ATLETIKA

Caster Semenya izgubila spor na CAS-u. Ako se želi natjecati, mora piti lijekove

Foto: Getty Images

SPORTSKI arbitražni sud u Lausanneu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke trkačice Caster Semenye. Ranije ove godine oduzeli su joj dozvolu da se i dalje natječe zbog povišene razine testosterona i samim time stavili pod znak pitanja njezin spol, a sada su joj odbacili žalbu. 

Ona se žalila na tu odluku, a CAS je odlučio da nije u pravu te istaknuo da je "zabrinut kako će se taj slučaj primjenjivati u praksi". Prema ovoj odluci, ona i ostali atletičari s razlikama u spolnom razvoju moraju početi uzimati lijekove da bi ostvarili pravo natjecanja u utrkama od 400 metara do milje ili samo moraju promijeniti disciplinu.

"IAAF ni jednu sportašicu s poremećajem spolne diferencijacije ne klasificira kao muškarca. U protivnom, prihvaćamo njihov spol i dopuštamo im da se natječu u ženskoj konkurenciji", poručio je IAAF u službenom priopćenju gdje još dodaju: 

"Međutim, ako sportašica s poremećajem spolne diferencijacije ima testise i mušku razinu testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, to je ono što muškarcima u natjecanju daje prednost nad ženama."

 

Pročitajte više