NBA

Clippersi otpustili trenera nakon sedam sezona. Presudio mu Denver i Nikola Jokić

Foto: EPA-EFE

KASNO u ponedjeljak navečer objavljeno je kako Doc Rivers više nije trener Los Angeles Clippersa. Prvak s Boston Celticsima iz 2008. odlazi nakon sedam sezona iz Los Angelesa, a odlazak je opisan kao "zajednička odluka", govori vlasnik franšize Steve Balmer.

"Doc je bio sjajan trener Clippersa, nevjerojatan ambasador, okosnica franšize u turbulentnim vremenima. Pobijedio je jako puno utakmica i postavio temelj za ovu franšizu", govori Balmer u priopćenju.

Rivers odlazi nakon sezone velikih očekivanja gdje su Clippersi doveli dvojicu superstara lige, Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Ekipa je imala drugi najbolji omjer na Zapadu ove sezone s 49 pobjeda i 23 poraza, no ispala je u polufinalu konferencije od Denver Nuggetsa Nikole Jokića na neočekivan način. Imala je vodstvo 3:1 u seriji, a potom je upisala tri poraza u nizu te pritom ispustila vodstva od 16, 19 i 12 poena u svakom od poraza. Doc je postao prvi trener u povijesti koji je ispustio 3:1 vodstvo u seriji tri puta u karijeri. Prvi put je to napravio 2003. kao trener Orlando Magica, a drugi put kao trener Clippersa 2015.

"Prošli smo puno i zahvalan sam zbog toga"

"Hvala navijačima Clippersa što su mi dopustili da budem trener i zbog podrške koja je pomogla da ova franšiza postane pobjednička. Kada sam postao trener Clippersa, moji ciljevi su bili stvoriti pobjednički košarkaški program, stvoriti franšizu gdje će slobodni igrači htjeti doći i osvojiti naslov. Većinu ciljeva sam ispunio, ali neću ih sve dočekati. Bio je ovo razočaravajuć kraj sezone, ali znam što ova ekipa može uz vašu podršku. Hvala svim igračima, trenerima i osoblju što smo došli do ove točke. Najvažnije hvala navijačima. Puno smo prošli zajedno i zahvalan sam zbog svega", napisao je Rivers u oproštajnoj poruci na Twitteru.

Doc nije osvojio naslov, ali će ostati upamćen kao trener koji je imao veliki utjecaj u podizanju imidža momčadi u sedam sezona koliko je sjedio na klupi. Clippersi su viđeni kao sprdnja NBA lige do njegovog dolaska, no momčad je s njim šest od sedam puta ulazila u play-off i zaradila status jedne od najboljih vođenih franšiza u ligi. Pobijedio je 365 utakmica, izgubio 208. Doc je pomogao dovesti i Ivicu Zupca u Clipperse te ga razvio u startnog centra šampionskog izazivača.  

Na kraju odlazi zbog neuspjeha u doigravanju. Clippersi nisu uspjeli ući u svoje prvo konferencijsko finale, a kamoli NBA finale. U utakmicama gdje su Clippersi imali priliku završiti play-off seriju Riversove momčadi su ostvarile 3-8, što je najgori omjer za jednog NBA trenera u povijesti.

 

Pročitajte više