Cibona nadmašila ciljeve: Vukovi poslije drame pod Tornjem u TOP 16 Eurolige!

KOŠARKAŠI Cibone u ključnoj su utakmici ovogodišnje Eurolige pobijedili francuski Asvel 73:71 i osigurali mjesto u TOP 16. U dvoboj s Francuzima Cibosi su ušli s mišlju kako moraju pobijediti s barem četiri koša prednosti, ali obzirom na rezultat iz Istanbula gdje je Žalgiris svladao Fenerbahče pokazalo se kako je i  pobjeda od dva koša prednosti bila dovoljna za veliko slavlje.

Cibona je dobro otvorila utakmicu protiv suparnika iz Lyona, trener Velimir Perasović vjerovao je prvoj petorci, koju nije mijenjao u prvih osam minuta. Cibona je u prvoj četvrtini, poglavito koševima Gordona i Tomasa, povela 26:18. Gordon je pravi impuls momčadi dao krađom i košem za 13:7 u četvroj minuti. Uspjeli su Cibosi tad u tri minute sjajnom obranom povećati prednost. Primili su tek jednu tricu, a u sedmoj minuti Gordon je pogodio tricu za dotad najvećih 18:10. U zadnje dvije minute prvu petorku zamijenili su Troha, Bagarić, Vukušić i Princ, dok je Marko Tomas odigrao cijelu četvrtinu. Momčad ASVEL-a teško je probijala dobru obranu domaćih, pa je Cibona pred kraj četvrine imala 24:15. Nakon prvih deset minuta rezultat je 26:18.

Početkom druge četvrtine Francuzi su se uspjeli približiti na 28:24 tricom Kangura i košem Traorea, a u 11. minuti Tomas je tricom postavio 31:24. Držali su se igrači ASVEL-a, a svojim povratkom na teren prepuni Draženov dom na noge je digao Gordon tricom preko ruke u 13. minuti za 34:27. Cijelu četrvrtinu razlika se kretala od +4 do +7 za Cibonu. Sredinom druge dionice igre razbudio se Bojan Bogdanović, iz kontre koju je pokrenuo Gordon zabio je 36:30, pa potom zakucao ASVEL na 39:32 u 16. minuti. Zabio je Bogdanović za 41:34 i 43:36. Sjajni Tomas tricom sa sirenom na kraju poluvremena postavio je 46:36.

Na startu treće četvrtine Cibona se odvojila na +12 (50:38), ali je Asvel serijom 7:0 došao na prihvatljivih pet razlike. Vukovi su se tada ponovno trgnuli i furioznom igrom, uz pomoć probuđene zagrebačke publike došla do 13 koševa prednosti nakon čega je gostujući trener pozvao minutu odmora. Sjajnom izvedbom u trećoj četvrtini protiv sve raštimanijeg ASVEL-a, Cibona je stala na prag TOP-a 16. Do 26. minute Cibona je povela 52:45, a u tim trenucima je dvorana proključala. Prilikom borbe za loptu između protivnika na parketu navijači su zaglušujućom podrškom pomogli Ciboni da do 30. minute povede 61:53. Imali su Cibosi u 29. minuti najveće vodstvo 61:48.

Briljantni Tomas i Gordon izvukli utakmicu nakon preokreta ASVEL-a

No odmah početkom najvažnije četvrtine u sezoni ASVEL je uspio smanjiti na 61:56, pa do 33. minute i 63:59. Uz gromoglasnu podršku publike Cibona je nastavila borbu protiv sad već opuštenijeg protivnika i sve je jamčilo neizvjesnu završnicu. Točno pet minuta prije kraja Vukovi su sve prosuli, Lukauskis je tricom donio ASVEL-u prvo vodstvo na utakmici 64:63. Potom je Andrić zabio za 65:64. Ušlo se u infarktnih presudnih četiri i pol minute, a košem iz kontre Lukauskis opet je doveo Francuze u vodstvo 65:67.

Jednim pogođenim slobodnim bacanjem Gordon je postavio 66:67 u 36. minuti. Ciboni je preostalo trgati se za pozitivan rezultat i pobjedu, nastavilo se košem Tomasa, Cibona je točno tri minute prije kraja vodila 68:67. Nakon njegovog promašenog dodatnog bacanja lopta je ostala u posjedu Vukova i rezultat je uskoro bio 70:68. Cibona je u tim trenucima saznala da treba samo pobijediti, budući da je Žalgiris svladao Fenerbahče s osam razlike. Drama u Draženovom domu se nastavila, u posljednjim trenucima bilo je ključno koja je momčad mentalno čvršća.

Sve je na sebe u ključnim trenucima preuzeo Marko Tomas, pogodio za 71:68 iz bacanja, a večeras obrambeno sjajni Gordon potom je uhvatio zlata vrijedan skok.Ipak, Cibona nije pogodila u sljedećem napadu. Orili su se zvižduci dvoranom kad su protivnici bili u posjedu, a u finišu utakmice podrška je bila zaista sjajna. Samo 47 sekundi prije kraja priliku za povećanje vodstva Tomas je dobio iz slobodnih bacanja, promašio je oba, no Vukušić je ulovio loptu, paa potom i promašio tricu. Zadnji napad imali su Francuzi, pogodili za 71:70, a Tomas je s linije slobodnih bacanja četiri sekunde prije kraja zabio oba za 73:70. Francuzi su iz bacanja tek uspjeli smanjiti na 73:71. Cibona je u TOP-u 16 Eurolige, a to ponajviše mogu zahvaliti Žalgirisovom trijumfu u Istanbulu.

Perasović: Premašili smo ovogodišnji cilj u Euroligi, za TOP 16 trebat će nam još dva igrača

Netom poslije dvoboja trener Cibone Velimir Perasović pohvalio je svoje igrače i zagrebačku publiku: "Ovo je nevjerojatna nagrada za trud dečkima. Treba ih podržati kao što je to večeras radila zagrebačka publika bez koje ne bismo došli do ovog velikog uspjeha. Večerašnjim trijumfom smo premašili ovogodišnji cilj što se Eurolige tiče. Ipak, za TOP 16 će nam trebati barem još jedan ili dva igrača kako bi se mogli nositi s najboljima."

Pročitajte više