Čilić: Nema depresije, ako ovako nastavim bit će sjajno!

IMA NEŠTO primamljivo u tenisu koji igra Aleksandr Dolgopolov. Štih koji se u modernom tenisu danas rijetko sreće. Brzinu u nogama prati i glava; Ukrajinac je nepredvidiv i riskira sa stilom, zato ne čudi što se svi pitaju kako s takvom igrom nema plasman bolji od 26. mjesta.

> Umag i dalje čeka domaćeg prvaka: Dolgopolov u tri seta svladao Čilića

> Video: Kako je živjeti misiju Slavka Rasbergera?

"Nekad pogriješim, nekad ne, ali to je moj stil. To je način na koji igram, volim mijenjati tijek igre", kaže novi kralj Umaga koji se divio tenisu Marcela Riosa i naravno Andreja Medvedeva kojeg je trenirao njegov otac.

"Njemu je mjesto u Top 10. Njegov tenis ovisi samo o njemu jer suparnicima daje malo prostora", rekao je Čilić nakon što je u "najmlađem" finalu Umaga morao stisnuti ruku 22-godišnjem Dolgopolovu. Iza njega je tjedan iz snova. Nisu mu smetali ni kasnonoćni izlasci, ništa nije moglo zaustaviti njegov pohod na titulu, prvu u karijeri. Ponajmanje Marin Čilić s onoliko oscilacija. No, iako nije dohvatio Gorana Prpića i konačno vratio naslov u Hrvatsku, i Čilić će pokraj ovog tjedna staviti debeli plus.

"Da, bio je to zaista dobar tjedan. Zadovoljan sam kako sam igrao, borio sam se i došao do pozicije da uzmem naslov. Ako ovako nastavim, bit ću presretan. Do kraja sezone, bilo bi zaista sjajno ući u Top 20."

U prvom setu Dolgopolov mu nije ostavio ni mrvicu prostora. Njegova igra bila je sjajna. Marin se čupao u drugom, ali samo  su ga sreća i upornost držali u igri. Nije bilo dovoljno, posebno bez prvog servisa u odlučujućem setu, u kojem se uspio vratiti nakon 0:3. U mega-gemu koji je trajao 15-ak minuta, Čilić je tek iz četvrtog puta ispio materijalizirati prednost za 3:3.

"Nakon prvog seta igrao sam taktički pametnije. Nametnuo sam svoj ritam, morao sam pronaći neko rješenje, bio sam i slobodniji na servisu i više agresivan, pa sam zato i griješio. Na početku trećeg seta Dolgopolov je djelovao nervoznije, ali dao sam mu krila da se vrati. Promijenio sam način igre pa je i on odustao od svoje taktike. No, napravio je dobar posao."

"Godinama igram dobro, valjda sam konačno zaslužio titulu!"

U određenim momentima nervoza se ipak puno više osjetila u Čilićevoj ruci.

"Bilo je ispada, ali oni su bili više pozitivni. Usmjerili su me na način da to pretvorim u pozitivu."

Čiliću je poraz manje teško pao na njegovom teritoriju.

"Nije uvijek depresija kada se izgubi. Možda sam večeras kiksao u odlučujućim trenucima, ali sam se do kraja borio. Igrao sam u sjajnoj atmosferi, nisam očekivao da će u Umagu biti ovoliko ljudi. Zaista, ovo je veliki organizacijski uspjeh, iznenađen sam posjetom."

Dolgopolov je na presicu svratio prije fešte koja se već opasno spremala. Poput njegovih prethodnika, osjetit će kakva noć čeka pobjednika Umaga.

"Bio je to vrlo težak meč. Bilo je dobro dok je išlo po mom, ali onda je krenula nervoza. Forehandom sam ga prisilio na pogreške, natjerao ga da trči, a imao sam i sreće. Bila je to dobra taktika, jako sam sretan zbog ove pobjede. Godinama igram dobro, ali pobjeda mi nekako uvijek pobjegne. Sada sam prvi ukrajinski tenisač, još kada bi Ukrajince malo više bilo briga za tenis... Trebate napraviti nešto zaista veliko da vam meč prikažu na TV-u. Pitajte Strahovskog, ima ih četiri..."

Došlo je vrijeme za ono pitanje još s početka tjedna.

"Istina je da nisam konstantan i to mi ruši renking. Imao sam i nekih problema sa zdravljem, ali ključ je konstanta. Na tome radim, kao i na fizičkoj spremi."

Pročitajte više