City je za 15 milijuna doveo velike talente Hajduka i Partizana. Sada su druga liga

Foto: EPA-EFE

MANCHESTER CITY je početkom 2021. godine za odštetu od osam i pol milijuna eura doveo tada 18-godišnjeg ofenzivca beogradskog Partizana Filipa Stevanovića, koji se tada tek bio probio u prvu ekipu Crno-belih. Do prve ekipe engleskog kluba Srbin ipak nikad nije uspio doći.

Do kraja te sezone ostao je na posudbi u Partizanu, a iduće dvije sezone proveo je na posudbama u nizozemskom Heerenveenu i portugalskoj Santa Clari. Stevanović će ove sezone na četvrtu posudbu u nizu, i to u redove novopečenog francuskog drugoligaša Troyesa.

Radi se o klubu koji prošle sezone nije uspio osigurati ostanak u Ligue 1, a inače je u vlasništvu City Football Grupe, arapske firme koja posjeduje i Manchester City, belgijski Lommel, španjolsku Gironu i Palermo.

Hajdukovac je imao istu sudbinu

Stevanoviću je tek 20 godina i definitivno može postići još puno toga, ali slijedi mu borba u drugoligaškom društvu. U svlačionici Troyesa dočekat će ga igrač vrlo slične sudbine, bivši hajdukovac Ante Palaversa (23).

Dvije godine prije nego što su kupili Stevanovića, skauti Cityja uočili su Palaversu koji je tada također bio odigrao samo nekoliko utakmica u prvoj ekipi. Hajduk je na njegovoj prodaji zaradio sjajnih 6.3 milijuna eura, a do kraja sezone ostao je na posudbi na Poljudu.

Na Etihadu Palaversa nije upisao nijedan nastup, a u međuvremenu je bio na posudbama u Oostendeu, Kotrijku i Getafeu. Prošlog ljeta potpisao je ugovor na tri godine s Troyesom. Stevanović i Palaversa samo su dvojica od mnogih mladih igrača koje je City kupio i potom slao na posudbe. Od svih njih jedini koji se u eri Pepa Guardiole probio do Etihada je sadašnji bek Arsenala Oleksander Zinčenko.

Pročitajte više