Ćiri je Vugrinec prije šest godina bio prestar: "Gura me želja da srušim Cvitanovićev rekord"

PORED antologijske "Hoću Liverpool", iz ljeta 2005. u sjeni je ostala izjava Ćire Blaževića kako ne želi dovesti u Hajduk Davora Vugrineca. "Što će nam on? Prestar je", odgovorio je Ćiro Igoru Štimcu koji mu je ponudio tada 30-godišnjeg Vugrineca.

> Vugrinec odveo Varaždince u Europu!

Nešto kasnije Bijeli su umjesto Liverpoola u kvalifikacijama Lige prvaka izvukli Debrecen i popili osam komada, a Vugrinec je otišao u Rijeku, potom u Dinamo pa Zagreb da bi se početkom ove sezone vratio u matični Varaždin. U tih šest sezona "starac" Vugrinec samo u HNL-u zabio je 64 gola, a u srijedu je dvama pogocima Cibaliji Varaždin odveo u finale Kupa i osigurao nastup u trećem pretkolu Europa lige.

"Htio sam doći, jer sam kao klinac bio hajdukovac, ali nisam poslije žalio. Shvatio sam da je to bila njihova procjena", priča Vugrinec. Kriva procjena, dodali bismo.

Razgovor s velikim ljubiteljem umjetnina "upalio" je iz druge, jer je Vugrinec popodne poslije velike partije proveo na - izložbi: "Fantastično se osjećam, borili smo se s preživljavanjem, a sad smo u finalu Kupa. Tome se nisu nadali niti oni najoptimističniji uoči početka sezone. Nevjerojatno!", oduševljen je Vuga.

"Nedostatak novca dao je priliku domaćim dečkima"

"U ovoj situaciji i suigrači su nekako zaboravili na probleme koji nas muče."

Čitavu sezonu Varaždince muči besparica, igrači mjesecima nisu primali plaću, ali niti to im nije ubilo želju za nogometom: "Grad nas je spasio, predsjednik Horvat je apsolvirao dio dugova, koje je sadašnja Uprava naslijedila od prethodnih. Sve se to odvijalo na štetu igrača, ali nezadovoljstvo smo uspjeli suzbiti, jer smo znali da takva situacija ne može trajati vječno. S druge strane, u nedostatku novca priliku je dobio veliki broj mladića iz naše škole što se pokazalo kao pun pogodak."

U 37. godini života Vugrinec juri rekord Igora Cvitanovića, koji je mreže u HNL-u tresao 126 puta. Vuga na kontu ima 120. "To je svakako jedna od stvari koja me gura naprijed. Ne mogu sa sigurnošću reći kad ću prestati s igranjem, igrat ću dokle god budem imao zdravlja i entuzijazma kao dosad. Uostalom, to je jedna od stvari zbog koje me klub doveo, da svojim iskustvom pomognem suigračima."

"Hrvatska će ići na Euro, imamo najlakšu kvalifikacijsku skupinu"

Na zalazu karijere Vugrinecu je žao što nije ostavio dublji trag u reprezentaciji: "Nisam dobijao puno šanse, ali tada smo imali sjajnu generaciju Vatrenih. Ne opterećujem se time, ali volio bih da smo postigli malo bolji rezultat u Japanu i Koreji", kazao je Vugrinec, koji ne dvoji da će se Hrvatska plasirati na Euro u Poljsku i Ukrajinu:

"Poraz u Gruziji bio je gaf, jedan kiks koji se nije smio dogoditi. Unatoč tome, uvjeren sam da ćemo biti prvi, jer imamo najlakšu kvalifikacijsku skupinu."

Na koncu smo Vugrineca upitali za prognozu polufinala Lige prvaka: "Manchester će u finale, a što se tiče Reala i Barcelone, koliko god to klišejistički zvučalo, šanse su 50:50",  dodao je za kraj.

Pročitajte više