PREMIER LIGA

Koliko je prvo mjesto za Božić važno u borbi za naslov prvaka Engleske?

Foto: Jon Super/Guliver

MANCHESTER CITY je prošlog vikenda pobjedom protiv Newcastlea zauzeo vodeću poziciju u utrci za naslovom u Premier ligi. Momčad trenera Pepa Guardiole u samo dvije utakmice postigla je 11 pogodaka a da pritom nije primila nijedan. Nekoliko dana prije pobjede 4:0 na St James' Parku, City je Leeds United na Etihadu pobijedio 7:0. 

City ima tri boda više od Liverpoola, koji je remizirao 2:2 s Tottenhamom, i šest više od Chelseaja na trećem mjestu, što znači da će aktualni prvaci biti na vrhu i na Božić, piše ESPN. Iako zaostatak od samo tri boda nije nepremostiv, predznaci nisu dobri za Redse, koji će nastojati sustići suparnike u drugoj polovini sezone.

Je li važno biti vodeći na Božić?

Vodeća momčad premierligaške ljestvice 25. prosinca osvojila je naslov u 53.5% slučajeva, odnosno u 15 od 28 prethodnih sezona od osnivanja Premier lige 1992./1993. Ipak, dvaput u posljednje tri sezone vodeći na Božić nije uspio osvojiti naslov. Oba puta je kapitulirao Liverpool; prvo je ispustio prednost od četiri boda u sezoni 2018./2019., a zatim i pet bodova prednosti u sezoni 2020./2021. U oba slučaja je do titule stigao City.

Liverpool je od sezone 1992./1993. 25. prosinca na vrhu ljestvice Premier lige bio šest puta, ali je samo jednom uspio osvojiti naslov s te pozicije i to u sezoni 2019./2020. Samo je jedan klub bio na vrhu tablice na Božić više puta od Redsa, a to je Manchester United, koji je u sedam navrata bio vodeći 25. prosinca. Posljednji put kad je United bio na vrhu na Božić bio je ujedno i posljednji put kada je postao prvak, 2012./2013.

Manchester City je dvaput bio najbolji na Božić i oba puta je bio okrunjen titulom (2011./2012. i 2017./2018.). Nevjerojatno, Chelsea je na Božić pet puta bio na vrhu tablice i osvojio je naslov u svih pet slučajeva, od kojih se posljednji dogodio 2016./2017. pod vodstvom Antonija Contea.

Ima li nade za Liverpool?

Dok nastoji srušiti trend, Liverpool bi možda mogao potražiti blagdansku inspiraciju od napadača Mohameda Salaha, koji je još jednom pronašao nevjerojatnu formu u dresu Redsa. Egipatski reprezentativac nije uspio pronaći put do mreže protiv Spursa, ali barem u božićno razdoblje ulazi sa spoznajom da je ove godine nezamjenjiv u momčadi Jürgena Kloppa.

Doista, samo je jedan igrač u cijeloj povijesti Premier lige izravno sudjelovao u više golova svoje momčadi u prvoj polovini sezone - Alan Shearer, najbolji strijelac svih vremena Premier lige, koji je Blackburn Roverse doveo do nevjerojatnog naslova u sezoni 1994./1995. sa 16 golova i devet asistencija.

City neprestano postavlja nove rekorde

Manchester City se može pohvaliti s nekoliko novih i prilično impozantnih vlastitih rekorda. Porazivši Newcastle City je upisao svoju 34. pobjedu u kalendarskoj 2021. godini, što je više nego što je bilo koji klub ikada postigao u najvišem razredu engleskog nogometa i ruši rekord koji je prethodno Liverpool držao gotovo 40 godina.

I kao da to nije bilo dovoljno, Guardiolina plodna momčad sada je također zabila više golova (106) u jednoj kalendarskoj godini od bilo koje druge momčadi u povijesti Premier lige. Sa 17 golova postignutih u posljednjih pet nastupa, teško da je iznenađenje to što je City već prešao granicu od 100 golova u 2021. godini, nadmašivši rekord koji je sam postavio dok je držao vodeću poziciju na Božić na putu do osvajanja naslova 2017./2018.

Kako stvari stoje, prednost Cityja je relativno tanka i redoslijed bi se mogao promijeniti tijekom vikenda ako rezultati budu išli na ruku Liverpoolu. Međutim, ovo je Premier liga i biti na prvom mjestu na Božić još uvijek je snažan motiv. Izgledi su definitivno na strani Cityja.

Pročitajte više