Childress: U Europi sam postao bolji košarkaš, rado bih ostao u Grčkoj

NAJSKUPLJI europski košarkaš u ovom trenutku, krilni igrač grčkog Olympiacosa Josh Childress (25), izjavio je da bi rado produžio ugovor s atenskim klubom.

Postojeći, koji mu istječe tek u ljetu 2011. godine, zasad ne smatra posljednjim koji je potpisao u Europi nakon što je prošlog ljeta stigao kao vrlo obećavajući košarkaš Atlanta Hawksa: s minutažom, ovlastima i perspektivom da postane još cjenjeniji u NBA okvirima.

"Dolazak u Europu mogao bih nazvati pozitivnim iskustvom koje me obogatilo u svakom smislu. Naučio sam puno toga novog o košarci i o životu, otvorio sam oči. Volio bih zato ostati i uživati u novim iskustvima", rekao je košarkaš kojem ugovor za tri sezone jamči 20 milijuna dolara.

"Ljudi u Americi kao da su izolirani od svijeta. Nisam znao ništa o Europi dok nisam stigao u Grčku. Ovdje sam učio drukčiju košarkašku taktiku, kao i drukčiju kulturu. Košarkaški gledano, postao sam bolji, kompletniji košarkaš, daleko više timski igrač no što sam to bio ranije."

"I produžetak ugovora stoga je jedna od opcija. Novac pritom ne držim bitnim. Može se od košarke dobro živjeti u Americi kao i u Europi."

"U Europi se igra konzervativnije, ali i odgovornije"

"Razlike između NBA-a i Europe? Najviše je to način igre, koji je u Europi kontroliraniji i konzervativniji. Ritam tijekom utakmice čini mi se manje logičnim nego u NBA-u. Također, ovdje se obveze prema pobjeđivanju shvaćaju puno odgovornije nego u NBA ligi. Iz tjedna u tjedan traže se pobjede. Osim toga, traži se jednaki pristup u dvobojima protiv najjačih i najslabijih protivnika."

Chlidressov će se Olympiacos u petak u polufinalu euroligaškog Final Foura u Berlinu sastati s gradskim rivalom Panathinaikosom.

Totalsport
Foto:AFP

Pročitajte više