europa liga

Češki nogometaš kažnjen zbog rasizma. U njegovu obranu stao predsjednik države

Foto: EPA-EFE

NAKON što je Slavijin igrač Ondrej Kudela dobio deset utakmica kazne zbog navodnog rasističkog vrijeđanja igrača Rangersa, protestnu notu Uefi uputio je ured češkog predsjednika Milosa Zemana.

Podsjetimo, Kudela je kažnjen nakon što je u uzvratnoj utakmici osmine finala Europa lige Glena Kamaru, prema njegovom i svjedočanstvu njegovih suigrača, nazvao "jebenim majmunom". Kudela je Kamaru optužio za napad u tunelu, za što je igrač Rangersa dobio tri utakmice kazne, a igrač Slavije tvrdio je da nije upotrijebio riječ "majmun" niti bilo koju drugu riječ koja bi imala rasističku konotaciju.

Češki predsjednik stao je u obranu 34-godišnjeg Kudele nazvavši Uefinu odluku diskriminatornom prema ljudima koji nisu tamne boje kože.

"Svašta se dogodilo na toj utakmici. Igrač Rangersa slomio je lubanju golmanu Slavije zbog čega će on do kraja karijere morati igrati sa zaštitom oko glave. Drugi igrač Rangersa fizički je napao Kudelu u tunelu nakon utakmice i dobio tri utakmice kazne. A rasizam? Kazna deset utakmica i to bez ikakvih konkretnih dokaza. Čak je i vaš inspektor izjavio da nije siguran da je Kudela ikoga rasistički uvrijedio. Osudili ste čovjeka bez dokaza samo da biste ispunili očekivanja grupice aktivista i kluba koji nije bio sposoban pobijediti na terenu. To je diskirminirajuće prema svima onima koji nisu tamnoputi", napisao je, između ostalog, češki predsjednik.

Slavia i Kudela imaju pravo žalbe na Uefinu odluku kao i svi akteri te uzvratne utakmice četvrtfinala Europa lige koji su bili kažnjeni. Rangersi su kažnjeni s 9000 eura zbog nedoličnog ponašanja njihovih igrača. 

Pročitajte više