Čeferin: Predatori tvrde da pokušavaju spasiti nogomet, a kopaju mu grob

Foto: EPA

ALEKSANDER ČEFERIN (56) odlučio je napustiti UEFA-u. Neće se kandidirati za novi mandat 2027. godine. Slovenac je tu odluku donio dva tjedna nakon što su na površinu isplivale trzavice između njega i Zvonimira Bobana, koji je donedavno bio jedan od glavnih suradnika Čeferina. No onda su se stvari promijenile i Boban je odlučio otići.

Čeferin je prvi čovjek UEFA-e od 2016. godine, a u Parizu je rekao: "Odlučio sam prije šest mjeseci. Organizaciji je potrebna svježa krv, promjene. Razgovarao sam s obitelji i prijateljima i odlučio. Neću nastaviti poslije 2027." Na čelo UEFA-e došao je nakon što je smijenjen Michel Platini.

Čeferin: Neki pokušavaju zgaziti 70 godina tradicije

Bio je čovjek koji je trebao promijeniti UEFA-u, učiniti je transparentnijom i poštenijom, da bi sad, prema Bobanovu mišljenju, nasilno pokušao produljiti vladavinu za još jedan mandat. Čeferin se posljednjih godina borio i protiv Superlige.

"Trenutno neki ljudi pokušavaju zgaziti 70 godina tradicije. Pokušavaju promijeniti ovaj europski model nogometa unatoč njegovom uspjehu. Tvrde da su spasitelji, a u stvarnosti mu kopaju grob. Glume žrtve, a zapravo nisu ništa drugo nego predatori. Miješaju monopol s jedinstvenom. Miješaju milostinju i solidarnost. Pričaju o slobodnom tržištu, ali ne znaju ništa o slobodi izražavanja", rekao je Čeferin.

Indirektno je optužio Florentina Pereza (Real Madrid) i Joana Laportu (Barcelona), iako ih nije spomenuo: "Nekoliko pojedinaca nas pokušava podijeliti u ime slobodnog tržišta, vođenih željom da privilegirana manjina pokupi profit. Znam da nas neki navijači kritiziraju, kao i FIFA-u, ali to je normalno. Klubovi su slobodni sudjelovati u novom natjecanju ako žele. Nitko ih ne misli zaustaviti. Svatko može što želi."

Raskol s Bobanom

Čeferin je krajem prošle godine počeo gurati promjene UEFA-ina statuta koje bi mu omogućile i četvrti mandat na čelu krovne europske nogometne federacije. Slovencu je aktualni mandat UEFA-ina predsjednika trebao isteći 2027. godine i prema statutu se više nije mogao kandidirati, odnosno ne može biti na vlasti više od 12 godina.

Zvonimir Boban bio je glavni UEFA-in operativac i bliski suradnik predsjednika Aleksandra Čeferina, ali nije mogao ni želio prijeći preko Čeferinova pokušaja da, kako on smatra, nasilno ostane na vlasti dulje nego što je trebao.

Pročitajte više