CITY VIŠE DAO ZA OBRANU NEGO SLOVENIJA I BIH Bekovi skuplji od svih tenkova soseda i komšija

Foto: Getty Images, Grafika: Index

SUMANUTO trošenje na pojačanja, Manchester City dovodi na novu razinu zahvaljujući kapitalu vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, konkretno iz Abu Dhbaija.

Abu Dhabi United Group, kompanija pod vlasništvom šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, kupila je City i na čelo kluba postavila Khaldoona Al Mubaraka, čovjeka od najvećeg povjerenja vladajuće dinastije, kojoj novac nije baš nikakav problem niti pitanje.
Koliko god i za koga god menadžer i sportski direktor Pep Guardiola i Txiki Begiristain zatraže, toliko i dobiju. Tako je City samo na golmane i braniče koji su mu trenutno u rosteru, potrošio 350 milijuna eura. Od toga je čak 226 milijuna spiskao na pet zadnjih pojačanja zadnje linije, među kojima se posebno ističu čak tri friško kupljena beka.
City je tim akvizicijama dva puta u tjedan dana rušio vlastiti rekord najskupljeg braniča u povijesti. Prvo je za desnog bočnog Kylea Walkera platio Tottenhamu 51 milijun eura, a odmah zatim je 57 milijuna dao Monacu za lijevog beka Benjamina Mendyja. 
 
Za svaki slučaj nakon njih je Realu plaćeno 30 milijuna eura za Danila. On će naravno biti rezerva, a City si može priuštiti da rezervu i to rezervnog desnog bočnog, izdvoji toliko bogatstvo.
Ovako razbacivanje stotinama milijuna zaprepastilo je nogometni svijet, a nakon početnog šoka, oni kreativniji doveli su u korelaciju Cityjevo trošenje na obranu s onim koliko europske države troše na obranu, odnosno koliko je u njihovim godišnjim proračunima namijenjeno za tu stavku.
Kao što možete vidjeti iz priložene grafike, temeljene na ozbiljnim izvorima, a to su Eurostat za izdvajanje vlada na obranu i Transfermarkt za trošenje Cityja na braniče, emiratski klub s engleskim imenom na obranu troši više eura nego Slovenija.
 
Drugi izvor navedene iznose uspoređuje u drugoj valuti, funtama, pri čemu vidimo da City izdašnije pojačava vlastitu obranu nego što to radi Bosna i Hercegovina. Razlika u korist Cityja je 20 milijuna funti, niti "jedan Danilo". Ali, Bosna bi za te novce mogla obranu pojačati s primjerice šest modernih ruskih tenkova tipa T-90AM.
 
Hrvatski obrambeni proračun za prošlu godinu iznosio je 4 milijarde kuna, što je oko 500 milijuna eura, tako da se možemo barem pohvaliti da naša vlada na obranu troši više od Manchester Cityja.
 

Pročitajte više