiri dana poznato je da će biti dopušteni treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Međutim, mnoge je zanimalo što će biti s rekreativnim sportom pa smo od Krunoslava Capaka, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo i člana Nacionalnog stožera u borbi s koronavirusom, dobili odgovor kako sve ovisi o tome hoće li se građani pridržavati pravila. 

"Ako sve bude u redu, ne vidim razlog zašto ne bismo vratili i rekreativni sport", rekao nam je tada, da bi danas ponudio i ovo objašnjenje.

"Vodimo brigu i o rekreativcima i uvjeravam vas da će oni vrlo brzo doći na red. Propisat ćemo i za njih sve, moramo to napraviti u fazama i polako. Možemo puno diskutirati, je li tenis beskontaktni sport? Ako vi kihnete u lopticu, bacite je protivniku i on je uzme u ruku... Tko god misli da može pomoći, neka nam pošalje na mail."

Inače, neke zemlje, poput Slovenije i Austrije, omogućile su građanima da se bave barem nekim sportovima. U Sloveniji građani mogu igrati golf, tenis i boćanje budući da tu nema bliskog fizičkog kontakta.

Ugostiteljski objekti, odnosno samo oni s terasama, u Hrvatskoj se otvaraju 11. svibnja. Većina sportskih terena nalazi se u sklopu centara s takvim kafićima, ali kako stvari zasad stoje, to ne znači da će se 11. svibnja otvoriti i tereni. 

Pročitajte više