NBA

Cibonin kapetan i Srbin iz Mege kandidati za najboljeg Europljanina na NBA draftu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HRVATSKA ove sezone imao samo dva aktivna igrača u NBA ligi, Bojana Bogdanovića i Ivicu Zupca, dok će Dario Šarić vjerojatno cijelu sezonu propustiti zbog operacije koljena, a Luka Šamanić je pod dvosmjernim ugovorom s New York Knicksima u Razvojnoj ligi.

Sljedeće sezone trebali bi dobiti pojačanje u kapetanu Cibone Roku Prkačinu. On se na draft prijavio i prošle sezone, ali bez garancija za izbor u prvoj rundi u pravoj situaciji, povukao je svoje ime prije roka.

Sljedeće godine ne gine mu prva runda, smatraju prognozeri.

Sedam od osam vidi ga u prvom krugu

Brojni američki košarkaški mediji svake godine periodički objavljuju "mock draftove", u kojima prognoziraju i ponekad obrazlažu kada će tko biti izabran. A Prkačina gotovo svi stavljaju u prvi krug, a neki čak i u elitnu "lutriju", odnosno među prvih 14, kada biraju momčadi koje nisu ušle u doigravanje.

Od osam medija koji redovito objavljuju i tijekom sezone ažuriraju ove prognoze, u prvoj inačici sedam ih je Prkačina uvrstilo u prvi krug, a ne vjeruje mu samo NBAdraftnet, koji ga vidi tek na 45. mjestu.

CBS Sports i NBAdraftroom gurnuli su ga u lutriju

Najviše ga cijene CBS Sports i NBAdraftroom, koji mu prognoziraju 14. mjesto, čime bi Prkačin postao četvrti najviše izabrani Hrvat nakon Dragana Bendera (4.), Marija Hezonje (5.) i Darija Šarića (12.). 

Screenshot: CBSSports

MyNBAdraft Prkačina vidi kao 15. izbor, ESPN kao 17., a među 30 su ga smjestili i The Athletic (22.), Sporting News (24.) i Bleacher Report (27.).

ABA liga će imati dva jaka aduta na draftu

Uz Zagrepčanina, koji će tek krajem mjeseca napuniti 19 godina, iz ABA lige će na draft i još nekoliko mjeseci mlađi Megin krilni igrač Nikola Jović, kojeg prognozeri također cijene kao pick prve runde. Njega je NBAdraftroom stavio čak na šesto mjesto, a od ovih osam najlošije je plasiran u ESPN-ovoj prognozi, na 27. poziciji.

Od igrača izvan Amerike još visoko kotiraju Kongoanac Yannick Nzosa iz španjolske Unicaje i Francuz Ousmane Dieng iz novozelandskih NZ Breakersa.

Ipak, ove prognoze ne treba doživljavati ozbiljno jer je do drafta još sedam i pol mjeseci, sveučilišna sezona tek počinje, a o rasporedu kojim će klubovi birati može se samo nagađati. Ali te prognoze mogu biti indikator kakvu reputaciju u kojem trenutku mladi igrači imaju u Americi. Kako sezona bude odmicala, one će postajati nešto relevantnije.

Lani se povukao nakon što je "ispao" iz prve runde

Prošle sezone Prkačina je većina vidjela kao izbor krajem prve ili početkom druge runde drafta, dakle oko 30. mjesta, a pred sam rok za povlačenje prijave većina se fokusirala na 36. poziciju, na kojoj je birao Oklahoma City.

Prkačin ove sezone u ABA ligi postiže 11.6 poena i 5.7 skokova, a u domaćem prvenstvu 10 poena i 6.6 skokova, što su redom slabije brojke nego prošle sezone.

Pročitajte više