Ćirin oproštajni intervju kod Stanića: Sebe optužujem što nismo bili prvaci svijeta

Foto: Instagram (Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem)

LEGENDARNI Miroslav Ćiro Blažević preminuo je 8. veljače u zagrebačkoj bolnici u 88. godini, nakon duge borbe s rakom. Veliki trener i dugogodišnji hrvatski izbornik u karijeri dugoj više od 50 godina vodio je desetke različitih klubova i reprezentacija, u kojima je ostavio trag što zbog rezultata, što zbog goleme karizme kojom je vodio svoje momčadi.

Ćiro je, nekoliko tjedana uoči smrti, dao intervju Mariju Staniću u njegovoj emisiji (Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem, koja se emitira na Areni Sport. Intervju s Ćirom premijerno je emitiran večeras, a u njemu je on govorio o svojim trenerskim počecima i vremenima kada je bio izbornik reprezentacije.

Ćiro i Stanić o promjeni pozicije

Stanić i Ćiro dotaknuli su se situacije kada je Ćiro odlučio Stanića s pozicije napadača prebaciti na poziciju desnog beka. Staniću se to u startu nije sviđalo, no na kraju je prihvatio Ćirin prijedlog i pružio sjajne partije na novoj poziciji.

"Ljubavi moja, ako ti misliš da sam ja iz stomaka to izvadio, pa ja sam tebe izanalizirao i rekao da slijedim nogometnu evoluciju koja je bacila u stranu sve centarfore. Bek je prije imao zadaću samo neutralizirati protivničko krilo. Ti si meni zaustavio protivničko krilo, ulazio u sredinu terena, ulazio u završnicu i zabijao golove."

"Zatvorio bi centralnu poziciju, to je rezultat razmišljanja, sve sam to analizirao i znao sam da samo ti to možeš odgovoriti. Imao sam Jarnija, ali...", rekao je Ćiro Staniću. Stanić je Ćiri rekao kako je odbio igrati poziciju desnog beka.

"Pa ti si odbio pa sam te izmolio. Onda sam imao jedan autoritet, pa sam rekao 'moraš'. Da nije bilo tebe koji si onaj crnački posao u sjeni odrađivao, mi nikad ne bismo bili treći", rekao je Ćiro Staniću. "Mi smo morali biti prvaci", rekao je Ćiro o Svjetskom prvenstvu 1998. pa dodao:

"Sebe optužujem za 1998."

"Umrijet ću nesretan što nismo bili prvaci svijeta. Ja sebe optužujem, taj koncentrat talenata je morao biti prvak svijeta. Mi smo Švabe zgazili jer je bilo jedan za sve, svi za jednog."

Govorio je i o teškoj bolesti s kojom se borio: "Dijagnoza mi je grozna, imam pet metastaza na kostima i, hvala Bogu, za veliko čudo, još me nije počelo boljeti. To zna biti nepodnošljivo bolno, ali neću misliti na to, nisam dobro. Tebi ću reći, pred ovako velikim auditorijem, bio si nešto posebno za mene. Kao trener sam imao kriznih trenutaka, ali sam uvijek znao da mogu računati na tebe."

 

Pročitajte više