Červar zagovara rukometnu revoluciju. Ovo su tri nova pravila koja predlaže

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija se priprema za nastup na Europskom prvenstvu koje se u siječnju održava u Njemačkoj, a za to vrijeme se u Našicama održava Handball Talks konferencija. Na njoj kao panelisti sudjeluju brojni uglednici iz svijeta rukometa.

Na jednom od panela sastav je bio sljedeći: Lino Červar, Veselin Vujović i Kasim Kamenica. U jednom trenutku se povela priča o modifikaciji rukometnih pravila. Mikrofon je uzeo Červar te ukratko izložio tri ključne promjene koje bi uveo u rukomet. Evo o čemu se radi.

Mjerenje vremena napada

"U trenucima kad novca u ovom sportu ima sve manje, a pravde skoro pa i nema, ne pristajem na kozmetičke promjene koje smo dosad gledali. Potrebne su suštinske promjene. Prva od promjena koje bih htio vidjeti je mjerenje vremena napada. Želim znati koliko smijem imati loptu u posjedu. Ne želim da to bude koliko ti želiš, nego da bude 20 ili 30 sekundi. Ako želimo pravi rukomet, treba nam sat."

Promjena pravila probijanja

"Kad je u pokretu, nije, kad je u mjestu, jest. To je toliko elastično da možeš suditi probijanje kad hoćeš ili nećeš. A ta lopta može odlučivati o prvaku svijeta. Mora sve biti maksimalno jasno i transparentno."

Promjena vrednovanja udaraca iz udaljenosti

"U situaciji smo da se rukomet igra između šest i devet metara. Nemamo udarce iz udaljenosti, nemamo skok-šutera. Vuja predlaže da gol izvan devet metara vrijedi dva, kao trica u košarci."

Pročitajte više