LIGE PETICE

Cityjevoj zvijezdi 50.000 funti i utakmica kazne zbog rasizma upućenog suigraču

Foto: Getty Images/Guliver Image

BERNARDO SILVA dobio je 50.000 funti i jednu utakmicu kazne zbog "rasističkog vrijeđanja suigrača", kako je engleski savez protumačio njegovu bezazlenu šalu s Benjaminom Mendyjem.

Zvijezda Manchester Cityja je sredinom rujna na Twitteru objavila fotografiju Mendyja kao dječaka uz tamnoputog crtanog lika koji je zaštitni znak poznate španjolske marke slatkiša Conguitos.

"Pogodite tko je ovo"? upitao je Mendy svoje pratitelje.

Benjamin Mendy nije se ni najmanje uvrijedio nego je svojem suigraču odgovorio s nekoliko nasmijanih emotikona i pljeskom te porukom:

"1-0 za tebe, ali vidjet ćemo".

No, iako su se Portugalac i Francuz vidno šalili, Bernardo je dobio salve uvreda i kritika jer je, po mišljenju mnogih, rasistički uvrijedio Mendyja. Tweet je došao i do vodstva engleskog saveza koji je najavio istragu unatoč tome što je Mendy javno rekao da Portugalac nije mislio ništa loše i da je riječ o najobičnijoj šali koju je on prihvatio.

"Ne možeš se više ni šaliti s prijateljima u ova vremena", napisao je Bernardo dan kasnije na Twitteru, a danas je saznao i kaznu za svoj "prijestup".

"Igrač Manchester Cityja je prekršio pravilo E3(1) koje kažnjava svako rasističko ponašanje ili ponašanje koje narušava ugled -Premier lige i sporta općenito. Prema pravilima kažnjiva je svaka objava koja direktno ili indirektno sadrži referencu na rasizam ili bilo koji oblik netolerancije", stoji u službenom objašnjenju vodstva lige.

Bernardu Silvi prijetilo je do šest utakmica kazne, ali kazna je smanjena na jednu utakmicu isključivo zbog toga što je navodnu uvredu izrekao na društvenoj mreži, a na tijekom utakmica ili bilo koje službene aktivnosti.

Pročitajte više