Cibonin velikan za Index otvoreno o Tedeschijevoj odbijenici i budućnosti pod Tornjem



DIREKTOR Cibone Andro Knego u razgovoru za Index pričao je o aktualnom teškom stanju Cibone, neuspjelom dogovoru s Atlantic grupom i rješenjima za budućnost.



Ulazak Atlantic grupe u Cibonu definitivno je propao. Tvrtka na čelu s Emilom Tedeschijem nije pristala na Cibonina rješenja te se klub okreće prodaji nekretnina kako bi osigurao novac za isplatu igrača. Knego je pojasnio o čemu se radi.

"Dobili smo njihov e-mail da ih naša papirologija ne zadovoljava. Radilo se o našem mišljenju i platformi po kojoj bismo riješili problem. Ponudili smo generalno sponzorstvo s ponudom potpune kontrole kluba i predsjedničko mjesto", rekao je Knego, pa na naše pitanje je li se moglo ranije ponuditi rješenje rekao:

"Čekali smo jer smo željeli najiskrenije pristupiti Atlantic grupi"


"Ja sam stigao ovamo prije dva mjeseca, željeli smo sve dobro ispitati i pristupiti im najpoštenije i najiskrenije. Željeli smo prvi znati o kakvim se dugovima radi, da ne postoji nešto o čemu ja kao direktor ne znam", objasnio je Knego, koji vjeruje da je Atlantic grupa također ranije trebala uputiti barem pismo namjere vezano uza suradnju s Cibonom.

"Smatrali smo da jedan sponzor poput Atlantic grupe treba barem na taj način pokazati volju za suradnjom."

Priča se dugo valjala, no na kraju neće biti ništa od toga. Cibona se mora okrenuti drugim rješenjima, a pojavila se ideja o fuziji s KK Zagrebom. Dopredsjednik Zagreba Tomislav Karamarko to vidi kao rješenje.



"U prolazu smo pričali o tome. U teškoj financijskoj situaciji, takva kombinacija bi pomogla i jedom i drugom klubu. Zasad nema ništa konkretno, pokušavamo naći pravo rješenje", otkriva Knego, koji će se sljedećih dana baviti poslom agenta za nekretnine. Prioritet je isplata igrača.

"Oni će svoju potražnju naplatiti, kad dođe do mogućnosti prodaja nekretnina, ispunit će se svi dugovi prema njima. Moramo kao klub pokazati da nam je stalo jer oni poštuju i obavljaju svoje obveze", priča Knego, koji bi volio sljedeće sezone vidjeti mladiće poput Bogdanovića, Zubčića, Radoševića pod Tornjem.

"Napravit ćemo sve da ih zadržimo, oni su zalog za budućnost."

Neki će reći "u što smo se uvalili", no Final Four nam treba

Izvjesno je da će Zagreb organizirati Final Four NLB lige.

"Neki će sad reći: vidi ih u što su se uvalili. U trenucima kad se klub raspada, organiziraju Final Four. No, tu pomaže Grad, koji nakon dugo vremena organizira jednu veliku sportsku manifestaciju. Vjerujemo da bi uspjeh na tom turniru i dobre igre pomogli da se privuku sponzori", kaže Knego.

Je li jedini razlog nezainteresiranosti sponzora recesija ili je nešto i u činjenici da Hrvatska u košarci godinama nema pravih uspjeha?

"Izbivao sam iz zemlje posljednjih godina, no u Italiji je slična situacija. Tamo sponzori također odustaju te se bave svojim problemima. Mi nemamo toliko velikih firmi, a one koje imamo također imaju problema", mišljenja je Knego.

Može li naklonost Grada u slučaju organizacije Final Foura predstavljati neki oblik baze za jaču suradnju u budućnosti?

"Grad zasad ispunjava sve svoje obveze, no to je nedovoljno. Svi su u teškim problemima, ostaje vidjeti hoće li Grad imati volje i znanja pomoći u većoj mjeri", zaključuje Knego.

Pred njim je pregršt posla, zasad se sve mogućnosti za spas Cibone svode pod teoretske ideje. No igrači i proslavljeni klub trebaju praktično djelovanje, i to što prije. Svi su rokovi već davno premašeni...

Pročitajte više