SLUŽBENO Rafa Benitez dobio otkaz, Zidane novi trener Reala!

Foto: Hina, Guliver Images/Getty Images

SVIJET nogometa dobio je prvu trenersku žrtvu u novoj godini. Rafa Benitez više nije trener Reala, a umjesto njega Ronalda i društvo vodit će legendarni Zinedine Zidane.

Navijači Reala došli na svoje

Benitez je na klupi Reala izdržao svega sedam mjeseci ili 18 utakmica u španjolskom prvenstvu. Njegova nogometna filozofija koju je pokušao ukomponirati u kraljevski klub od početka se kosila s načelima i očekivanjima navijača, kao i uprave kluba. Nogometni stručnjaci i analitičari opisuju Španjolca kao "ziheraša", kojem je rezultat iznad same ljepote nogometa, a to je nešto što ne prolazi kod razmaženih navijača Reala. Oni očekuju da njihova momčad dominira, pobjeđuje i osvaja trofeje. Benitezov Real to im je priuštio u nekoliko navrata. Pod njegovim vodstvom kraljevi su ispisali dvije povijesne stranice svog kluba; demolirali su Rayo Vallecano sa 10:2, što je rezultat koji nije viđen u europskim ligama od 1984. godine, a nešto slično je učinjeno i u Ligi prvaka gdje je Real stigao do najveće pobjede otkako nastupa u tom natjecanju. Ronaldo i društvo demolirali su Malmo s visokih 8:0.

Poniženje od Barcelone kao početak kraja

I dok je tukao nogometne patuljke, Benitezov Real ostavljao je kosti protiv ekipa iz gornjeg pa čak i srednjeg europskog doma. Kroničari pamte kako je sve započelo porazom kod Seville (3:2), koji je bio samo uvertira za ono što se dogodilo u "clasicu".


Barcelona se prošetala do pobjede na Santiago Bernabeuu, koji je svjedočio ismijavanju od strane Messija i društva. Ta četiri komada zapečatila su Benitezovu sudbinu i bilo je samo pitanje vremena kada će pokupiti stvari i napustiti Madrid. Španjolski novinari pripremili su ražanj, a terenski dio posla odradili su navijači koji su na svakoj utakmici mahali bijelim maramicama i zviždali svaki put kada bi spiker spomenuo Benitezovo ime.


U pomoć svom treneru uskočio je i sam Perez, optuživši novinare i huligane da ruše Real.

"Dajte Benitezu vremena. Vjerujemo u njega, ostaje trener", ponavljao je Perez samouvjereno. Jedan španjolski novinari podsjetio ga je kako je isto govorio i za Ancelottija pa ga je nakon nekoliko mjeseci poslao na jednogodišnji odmor.

"To je bilo drugačije", ustvrdio je tada Perez. I doista, Benitez je potrajao kraće od svog prethodnika. U ruke je dobio trogodišnji ugovor, a izdržao je svega sedam mjeseci.

U tih sedam mjeseci ostavio je momčad na trećem mjestu Primere, sa skorom 11 pobjeda, četiri remija i tri poraza uz gol razliku 47:18.

 

Perez: Zidane, ti si novi trener

Vodstvo Reala sastalo se u 19 sati, a nakon sat vremena donijeli su odluku prema kojoj se raskida ugovor s Benitezom.

"Odlučili smo raskinuti ugovor s Rafom Benitezom", potvrdio je Perez.

"Želim naglasiti kako je Benitez vrhunski profesionalac, ali uprava je donijela takvu odluku. Umjesto njega momčad će preuzeti jedan od najvećih igrača svih vremena. Zidane, ti si od ovog trenutka novi trener Reala", nadodao je predsjednik Reala.

Zinedine Zidane prihvatio je tu čast i naglasio:

"Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u mojoj trenerskoj karijeri. Učinit ću sve za svoj klub", emotivno je poručio Zidane uz buran aplauz španjolskih novinara.


Njegova priča počinje već sutra kada je na rasporedu trening Reala, a debitirat će 9. siječnja protiv Deportiva.



"Vjerojatno će odluka biti potvrđena na presici koja je oko 17 - 18 sati. Perez je dugo razmišljao o tome, čekao je pravi trenutak. Benitezovo vrijeme je isteklo".

16:55 Da navijači nisu voljeli Beniteza potvrđuje i ovaj video. Nakon što je spiker pročitao njegovo ime, tribine su ga počastile salvom zvižduka.

16:50 Benitez je na isteku 2015. godine "otkrio" kako se protiv njega, kluba i predsjednika Florentina Pereza vodi medijska kampanja.

"Jasno je da postoji kampanja protiv Pereza, Real Madrida i trenera. Sve što je podložno kritici se kritizira, oblikuje, izmišlja ili manipulira. Svatko tko ima iskustva to zna", izjavio je. Nešto slično je tvrdio i sam Perez. On je u priču dodao huligane.

"Rafa Benitez ima punu podršku uprave! On je tek počeo s poslom u Realu. Pustimo ga da radi svoj posao i da ostvari zacrtane ciljeve. Netko želi destabilizirati klub, ali ja to neću dopustiti! Vi znate, ja znam da se vodi medijska kampanja protiv mene... Prije godinu dana zabranili smo huliganima ulaz na stadion i oni od tada nemilosrdno udaraju po nama, pokušavaju nas zastrašiti. Ne mogu vjerovati da im mediji u tome pomažu. Dižu transparente protiv mene, uslikaju ih i onda ih spuste. Pozivam navijače da nam pomognu u ovoj borbi, jer tim ljudima nije mjesto na Bernabeuu", ispričao je tada Perez.

16:40 Prema pisanju AS-a, Zidane će postati novi trener Reala, a njemu će asistirati Santi Solari.

16:30 Španjolci tvrde kako je Perezu puk'o film nakon remija s Valencijom 2:2. Umjesto da se uključe u borbu za naslov prvaka s Atleticom i Barcelonom, Real je ponovno ostao bez važnih bodova. Navijači još od samog početka sezone traže Benitezovu smjenu zbog katastrofalne igre, a navodno ni sami igrači nisu bili sretni jer se atmosfera u svlačionici srozala na niske razine. Benitez je preuzeo momčad od Carla Ancelottija, koji nakon jednogodišnje pauze preuzima Bayern, a odlazi nakon sedam mjeseci.

Pročitajte više