Cedevita bijesna zbog suđenja: Obistinile su se sve sumnje, finale je neregularno!

U PROSTORIJAMA Atlantic Grupe predsjednik KK Cedevita Mladen Veber i sportski direktor Matej Mamić održali su press konferenciju na kojoj su izrazili nezadovoljstvo suđenjem u drugoj utakmici finala doigravanja. Zagreb je pobijedio Cedevitu 82:72 i time u seriji do tri pobjede poveo 2:0 čime je stigao nadomak prve titule prvaka, kojom bi automatski osigurao nastup u Euroligi sljedeće sezone.

"Nažalost, moram vam se obratiti zbog okolnosti koje su nas zadesile, a sve ovo može se svesti pod zajednički nazivnik: Kome smeta Košarkaški klub Cedevita i projekt koji mi s dušom i srcem radimo?", započeo je Veber: "Želim čestitati Zagrebu na pobjedi, ali jučer su se obistinile sve sumnje koje pokazuju da postoji ozbiljna sumnja u neregularnost prvenstva, jer u suđenju smo ozbiljno zakinuti", rekao je Veber i pojasnio:

"Je li igramo prvenstvo u košarci ili u suđenju?"

"Hrvatska ima veliki broj kvalitetnih sudaca, a kad već u finalu igraju dvije najbolje momčadi, bilo bi logično i da sude najbolji suci. Međutim, pitanje je zašto najbolji ne sude finale? Imamo pet sudaca koji sude Euroligu i Eurokup, a jučer nam je sudio samo jedan od njih. Je li igramo prvenstvo u košarci ili u suđenju? Ako je ovo drugo, neka nam netko kaže pa da unaprijed znamo pravila igre, da se ne moramo nervirati, jer ovo ne ide nikome na čast."

"Kriterij kroz prvenstvo nije jednak, a kada suci ili opunomoćenik pogriješe, ne vidim nigdje reakciju na to što se dešava, za razliku od tehničkih grešaka koje su svirane igraču ili treneru. Sve ovo predstavlja jedno neugodno iznenađenje i razočaranje, a sada me i ne čudi da smo najbolje rezultate napravili u Eurokupu, gdje nije bilo problema. Znate, čitava košarkaška organizacija Prvenstva Hrvatske nije primjerena onome što košarka i sport zaslužuju. Što se naše firme tiče, ušli smo iz ljubavi, ali na kraju prvenstva ćemo morati ozbiljno razmisliti što i kako s našim angažmanom. Eventualna žalba tek je slovo na papiru koje neće ničemu dovesti", rezignirano će Veber:

"Zašto naši najbolji suci sude u ruskoj ligi? Da bi osigurali nepristranost koje ovdje nema"

"Ne zanima me 15 ili 20 pogrešaka koje su počinjene na našu štetu, problem su okolnosti. Problem je Saveza, dobrobiti košarke i svih klinaca koji odmalena počnu se baviti košarkom. Sudac Sreten Radović jučer je isključio Acu Petrovića i na taj način mu se osvetio za neke ranije izjave tijekom sezone. Međutim, nije bilo ni mjesto ni vrijeme... Ukoliko jedan sudac nije u dobrim odnosima s nekim trenerom, zbog čega ga se onda delegira za finale umjesto uglednijih kolega? Zbog čega naši suci sude u ruskoj ligi? Vjerojatno da bi se tamo osigurala nepristranost, jer tamo je veliki kapital u igri. Pokušavam razlučiti što je problem momčadi i nekvalitetnog igranja, što je bio problem prve utakmice i slično, ali ova druga mi je otvorila oči i potvrdila sve moje sumnje."

"Unatoč svemu, Veber je optimist i misli da nije sve izgubljeno: "Moramo podići momčad i motivirati ih za sport nakon svega. Kvalitetno ćemo odgovoriti u trećoj utakmici, u kojoj ne tražimo nikakav povlašteni tretman nego samo fer okolnosti. Bude li Zagreb bolji, iskreno ćemo im čestitati", poručio je Veber koji ipak ne vjeruje u spregu Saveza i KK Zagreba.

Mamić: Neujednačeni kriterij nije slučajan

Konsterniran je čitavim stanjem bio i Matej Mamić, koji netom poslije utakmice nije htio pričati o sucima: "S košarkaške strane odigrali smo zrelo, većim dijelom kontrolirali utakmicu i da je sve bilo pošteno pobijedili bismo s 20-ak koševa razlike. Neujednačeni kriterij nije slučajan, a jedan sudac u tri napada donosi pet odluka protiv nas. Od samog početka je krenulo u jednom smjeru. I nakon svega mi moramo objasniti Draperu ovakve stvari, a čovjek je primio injekciju za leđa da bi mogao igrati. Pa moj sin od sedam godina vidi kad su koraci, a sve se to događa na metar ili dva od čovjeka koji takve stvari mora prepoznati. Udareni smo kad smo trebali preuzeti kontrolu, nakon cirkusa s tehničkim pogreškama. Primjerice, Draper je zbog udarca prema Mašiću trebao biti isključen, ali nije jer je prije toga Mašić udario Drapera bez lopte", ogorčen je bio Mamić.

Pročitajte više