HNL

Cosmi o Rijeci: Nisam vidio nikad ovako nešto u 15 klubova koje sam vodio

Foto: EPA

RIJEKA je predstavila novog trenera Sersea Cosmija (64). Talijan je naslijedio Fausta Budicina i Dragana Tadića i potpisao ugovor na dvije godine. Cosmi je prvi put u Rijeci i Hrvatskoj i njegova prva zadaća bit će maknuti Rijeku s posljednje pozicije SuperSport HNL-a. 

"Hvala Rijeci, predsjedniku Miškoviću i svim njegovim suradnicima na pozivu i angažmanu. Jako mi je velika čast što sam ovdje došao. Naš trenerski posao je krvav i od danas dajem sve za ovaj klub. Ovo je moje prvo iskustvo van Italije, a trebao sam to napraviti i prije, čak nekoliko puta. Mislim da se tako jedan trener kompletira i stječe još više iskustva", rekao je Talijan pa nastavio:

"Infrastruktura je odlična, nisam vidio nikad ovako nešto u 15 klubova"

"Problem nas Talijana je što razmišljamo da se nogomet igra samo u Italiji. Ponosan sam što dolazim u ovaj grad i zemlju čija je reprezentacija viceprvak svijeta u nogometu. Kao i u jedan klub s jako velikom tradicijom. Infrastruktura je odlična, nisam vidio nikad ovako nešto u 15 klubova koje sam vodio."

Cosmi ima 32 godine trenerskog iskustva u Italiji, a posljednji klub bio mu je Crotone, s kojim nije uspio izboriti ostanak u Serie A. Poznat je po temperamentnom pristupu i šilterici.

"Nogomet je jedini moj adrenalin. Čak niti skok iz zrakoplova ne bi mi bio nikad isti takav adrenalin kao ono što nosi nogomet. Vidjet ćete jednog trenera, prvenstveno osobu koja živi nogomet, kojoj to nije prvi dan u klubu, već kao da ga trenira dugi niz godina. Za sebe volim reći da sam ovisan o ovom poslu. Jako volim nogomet i nedostaje mi kontakt s igračima, navijačima, ali i s novinarima."

Njegov asistent bit će Michele Tardioli, a o analitici će se brinuti Simone Formica. Ostatak stožera bit će zadržan na okupu. Fausto Budicin bit će vraćen u Školu nogometa. Cosmi iz sadašnje Rijeke poznaje samo jednog igrača.

Cosmi: Vodio sam u karijeri i Brunu Petkovića

"Antona Krešića jedinog poznajem iz Atalante, a hrvatski nogomet poznajem jako dobro, jako je puno dobrih igrača igralo i igra u Italiji. Vodio sam u karijeri i Brunu Petkovića, riječ je o kvalitetnom igraču koji je sam uspio promijeniti cijelu momčad. Moje razmišljanje je da jedan igrač to ne može, ali Bruno me je malo razuvjerio po tom pitanju. Baš mi je drago što sam ga trenirao", rekao je Talijan pa završio:

"Nogomet se mijenja"

"Upoznat ću se s njima, prenijeti im moj mentalitet. No, nogomet se mijenja, dolaze nove generacije i treba se prilagoditi u nekim stvarima. Za trenera je jako važno i da prepozna ljude, način života i kulturu mjesta gdje trenira. Volio bih naučiti što više i s druge strane ponuditi što više svog znanja. Jako je moguće da ćete me vidjeti u gradu u tom smislu."

Cosmijevi klubovi

Cosmi je iskusan talijanski trener koji je u karijeri vodio niz talijanskih prvoligaša, prava ikona talijanskog nogometa koja je u svojoj karijeri ostavila dubok trag. Zaštitni znak tijekom karijere bili su mu kapa i brada te velika količina energije koju ulaže uz teren na svakoj utakmici.

Cosmi je u trenerske vode ušao krajem osamdesetih, a 2000. godine postao je trener Perugie u Serie A. U tom periodu osvojio je i Intertoto kup (2003. godine) te se na klupi zadržao četiri godine.    

Nema toga što nije probao u Serie A

Cosmi je Perugiu napustio nakon sezone 2003./2004., kada je ispala u Serie B. Nakon Perugie preuzeo je Genou u Serie B, s kojom je u sezoni 2004./2005. izborio povratak u najviši rang talijanskog nogometa.

Novi odličan rezultat otvorio mu je vrata Udinesea, koji je preuzeo umjesto Luciana Spallettija u sezoni 2005./2006., kada je momčad vodio u Ligi prvaka. S Cosmijem na klupi Udinese je izbacio Sporting u dvije utakmice i ušao u grupnu fazu. U skupini je Udinese na kraju osvojio treće mjesto iza Barcelone i Werdera, koji je poput Udinesea osvojio sedam bodova.

Posljednji posao bio mu je u Crotoneu

Cosmi je zatim vodio Bresciu i Livorno, koji je preuzeo u borbi za ostanak u Serie A. Nakon godinu dana pauze preuzeo je Palermo 28. veljače 2011., ali nakon tri poraza i jedne pobjede smijenjen je nakon ogleda protiv Catanije. Nakon Palerma Cosmi je vodio još niz klubova (Lecce, Siena, Pescara, Trapani, Ascoli, Venezia, Perugia i Crotone).

Pročitajte više