Čilić suspendiranoj dvostrukoj Grand Slam pobjednici: Ostani jaka, ovo ne znači ništa

Foto: Profimedia

BIVŠA prva tenisačica svijeta i dvostruka Grand Slam pobjednica Simona Halep suspendirana je na četiri godine zbog pada na dopinškom testu u listopadu 2022. te "nepravilnosti u biološkoj putovnici" u svibnju ove godine. Kazna se računa od početka privremene suspenzije nakon dopinškog testa, pa bi trebala isteći u listopadu 2026.

Rumunjska tenisačica tada će imati 34 godine i nije realno očekivati da će se vraćati u toj dobi nakon tako dugačke stanke, što bi značilo da joj je završena karijera u kojoj je osvojila 24 turnira, među kojima Roland Garros 2018. i Wimbledon 2019., a ukupno 64 tjedna provela je na vrhu WTA liste.

Kontaminirani suplement

Halep je na društvenim mrežama objavila priopćenje u kojem tvrdi da će se nastaviti boriti da dokaže kako je nevina u ovom slučaju. Naglašava da je na više od 200 dopinških testova tijekom karijere bila čista, sve do kolovoza 2022., kad je na preporuku ljudi iz svog tima počela koristiti prehrambene suplemente, od kojih je jedan bio kontaminiran nedopuštenim roxadustatom.

Nakon pozitivnog nalaza testirala se gotovo na tjednoj bazi i svi idući rezultati bili su negativni. Halep tvrdi da je ekspertna skupina namjeravala odbaciti optužbe nakon što im je ponudila dokaze, ali da su se dva od tri člana predomislila nakon što se potegnulo pitanje o njenoj biološkoj putovnici.

Halep je najavila da će se žaliti Sportskom arbitražnom sudu, a podršku u svojoj borbi dobiva iz cijelog svijeta. Među tenisačima koji su joj poslali poruku potpore je i Marin Čilić, koji joj je napisao: "Ostani jaka, Simona, njihova presuda ne znači ništa!"

Pročitajte više