ŠAH

Carlsen predao meč jer je uočio da njegov protivnik vara. Evo kako je to skužio

Foto: EPA-EFE

VELIKA afera u svijetu šaha ne jenjava nakon što je svjetski prvak Magnus Carlsen predao meč nakon prvog poteza protiv Amerikanca Hansa Niemanna. Sukob je započeo na Sinquefield Kupu u Saint Louisu prije tri tjedna kad je Carlsen nakon poraza napustio turnir.

Sve je nakon toga otišlo i korak dalje. U 6. kolu odbio je igrati s njim i predao je partiju nakon što je suparnik povukao prvi potez, što ide u prilog sumnjama na to da Carlsen i dalje vjeruje kako se Niemann služi nesportskim metodama i igra uz nedopuštenu pomoć elektronike. 

Nakon što su se danima provlačile teorije o tome je li Niemann varao i kako je to Carlsen shvatio, jedan od najboljih igrača u povijesti je na Twitteru objavio prvo službeno priopćenje na tu temu.

Carlsen: Niemann je varalica

Između ostalog, napisao je: "Mislim da je varanje veliki problem u šahu i da udara na same temelje ove igre. Vrijeme je da ljudi koji odlučuju donesu bolje mjere protiv varanja i da to bolje sankcioniraju. Nisam htio ni igrati turnir kad sam vidio da je Niemann pozvan. U posljednji tren sam se predomislio."

Opisao je i kako je primijetio da Niemann vara: "Mislim da je varao više i nego što je priznao javno. Njegov napredak je vrlo neobičan, a tijekom međusobnog meča imao sam osjećaj da nije ni najmanje napet, pa čak ni skoncentriran u ključnim trenucima ogleda."

"Pobijedio me s crnim figurama na način na koji me može pobijediti samo nekoliko igrača na svijetu. Mogao bih reći još puno toga, ali zasad ne smijem. Mogu samo poručiti da ne želim igrati s Niemannom. Nadam se da će istina, ma kakva bila, uskoro izaći na vidjelo", zaključio je.

Niemann već ranije demantirao optužbe

Podsjetimo, na društvenim mrežama se pojavila teorija prema kojoj je Niemann pobijedio Carlsena jer je tijekom trajanja meča u rektumu imao vibrirajuće analne kuglice kojima ga je nepoznati pomoćnik stimulirao bežičnim upravljanjem u točno onim trenucima koji su bili presudni da bi Niemann prekinuo dvogodišnju dominaciju 31-godišnjeg Norvežanina.

Niemann je ranije priznao da je varao na online turnirima od svoje 12. do 16. godine jer je dozvoljavao računalu da bira poteze, ali ovoga puta je žestoko odgovorio na prozivke i demantirao sve optužbe.

Pročitajte više