Čovjek koji je godinama krojio Hajduk: "Mi smo danas za Dinamo stojadin"

Foto: Hajduk.hr

U SUBOTU će na Poljudu Hajduk i Dinamo odigrati utakmicu 20. kola HNL-a, a nakon silnih godina novinarskog napuhavanja važnosti međusobnih utakmica Bilih i Modrih, ovaj derbi zaista možemo nazvati velikim. Ili barem zanimljivim.
 
Naime, cijelo jedno desetljeće Dinamo je dominirao hrvatskim nogometom, a u ovoj poodmakloj fazi prvenstva ranije bi već imao dvocifrenu bodovnu prednost i do kraja bi sve bilo samo rutinsko odrađivanje. 
 
Danas je situacija nešto drugačija. Nakon 19 odigranih kola Rijeka je na čelu ljestvice s čak šest bodova prednosti u odnosu na Modre. Na Kvarneru će se posebno pratiti utakmica na Poljudu, a simpatizeri Rijeke navijat će za Splićane. Jasno je i zbog čega.
 
S druge strane Hajduk, iako opterećen nizom problema, eventualnom pobjedom u derbiju vratio bi se u igru. S tri osvojena boda u subotu Bijeli bi zaostali samo tri boda za Modrima i u proljetni dio prvenstva ušli bi s kudikamo većim ambicijama.
 
Subotnji derbi najavio je Goran Vučević, donedavni sportski direktor Hajduka i slavni igrač kluba s Poljuda.
 
S Vučevićem smo razgovarali o stanju u hrvatskom nogometu, derbijima nekad i sad, sve ozbiljnijem problemu suđenja te ulozi Dinama u ovogodišnjoj Ligi prvaka.
 
Godinama je Vučević kao šef struke na Poljudu krojio politiku kluba. Međutim, o stanju u Hajduku nije želio pričati. Rekao nam je da su ''rane'' još uvije svježe i da bi radije preskočio taj dio. Šteta, no zanimljivih tema nije nedostajalo.
 
''Derbiji su nekad bili utakmice za koje se danima živjelo. Nikad to nisu bile obične utakmice, nego nogometne fešte. Nije bilo važno igra li se u Zagrebu ili Splitu, osjećaj je uvijek bio isti. I mi igrači, ali i navijači, živjeli smo za te vikende. Cijeli grad disao je s nama. O derbiju bi se počelo pisati danima prije, publicitet je tada bio ogroman. Prije su stadioni bili puni. U posljednje vrijeme, zbog financijskih problema naših klubova, ponajprije Hajduka, ali i nekih drugih stvari,više nije tako. Ljude danas nogomet sve manje zanima, ne dolaze na stadione pa su nekoliko posljednjih utakmica Hajduka i Dinama daleko od derbija kakvi su se nekad igrali'', otkrio je Vučević svoj stav odmah na početku razgovora i nastavio:
 
''Ne možete na bolid formule 1 sa stojadinom''
 
''Kvaliteta nogometa također se srozala, kao i kompetitivnost natjecanja. Dinamo dugih niz godina ima nemjerljivo veći budžet u odnosu na ostatak lige, a posebno na Hajduk. Uspoređivati Dinamo i Hajduk u trenutačnim uvjetima je kao da uspoređujete bolid Formule 1 sa 'stojadinom'. U tako neravnopravnim uvjetima zaista je teško biti konkurentan.''
 
Možda ste i u pravu, ali Rijeka je na čelu ljestvice i to sa zavidnom zalihom bodova ispred Dinama, što pokazuje da se i Modrima može parirati.
 
''Nemojmo zaboraviti što se u Dinamu događalo zadnjih godinu dana. Mislim na slučaj Zdravka Mamića i silne optužnice protiv njega i njemu bliskih ljudi. Nemojmo biti naivni, da se to nije dogodilo, da je Mamić kao godinama prije mogao u miru povlačiti sve konce, ne bi bilo nikakve dvojbe tko će biti prvak. U Dinamu se događa nešto zaista čudno. Igrati Ligu prvaka s juniorima je neozbiljno. Klubovi koji igraju Ligu prvaka zaradili su ogroman novac i logika zdravog razuma kaže da ako se ne mislite osramotiti i ako želite biti barem donekle konkurentan, onda morate nešto i uložiti u pojačanja.
 
Ovo što je Dinamo napravio ove sezone besmisleno je, a nije fer ni prema mladim igračima. Klinac koji tek uđe u prvu momčad može uspjeti jedino ako su oko njega iskusni igrači, od kojih će nešto naučiti i koji će mu davati prijeko potrebno sigurnost. Naglo ubacivati nekoliko mladih igrača u vatru protiv ekstra jakih ekipa često zna biti pogubno. Jedno je HNL, a drugo je Liga prvaka. Sjećam se kad sam ja počinjao. Oko mene su bili Pudar, Miljuš, Asanović, igračine i uzori. Prema njima sam gajio ogroman respekt, slušao sam ih i slijedio, a oni su mene vodili kroz karijeru. Recite mi samo jedno, od koga su ovi Dinamovi klinci koji su igrali protiv Juventusa mogli nešto naučiti?''
 
U HNL-u smo godinama imali problema sa suđenjem, međutim u posljednje vrijeme dojam je da je situacija posve izmakla kontroli. Iz kola u kolo događaju se apsurdne situacije, izrazito se prati svaka sudačka odluka, a još je svjež i napad na Brunu Marića. Što se dogodilo i kako se taj problem može riješiti?
 
''Užasno me nervira kad čitam i slušam kako danas imamo problem sa suđenjem. Taj problem vučemo godinama i ljuti me kad se sad javljaju pojedinci i glume 'generale nakon bitke'. Danas su svi pametni, a zanima me gdje su bili kad je problem eskalirao. Dok je ovakvo stanje, zaboravimo na pune tribine. Publike nema, niti će je biti. Hajduk jedini ima navijače na stadionima, ali velik dio tih momaka na tribinama je zbog borbe protiv nepravde u hrvatskom nogometu. Ne zbog nogometa.''

Možete li se prisjetiti vašeg prvog derbija?
 
''Naravno. Bila je to sezona 1989./90. Dinamo je tada bio užasno jak. Boban, Šuker, Shalla, Panadić… Protiv najjače Zvezde ikad do samog kraja tukli su se za naslov prvaka. Zabio sam gol, a deset minuta prije kraja imali smo 2:1. Dinamo je na kraju dobio 3:2. Bila su to neka druga vremena. Poljud je bio pun kao šipak, a u zraku je bila neka predivna atmosfera promjena. Među navijačima nije bilo zle krvi, a dobro se sjećam i velikog HDZ-ova transparenta koji je kružio oko Poljuda cijelu utakmicu. Nažalost, takve derbije danas možemo samo sanjati. Nadati se da ćemo u skoro vrijeme ponovno gledati takve utakmice danas je puka iluzija. Šteta.''
 

Tko vam je bio najteži protivnik iz momčadi Dinama? Protiv kojeg igrača niste voljeli igrati?
 
''Zvone Boban. Nema dileme. Zvone je oduvijek bio kompletan. I kao igrač, ali i kao čovjek. Mogu reći da sam ga doživljavao i kao uzor.''

Posljednjih dana sve je aktualnija priča o tzv. regionalnoj ili balkanskoj ligi? Je li takva liga potrebna hrvatskom nogometu ili ne? Hajduk je protiv takve lige.
 
''Nije to pitanje za pojedinca. Klubovi moraju dobro promisliti prije nego što će donijeti odluke jer tema je izuzetno osjetljiva. Bilo kakvo 'ho-ruk' donošenje odluke bilo bi pogubno. Ja sam izričito protiv takve lige. Ne zbog toga što će neki reći da je u pitanju 'jugoliga', nego smatram da ona nema nikakva smisla niti bi donijela ikakav napredak hrvatskom nogometu. Drago mi je da je Hajdik izričito protiv. Uvjeren sam da kvaliteta nogometa ne bi bila ništa veća, a ljudi bi se bavili politikom, a ne nogometom.''
 
Tko će biti prvak Hrvatske?
 
''Kad bi hrvatski nogomet bio na puno većem nivou nego što je danas, kad bi stadioni bili puni, kad bi infrastruktura bila na zavidnoj razini, kad bi suđenje bilo pošteno i kad bi općenito u HNL-u bilo puno više strpljenja i poštenja, onda bih vam odgovorio na to pitanje. Ovako, radije ne bih.''
 

Pročitajte više