NBA

Clippersi otkazom Riversu napravili pomutnju na NBA tržištu trenera. Tko će kamo?

Foto: Getty Images

LA CLIPPERSI iznenadili su košarkaški svijet objavom da su se nakon sedam godina rastali s trenerom Docom Riversom. Posljedica je to šokantnog ispadanja u polufinalu Zapada od Denver Nuggetsa. Clippersi su objavili da su se s uglednim trenerom rastali sporazumno.

Tako su Clippersi postali osmi klub koji je ostao bez trenera posljednjih tjedana. U međuvremenu je Steve Nash preuzeo Brooklyn Netse, a Billy Donovan Chicago Bullse, dok je preostalih šest mjesta - u Houstonu, Philadelphiji, New Orleansu, Oklahoma Cityju, Indiani i dakako Clippersima - i dalje upražnjeno.

Dva kluba već u lovu na Riversa

Rivers neće dugo biti bez posla, osim ako sam tako ne odluči. Za njegove usluge, pišu američki mediji, jako su zainteresirani 76ersi i Pelicansi. 

Dosad se smatralo da je Philadelphia najbliže angažmanu Mikea D'Antonija, koji je napustio Houston, no Rivers ima više smisla jer D'Antoni nikad nije vodio momčad s dominantnim centrom poput Joela Embiida. Pelicansi se pak pripremaju za novu eru sa zdravim Zionom Williamsonom i sve boljim Brandonom Ingramom, koji je ove sezone prvi put postao All-Star.

Lue je logičan Riversov nasljednik, ali ima i druge ponude

Clippersi Riversovu zamjenu možda i neće morati tražiti naokolo jer u stožeru već imaju trenera sa šampionskim pedigreom. Ty Lue, koji je 2016. osvojio titulu s LeBronom Jamesom i Cleveland Cavaliersima, ove je sezone bio Riversov asistent. Za očekivati je da Clippersi šansu daju njemu, iako će Lue nedvojbeno dobiti ponude drugih klubova. I on je opcija i za Sixerse i za Pelicanse i za Rocketse.

No Clippersi imaju najbogatijeg vlasnika u NBA ligi u Steveu Ballmeru i u vrlo su delikatnoj situaciji jer si ne mogu dopustiti kiks i u idućoj sezoni. Dovođenjem Kawhija Leonarda i Paula Georgea žrtvovali su budućnost i sve uložili u sadašnjost i lov na prvi naslov prvaka. A oba superstara na kraju iduće sezone mogu napustiti klub bez odštete jer imaju opciju u ugovoru koja im to omogućuje. Zato im treba iskusni, dokazani trener, a ne početnik poput Sama Cassella, koji se također spominje u američkim medijima. Još jedna opcija je Jeff Van Gundy, bivši trener New Yorka i Houstona, koji je danas televizijski komentator, a kao trener nije radio još od 2007.

Je li vrijeme za prvu glavnu trenericu u NBA ligi?

Od zvučnih imena na trenerskom tržištu dostupni su Nate McMillan, koji je dosad vodio Indianu, Alvin Gentry, donedavni trener Pelicansa te Kenny Atkinson, odličan razvojni trener koji je vodio Netse. Tu je i Chauncey Billups, bivši MVP finala s Detroitom, koji još nikad nije radio kao trener, baš kao ni Cassell.

Novu priliku mogao bi dobiti i Jason Kidd, koji je samostalno vodio Brooklyn i Milwaukee, a trenutačno je pomoćnik u Lakersima, a uvijek su opcija pomoćnici Gregga Popovicha u San Antoniju. Već godinama se čeka hoće li se netko okuražiti i angažirati Becky Hammon, koja bi tako postala prva žena na mjestu glavnog trenera u NBA ligi.

Pročitajte više