SP u rukometu

Cindrić je najveći pehist HR rukometa. Červar ga je za SP izgubio zbog bizarnosti

Foto: EPA

SREDNJI vanjski Barcelone Luka Cindrić definitivno je najveći pehist u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji. U subotu navečer je iz Hrvatskog rukometnog saveza objavljeno kako je obnovio ozljedu prepona te će propustiti ostatak Svjetskog prvenstva u Egiptu.

> Jedna izjava Červara o Cindriću najbolje opisuje organizacijski kaos na SP-u u Egiptu

Umjesto njega je pozvan srednji vanjski Nexea Janko Kević, a pozicija srednjeg vanjskog je u nedjelju prijepodne ojačana i Halilom Jaganjcem koji je u sastav ušao umjesto pivota PPD Zagreba Marina Šipića.

Cindrić je inzistirao na zamjeni

No, vratimo se na Cindrića. On je iz Egipta otišao u Barcelonu i tamo će nastaviti liječenje jer u resortu u kojem se nalazi reprezentacija ne postoji adekvatna medicinska oprema kojom bi se njegova ozljeda mogla tretirati. U tom slučaju Cindrić bi do kraja natjecanja možda i zaigrao.

''Cindrić je inzistirao na tome da ga zamijenim jer zbog ozljede više ne može igrati. U tom trenutku sam bio prisiljen u sastav ubaciti Janka Kevića. Morao sam to napraviti jer u kampu gdje se nalazimo nemamo adekvatne ambulante ili bilo koje druge zdravstvene ustanove. Jednostavno, nisam imao drugo rješenje'', rekao je Červar i tako potvrdio da je Cindrić morao kući zbog velikog propusta organizatora.

Sander Sagosen je otvoreno govorio o lošoj organizaciji

Uz to, u resortu u kojem se nalazi hrvatska rukometna reprezentacija postoje problemi s internetskom vezom, a na organizatore se po dolasku u Egipat obrušio i najbolji svjetski rukometaš, Norvežanin Sander Sagosen.

"Ovo je tragikomično, parodija, da se otvoreno izrazim. Sve dosad je djelovalo kao velika šala. Ovakvi uvjeti su neodrživi. Jučer smo se šokirali kad smo stigli. Danas je još gore. Uspjeli smo održati trening na komadiću trave, odigrali smo malo nogometa i radili vježbe snage. Rekao sam to i onima koji mogu nešto učiniti, želim svu svoju energiju usmjeriti na ono zbog čega sam došao - da igram najbolji mogući rukomet", rekao je tada Sagosen.

Za Cindrićevu ozljedu znalo se prije utakmice s Japanom

Vijest o njegovoj ozljedi bila je poznata već i ususret prvom dvoboju na turniru protiv Japana u petak. Pomoćni trener reprezentacije Hrvoje Horvat je tada za RTL kazao:

"Cindrić je osjetio lakše bolove i vuče staru ozljedu. Vidjet ćemo kako se osjeća, možda bude sve dobro i on zaigra danas. Nećemo riskirati ako nije nužno", kazao je Horvat.

Na SP-u 2019. Cindriću je stradao aduktor

Ipak, Cindrić je zaigrao i na terenu proveo 42 minute. Zabio je četiri pogotka iz 10 pokušaja, a podijelio je i četiri asistencije uz dvije izgubljene lopte. Vjerojatno je odluka da zaigra bila isključivo njegova i zato što je na posljednja dva velika natjecanja veći dio utakmica propustio zbog ozljeda.

U Njemačkoj i Danskoj je na Svjetskom prvenstvu 2019. godine morao kući već nakon prve utakmice drugog kruga protiv Brazila. Ozlijedio je aduktor, a ni u prvoj fazi natjecanja tada nije bio potpuno zdrav.

"Nažalost, za mene je ovo prvenstvo gotovo. Imao sam u zadnjih par dana dvije neugodne ozljede, prvo zadnja loža uoči Makedonije, a protiv Brazila sam ozlijedio aduktor. Pokušao sam igrati, ali me bol spriječila da dam svoj maksimum. Nažalost, postalo je pravilo da se netko od nas uvijek ozlijedi na velikom natjecanju, isto se dogodilo Duvnjaku lani na Euru u Splitu", kazao je u siječnju 2019. Ogulinac.

U Njemačkoj i Danskoj je odigrao samo sat i 34 minute

Tada je propustio susrete s Makedonijom i Bahreinom, malo je igrao u trijumfu protiv Španjolske, a u mučnom porazu od Brazila je sve zapravo krenulo krivo njegovom ozljedom. Ukupno je na tom turniru bio u zapisniku u šest susreta, a na terenu je proveo samo sat i 34 minute. Postigao je devet golova uz isto toliko asistencija. Podsjetimo, Hrvatska je tada završila šesta, iza Švedske od koje je poražena u susretu za peto mjesto.

Godinu kasnije u Austriji, Norveškoj i Švedskoj Hrvatska je stigla do srebra. Ipak, opet Cindrić nije mogao dati svoj obol u ključnim trenucima. Trpio je strašne bolove tijekom turnira, čemu su posvjedočili i njegovi suigrači nakon finala protiv Španjolske (22:20) u kojem nije igrao.

U reprezentaciji još uvijek nije ispunio potencijal koji pokazuje u klubovima

"Evo, pogledajte Cindrića. Jedva je hodao posljednjih dana, stalno na granici bola, natečene noge… Čudo je da je uopće izašao na teren. Zaslužio je naklon do poda, ali pokušao je igrati", rekao je tada pivot Marino Marić za svog reprezentativnog suigrača.

I nije nikada Cindrićev voljni moment dolazio u pitanje. Uvijek se odazivao reprezentaciji, za utakmice EURO kupa i kvalifikacije za Europska prvenstva protiv slabijih reprezentacija, ali naprosto nije imao sreće, barem zasad, da u reprezentativnom dresu ispuni puni potencijal koji je u klubovima toliko puta došao do izražaja.

Cindrić bi se trebao oporaviti do kvalifikacija za Olimpijske igre

U Vardaru i cijeloj Makedoniji nikada mu neće zaboraviti naslov u Ligi prvaka 2017. godine, kada je svojim minijaturama gotovo samostalno rješavao susrete protiv Barcelone u polufinalu i PSG-a u finalu. Nakon toga je godinu dana surađivao s velikim Talantom Dujšebajevim u poljskom Kielceu, a od 2019. je u Barceloni s kojom je u prosincu izgubio finale Lige prvaka protiv Kiela.

Od ove ozljede prepona ne bi se trebao predugo oporavljati, a to je dobra vijest jer će Lini Červaru biti važan u kvalifikacijama za Olimpijske igre u ožujku koje Hrvatska igra u iznimno jakoj skupini u Parizu protiv Francuske, Portugala i Tunisa. Samo dvije reprezentacije idu u Tokio.

Cindrić, Duvnjak i Karačić u top formi bili bi jako važni za OI

Imati njega, Igora Karačića i Domagoja Duvnjaka zdrave i u top formi za taj turnir i same Olimpijske igre (ako se Hrvatska plasira) bilo bi od neizmjerne važnosti. Kada su na svom vrhuncu, ta tri igrača su definitivno među 15 najboljih rukometaša svijeta i daju mnogo opcija u napadu za izbornika Červara. Opcija koje malo tko može braniti.

Za Cindrića 2021. godina, kao i prethodne dvije, nije dobro krenula, ali nadamo se da će 8. kolovoza u Tokiju, kada se bude igralo finale olimpijskog turnira, sve biti u redu. Barem kada je reprezentacija u pitanju.

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više