Četvrta medalja za Hrvatsku: Braća Skelin osvojila srebro u dvojcu bez kormilara

HRVATSKI veslači, braća Siniša i Nikša Skelin, osvojili su srebrnu medalju u dvojcu bez kormilara na OI u Ateni.

Hrvatska posada je na svim prolazima, na 500, 1.000 i 1.500 metara, bila druga. Na prolazu na 500 metara najbliži pratitelji bili su im Nijemci, na polovici staze prijetila im je posada Srbije i Crne Gore, a nakon 1.500 metara bilo je jasno da će o medaljama odlučivati vodeći Australci, te hrvatska i južnoafrička posada. Južnoafrikanci, koji su poznati po odličnom finišu, vodili su sa Skelinima do kraja utrke veliku borbu za srebro. No, hrvatska je posada uspjela odbiti sve napade Južnoafrikanaca.

Na kraju, zlato je pripalo svjetskim prvacima Australcima Ginnu i Tomkinsu. Braća Skelin osvojila su srebro, zaostavši za Australcima sekundu i 88 stotinki. Bronca odlazi Južnoafrikancima Cechu i di Clementeu koji su za 76 stotinki bili sporiji od hrvatske posade.

Braći Skelin je ovo druga olimpijska medalja, nakon što su u Sydneyu bili članovi brončanog osmerca. Hrvatska se, pak, nakon bronce Pešalova, srebra Draganje i bronce Ančića i Ljubičića, domogla četvrte medalje.

Rezultati
1. D. Ginn/J. Tomkins (Aus) 6:30.76
2. S. Skelin/N. Skelin (Hrv) 6:32.64
3. D. Cech/R. di Clemente (JAR) 6:33.40
4. N. Twaddle/G. Bridgewater (NZL) 6:34.24
5. N. Stojić/M. Stegić (SCG) 6:39.74
6. T. Kuehne/J. Herzog (Nje) 6:46.50

Izjave braće Skelin

"Za ovo smo radili posljednje četiri godine", rekao je Siniša Skelin.

"U startu smo izašli prvi, kao što smo i očekivali, ali smo znali smo da će nas Australci napasti i povesti. Mislili smo, ipak, da nam neće toliko pobjeći prije zadnjih 500 metara, kada smo dizali finiš. Nismo ih uspjeli stići, ali smo do kraja uspjeli kontrolirati Južnoafrikance, koji su bili iza nas", izjavio je Siniša Skelin.

Nikša je napomenuo da su utrku uspjeli odveslati kao što su se dogovorili, ali da su očekivali da će Australci, kojima je pripalo zlato, barem malo pasti u finišu.

"Zadnjih 250 metara bilo mi je najteže u životu. Veslali smo kao što smo se dogovorili, nismo mijenjali taktiku. Očekivali smo da će Australci pasti barem malo u zadnjih 500 metara, no to se nije dogodilo. Znali smo da su južnoafrikanci velika opasnost u zadnjih 500 metara, ali smo ih dobro kontrolirali. I do sada smo ih dobijali, tako da smo bili prilično sigurni da nas neće iznenaditi u finišu", kazao je Nikša Skelin.

Portret braće Skelin

Osvajanjem srebrnog odličja u dvojcu s mlađim bratom Nikšom oftomolog dr. Siniša Skelin postao je sa pet osvojenih odličja s olimpijskih igara i svjetskih prvenstava najuspješniji hrvatski veslač svih vremena.
NIKŠA SKELIN, rođen 25. ožujka 1978. u Splitu. Visok 200 cm, težak 102 kg, nastupio na OI u Sydneyu i Ateni.
SINIŠA SKELIN, rođen 14. srpnja 1974. u Splitu. Visok 200 cm, težak 95 kg, nastupio na OI u Atlanti, Sydneyu i Ateni.

- Početkom svibnja 2004. osvojili su prvo mjesto na prvoj regati Svjetskog veslačkog kupa u poljskom Poznanu.
- Na regati Svjetskog kupa u Luzernu (20. lipnja) osvojili su drugo mjesto iza Talijana De Vita i Laria
- 24. travnja pobijedili na Otvorenom prvenstvu Zagreba na Jarunu
- Braća Skelin u dvojcu bez kormilara osvojili su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Milanu u kolovozu 2003.

(Izvor fotografije: FaH)

Pročitajte više