Cijela Afrika od Gane očekuje čudo, ali Rajevac poručuje: Nema pritiska!

NIKAD u povijesti svjetskih prvenstava nije afrička momčad igrala u polufinalu. Ako ćemo biti realni, Afrikancima je i prolazak skupine "plafon" nakon čega redovito slijedi ispadanje u prvoj utakmici nokaut faze.

Iznimke su uistinu rijetke: Senegal je 2002. ušao među osam najboljih ekipa, 1990. afrički hit je s istim plasmanom bio Kamerun, prije toga ih gotovo nije ni bilo. "Crna Afrika" u međuvremenu je naučila igrati nogomet, zaposlili su europske stručnjake da ih taktički ukrote i zauzdaju divlji talent kojeg u afričkom nogometu svakako ima.

SP u Južnoj Africi, prva velika nogometna manifestacija na afričkom kontinentu, trebalo je biti prekretnica. Domaća Bafana Bafana najavljivala je barem osminu finala, Kamerun i Obalu Bjelokosti mnogi su vidjeli među pritajenim favoritima prvenstva, Nigerija se nametala kao "dark horse". Na kraju je ostala samo Gana, jedina afrička ekipa koja je u prvom kolu natjecanja po skupinama pobijedila europsku. I to Srbiju!

"Urugvaj ima jednu od najboljih ekipa na svijetu"

Milovanu Rajevcu to je sigurno teško palo, ali vjerujemo da ga je tuga prošla nakon što je u osmini finala izbacio SAD. Gana sada ima priliku ostvariti nezamislivo - plasman među četiri najbolje ekipe svijeta. Na putu stoji Urugvaj, jedna od ekipa koja je na ovom SP-u najviše pokazala i koja sada zasluženo pretendira na sam vrh.

"Urugvaj ima jednu od najboljih ekipa na svijetu. Većina nogometaša igra po velikim europskim klubovima. Pa dovoljno je reći da imaju Forlana, koji je strašan igrač!", pun je poštovanja Rajevac prema svojim suparnicima koji ne samo da u Forlanu i Suarezu imaju najbolji napad prvenstva, već imaju i obrambeni bedem koji rijetko protivniku dopušta prilaz golu.

Nema pritiska

"Urugvaj zaslužuje svako poštovanje, ali mi nećemo odustati od naše igre koja nam je donijela uspjeh na Mundijalu. Pokušat ćemo iskoristiti slabosti protivnika, ali i prilagoditi se njihovom nogometu. Pritisak? O tome uopće ne razmišljamo, moji su igrači sasvim rasterećeni", poručuje Rajevac.

Iako je Ganin uspjeh mnoge iznenadio, Rajevac tvrdi da je znao točno što "crne zvijezde" mogu kad ih je dobio u naslijeđe od Ratomira Dujkovića i Claudea Le Royja. "Mi smo i u Kupu afričkih nacija igrali vrlo dobro i dokazali da znamo igrati velika natjecanja. Jako smo zadovoljni dosad učinjenim. Iako nemamo nikakvu obavezu, pokušat ćemo iskoristiti priliku koja nam se ukazala", zaključuje Rajevac.

Pročitajte više